Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Apákat is várnak az elváltak klubjába

Szeged - A három gyermekét egyedül nevelő Németh Gabriella szerint nincs szép válás, csak fájdalmas. Még nyáron csatlakozott a szegedi Egyszülős Klubhoz, amely azért alakult, hogy ne maradjanak magukra az elvált édesanyák vagy édesapák.
Nincs olyan, hogy szép válás, csak válás van, amely mindig fájdalmas – mondja a szegedi Németh Gabriella. A 35 éves édesanya három gyermekét – a 8 éves Ádámot, a 7 éves Hannát és a 4 éves Viktóriát – neveli egyedül. Másfél éve váltak szét útjaik. Azt mondta, a legfájdalmasabb pillanat az életében az volt, amikor férje összecsomagolt, és elköltözött otthonukból. Március 8-án, nőnapi „ajándékként" ment el tőlük.

– Idővel talán begyógyulnak a sebek, de arra még várni kell. Persze a legfontosabb a gyermekeim lelki világa. Ádámot úgy megviselte a válás, hogy szó szerint elment az életkedve. „Anya, nagyon mély fájdalom van bennem!" – mondta többször is a kisfiam, így végül szakemberhez fordultunk – magyarázta Gabriella, aki a válásának okairól nem beszélt. Annyit jegyzett meg: azt, hogy jóban és főként rosszban is ki kell tartani egymás mellett, a szürke hétköznapokban hajlamosak elfelejteni a párok.
Gabriella tapasztalatait nemcsak családjával, hanem sortársaival is szívesen megosztja. Ezért csatlakozott nyáron az Esélyek Háza Egyszülős Klubhoz. A jelenleg 15 tagú társaság problémái azonban sokkal komolyabbak, mint a fanyar humorú amerikai mozifilm, az Elvált nők klubja szereplőié. Bár azért a szegedi klubba járók között is akad olyan, akinek egy harmadik miatt ment tönkre a házassága.

Gabriella és gyermekei együtt próbálják átvészelni a válással járó nehézségeket. Fotó: Frank Yvette
Gabriella és gyermekei együtt próbálják átvészelni a válással járó nehézségeket.
Fotó: Frank Yvette

– Nem keseregni szeretnénk, hanem egymást támogatva átvészelni a nehézségeket. Sajnos egyre gyakoribbak a válások. Arra is fel akarjuk hívni a figyelmet, ha lehet, tényleg mindent tegyenek meg a házaspárok azért, hogy együtt maradjanak – magyarázta Németh Gabriella.

– Nagyon szeretnénk, ha nemcsak elvált nők, hanem férfiak is csatlakoznának hozzánk – mondta Hegedűs Olga, a klub vezetője. Ő kislányát neveli egyedül. A 31 éves édesanya a szegedi Esélyek Házában dolgozik. Olga az első pofon után döntött úgy: válik.

– Megrázó, fájdalmas felismerés volt, hogy vége a kapcsolatunknak. Mi lesz most? Hogyan tovább? Hogyan óvjam meg a kislányomat a megrázkódtatástól? – ezek a kérdések kavarogtak bennem. Magamnak kellett megtalálnom a válaszokat, ezért gondoltam, megpróbálom összekovácsolni a gyerekeiket egyedül nevelő szülőket. Áprilisban alakult a klub, azóta nemcsak elvált nők, hanem bántalmazottak is csatlakoztak hozzánk. 30–50 év közöttiek a tagjaink, és minden hónap első hétfőjén délután fél 5-kor találkozunk az Esélyek Házában – mondta el.

Pszichológus segít

Az Egyszülős Klub december 3-án délután 2 órától 5 óráig a szegedi Agrárkamara épületében szervez fórumot. Többek között pszichológus beszél arról, hogy a válási traumán miként segítheti át az édesapa vagy az édesanya a gyerekeit, illetve a gyermektartás és gyermekelhelyezés problémájáról is szó lesz.

Olvasóink írták

 • 6. gereben 2010. november 10. 17:21
  „köszi, Gabriella! _Ha Te vagy a képeken, gratula a gyerekekhez is! Ha nem Te, akkor is....”
 • 5. Gabriella8 2010. november 10. 16:29
  „Az Esélyek Háza címe: Szeged,Eszperantó u. 1.”
 • 4. gereben 2010. november 10. 15:48
  „hol van az az Esélyek Háza? Tudja valaki??”
 • 3. Diana 2010. november 10. 14:11
  „Nagyon nehéz egy válás utáni helyzet minden érintetnek. De leginkább a gyerekeket viseli meg. Nem szabad elfelejteni ilyenkor a szülőknek hogy mindenképp a gyerekek érdekeit nézzék. És szerintem jó hogy van egy ilyen klub szerintem segíthet csak merni kell megtenni a lépést akár elvált nőként akár férfiként.”
 • 2. Mandula 2010. november 10. 13:55
  „Nagyon sajnálom, hogy ilyen sok család esik szét manapság. Naná, hogy megviseli a gyermekeket, az én szüleim majdnem elváltak, amikor kb. 25 éves voltam, még akkor is nagyon megviselt volna, de hála az égnek együtt maradtak. Higgyétek el, a felhők mögül egyszer kisüt majd a nap. Addig is kitartást kívánok nektek!
  A baj az, hogy a férfiak nem tudnak mit kezdeni az elvált férj, apuka szereppel. Nem szabad hagyni, hogy eltávolodjanak a gyermeküktől, sajnos akármilyen fájdalmas is, nektek anyukáknak kell egyengetni a kapcsolatukat, soha fel nem adva.”
 • 1. IVY 2010. november 10. 13:35
  „Egy jó példája annak, -hogyan lehet elvált hölgyeknek, uraknak, egymással ismerkedni, későbbiekben (esetleg) randizni egy ilyen klubtagsággal egybekötve. :) :)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kinőtt a földből az Árkád

Eltűnt a gödör az épülő Árkád Szeged bevásárlóközpont telkén, az egyik sarokban már a fölszint fölötti födém is látszik. Tovább olvasom