Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Apácáról is eljönnek Apáczai kedvéért

Algyő - Apáczai Csere Jánosról, a XVII. századi pedagógusról, a provincializmus áldozatáról szól a Téli zsoltár című darab, amelyet az algyői Móra Ferenc Népszínház mutat be pénteken. Az előadásra 600 kilométerről, Apácáról is jönnek nézők.
A drámát Kovách Aladár írta, aki a budapesti Nemzeti Színház dramaturgja, egy rövid ideig igazgatója volt, 1947-ben elhagyta Magyarországot, Bécsben halt meg 1979-ben.

A főhős Apáczai Csere János (1625–1659) pedagógus, író, a hazai nevelésügy úttörője, aki a református egyház ösztöndíjasaként hollandiai egyetemeken tanult, Descartes, Milton és Erasmus eszméit vallotta. Utrechtben lett tanár, ott alapított családot, 28 évesen mégis hazatért Erdélybe holland feleségével, Aletta van der Maettal. Írt, tanított, miközben következetességével, modern eszméivel sok ellenséget szerzett magának. 34 évesen tüdőbaj végzett vele, elsősorban mégis a kisszerűség és kényelmes maradiság áldozatának tartják, aki azonban a lexikon szerint rövid életművével is „harmóniát teremtett erdélyi, magyar, európai és egyetemes emberi értékek között".

A történelmi drámát péntek este 7 órától adja elő a faluházban a Móra Ferenc Népszínház. Erre az alkalomra a kuriózumnak számító darab miatt irodalomtörténészek is jönnek, emellett a 600 kilométerre lévő Apácáról, a főhős szülőfalujából, Tatrangról, Brassóból érkeznek – és holland vendégeket is várnak Algyőre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zorán: Kell a megszeppentség is

Néhány dala külön életet él a szakrális helyszíneken - vallja Zorán, aki május 5-én a szegedi új zsinagógában lép fel. Tovább olvasom