Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

˝Apám rajzolta a muzsikát˝

Szeged - Fricsay Ferenc Svájcban élő leánya, Dobay-Fricsay Márta, aki részt vett a világhírű komponista születésének centenáriuma alkalmából rendezett koncerteken, meghatónak tartja, hogy milyen tisztelettel őrzik édesapja emlékét.
– Családunk számára csodálatos ajándék, hogy milyen nagylelkűen, meleg szívvel rendezik meg Magyarországon az édesapám 100. születésnapjához kapcsolódó ünnepségeket, megemlékezéseket. Különösen megható, hogy Szegeden milyen sok koncertet szerveztek. A férjemmel már évek óta járunk ide, a városházáról Kerek Attilával tartjuk a kapcsolatot, tőle is tudjuk, hogy milyen tisztelettel ápolják itt édesapám emlékét. Meglepő ez azért is, mert már 70 éve annak, hogy elhagyta a várost, ahol egy évtizeden át vezényelt. Mindig libabőrös leszek, amikor ezt a szeretetet megtapasztalom, mert ez egészen egyedülálló dolog – mondja Fricsay Ferenc leánya, a Svájcban élő Dobay-Fricsay Márta, aki egykor fotográfusnak tanult, de nem sokat dolgozott a szakmájában, fő hivatásának a családot, az anyaságot tekintette.

– Szüleim Szegeden ismerkedtek meg egymással, a városházán volt az esküvőjük, ezt sokszor emlegették gyerekkoromban. Annak ellenére, hogy édesanyám és édesapám elvált, és apám új házasságot kötött, szüleim mindig jó kapcsolatban maradtak. A karácsonyokat együtt töltöttük – meséli Márta asszony, akinek már német az anyanyelve, franciául és angolul is beszél; magyarul is ért egy kicsit, de nálunk inkább férjére hagyatkozik. Boldogan újságolja, hogy édesapja születésének 100. évfordulójára 45 CD-t tartalmazó díszdobozban megjelent a Deutsche Grammophonnál felvett teljes zenekari lemezsorozata. A különleges kiadvány hatalmas sikert aratott: két hét alatt a teljes készletet elkapkodták. Úgy tudja, a kiadó tervez már egy újabb hasonló díszkiadást is, amely Fricsay összes operafelvételét tartalmazná. A legendás karmesterről rengeteg felvételt feltöltöttek a YouTube-ra is, aminek leánya örül, mert így sokkal több emberhez eljuthat a művészete.

Dobay-Fricsay Márta. Fotó: Karnok Csaba
Dobay-Fricsay Márta. Fotó: Karnok Csaba

– Smetana Moldváját, Dvorák Az új világból című szimfóniáját és a Mozart-művek felvételeit szeretem legjobban édesapám lemezei közül, de igazából nehéz lenne egyet kiválasztani. Minden felvétele olyan, mintha személyesen nekem szólna. Érzem apámat bennük. Roppant temperamentumos volt, nem sokat beszélt, de a kezével, a pillantásával és a gesztikulációjával magával ragadta a zenészeket. Azonnal megértették, mit és hogyan szeretne játszani. Édesapám a kezével rajzolta a muzsikát. A családból csak az egyik unokája, Ferenc von Szita követte a muzsikuspályán – ő nemcsak karmesterként, operaénekesként is fellép. Nemrégiben megkeresett Japánból a Furtwängler Intézet igazgatója, és dokumentumokat kért apámról, valamint engedélyt arra, hogy lefordítsák japánra Mozart és Bartók című könyvét. Remélem, még ebben az évben meg is jelenik – mondja Dobay-Fricsay Márta, aki annak is örül, hogy az emlékkoncerteken édesapja ma már szinte ismeretlen oldalát, a zeneszerzőt is megismerhette a szegedi közönség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kovács Róbert megválogatja, mit tetovál

A tetoválóművész grafikáit és tusrajzait kiállításokról is ismerhetik a szegediek. Manapság már nem sűrűn nyúl máshoz, mint a tetoválógéphez. Tovább olvasom