Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Anyjukat verik a ˝férfiak˝

Szeged - Az elmúlt néhány hétben sorozatban kellett intézkedni a rendőröknek Szegeden olyan esetekben, amikor férfiak az anyjukra támadtak.
Idős koránál fogva korlátozottan védekezni képes személy ellen elkövetett súlyos testi sértéssel vádolja a Szegedi Járási Ügyészség azt a sándorfalvi férfit, aki többször támadt 75 éves anyjára. A vádirat szerint az italozó férfi 2009-től többször bántotta anyját, ami miatt 2011-ben jogerősen súlyos testi sértés miatt másfél év börtönre ítélték, amiből már az év augusztusában szabadult feltételes kedvezménnyel. A vádlott nem hagyott fel az ütleggel, tavaly októberben ismét verni kezdte anyját, majd kilökte a teraszra: a bántalmazástól az asszony bordatörést szenvedett. Ez év novemberében a férfi megint megverte az anyját. Az ügyészség börtönbüntetés kiszabását indítványozta – tájékoztatott Szanka Ferenc ügyészségi szóvivő.

Az elmúlt hónapban futószalagon érkeztek a hírek a rendőrségtől és az ügyészségtől: anyjukat verték a gyerekeik. A rendőrség kedden zárta le a nyomozást, és küldte meg a vádemelési javaslatot az ügyészségnek abban az ügyben, amelyben tavaly év végén a szegedi I. Pál többször megverte az anyját, az idős nő súlyos sérüléseket szenvedett. Március 31-én egy férfi a Makkosházi körúti Tesco előtt ütötte meg anyját, március 17-én egy 57 éves nő hívta a rendőrséget, és bejelentette, hogy fia a saját lakásában bántalmazta. A 18 éves fiatalember a DVD-lejátszóját akarta ellopni, amit nem hagyott, emiatt lökdösni kezdte, majd hasba rúgta. Az asszony nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. Március 15-én hívta a rendőrséget egy 74 éves szegedi asszony, és bejelentette, hogy fia ismét bántalmazta. A helyszínre érkező rendőröknek elmondta, hogy már évek óta élősködik rajta a 49 éves férfi, többször meg is verte. Idén év elején nagy erővel lábon rúgta, kést szúrt a lábába, majd pajszerrel is rávágott. Rendszeresen fenyegeti azzal, hogy megöli, rárobbantja a lakást, és számon kéri rajta, hogy miért van még életben. Március elején – ahogy írtuk – rablás, személyi szabadság megsértése, zaklatás és kábítószer birtoklása miatt indult büntetőeljárás egy 24 éves szegedi fiatalember ellen, aki többször megverte anyját a Vedres utcában.

A törvény ismeri a távoltartás intézményét, amit – ahogy korábban megírtuk – meglehetősen kevesen kérnek a hatóságoktól. A távoltartásnak ugyanakkor számos fajtája létezik, az egyik és leggyorsabban alkalmazható az ideiglenes megelőző távoltartás, amiről a rendőrség a határozatot azonnal, a bántalmazás helyszínén köteles meghozni, előállítás esetén legfeljebb 12 óra alatt. A távoltartás időtartama 72 óra, célja a családon belüli erőszak, illetve súlyosabb bűncselekmény megelőzése. – A bíróság maximum 30 nappal hosszabbíthatja meg a rendőrség által elrendelt 72 órás ideiglenes távoltartást, amit a hatóság a bántalmazott kérésére újra meghosszabbíthat – mondta Kertész József, a Szegedi Ügyvédi Kamara elnöke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Turik utcája lett a szegedi passzázs

Nem a világmárkák, hanem a turkálók utcája a szegedi nagyáruház passzázssora. Hatot számoltunk össze, a hetedik bent van az áruházban, a nyolcadik nemrég bezárt. Tovább olvasom