Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 32°C Még több cikk.

Apás szülésről jött a Dóm térre

A Rómeót alakító Dolhai Attila egész nyáron azért izgult, nehogy lemaradjon a Dóm téri próbák miatt második kislánya születéséről. Szerencséje volt, két héttel ezelőtt még ott lehetett a kis Emma világrajövetelekor. A szimpatikus fiatal musicalszínész játszott már Szegeden: évekkel ezelőtt Tony volt a West Side Story nagyszínházi előadásain.
Dolhai Attila a Rómeó és Júlia főpróbáján Fotó: Schmidt Andrea
Dolhai Attila először a zsámbéki tanítóképző főiskolán szerzett diplomát, majd bekerült Gór Nagy Mária egyik produkciójába. Onnan ajánlották a nyíregyházi Jézus Krisztus Szupersztárba. Azután Kerényi Miklós Gábor is felfigyelt a tehetségére, és a miskolci Elisabeth-rendezésében Rudolf szerepét osztotta rá. A Jet-csapat tagjaként fellépett a Dóm téri West Side Storyban is, majd a kőszínházi verzióban már Tonyként láthatta a közönség.

– A Dóm téri bemutatkozásom mindig valami fontos eseménnyel egyszerre történik. Akkor nősültem, amikor a West Side Story-t próbáltuk itt, most pedig augusztus elejére vártuk a második kislányunk születését. Egész nyáron reménykedtem, hogy jelen tudok még lenni. Szerencsém volt, mert Emma július 29-én rendben megszületett. Jólesett volna még egy kicsit otthon maradni velük, de már annak is örültem, hogy ott lehettem a nagy eseményen. Két napig még odahaza sürögtem-forogtam mellettük, de azután el kellett jönnöm a szegedi próbákra. Bevallom, nagyon vágyom már haza – meséli Dolhai Attila.

– Még akkor is, ha számomra a szegedi szabadtérinek semmivel össze nem hasonlítható varázsa van, és fantasztikus érzés a szabad ég alatt négyezer ember előtt énekelni. A város hangulata is csodálatos. Amikor legelőször kiálltam most a színpadra, még üres volt a nézőtér, de már így is annyira élveztem az éneklést, mert új távlatok nyíltak. Egészen más például az erkélyjelenetet a csillagos ég alatt eljátszani. Itt a nézőkön túl is van még világ. A színpad nagysága, levegőssége miatt más energiabeosztást kíván a produkció, mint az operettszínházban. A nagy tér segít is, mert lendületet ad a játéknak, ugyanakkor sokkal nehezebb is a dolgunk, mert intenzívebb mozgást kíván. A rossz idő miatt kevesebbet próbálhattunk, mint terveztük, de azért a bemutatóra már tréningben leszünk.

Mielőtt színész lett, Dolhai Attila három évig klasszikus gitáron tanult játszani, majd autodidaktaként kezdett énekelni. Két zenekarral is dolgozott, eleinte blues-t is énekelt.

– A színművészetin Bagó Gizella lett az énekmesterem, akitől rengeteget tanultam. Szeretnék még az idén egy lemezt készíteni, amelyen már nem musicaleket adnék elő, hanem a saját dalaimat. Az igazat megvallva, a Rómeó és Júlia erősen romantikus, érzelmes stílusa és kifejezetten populáris zenéje kicsit távol áll tőlem, ennél én vadorzóbb vagyok. A dallamos popzenénél jobban szeretem a picit dögösebb, rockosabb muzsikát, ezért megpróbáltam Rómeó dalait is kissé átformálni – árulja el a fiatal színész, aki az utóbbi években a Budapesti Operettszínház egyik legtöbbet foglalkoztatott musicalsztárjává vált, és sorra játssza a főszerepeket.

– Hatalmas munka van ebben a produkcióban. A siker a szerzők, a rendező, a karmesterek, a szereplőgárda, a színházi szervezés és a marketing összehangolt munkájának eredménye. Az utóbbi években létrejött egy ütőképes, fiatal musicalcsapat az operettszínházban. Kerényi Miklós Gábor a Rómeó és Júlia színpadra állításakor olyan örök mondanivalót talált, ami Shakespeare eredetijéhez is nagyon közel áll. Mindnyájunktól azt kérte, hogy a legszélsőségesebb helyzeteket, érzelmeket is próbáljuk átélni és megjeleníteni – mondja Dolhai Attila, aki idén szerzett diplomát a színművészetin. – Kerényi tanár úr tanácsára és biztatására végeztem el az egyetemet, aminek nagyon örülök, mert hihetetlenül sokat tanultam. Olyan egyéniségekkel találkozhattam, akik nem mindennapi módon gondolkodnak a munkáról és a művészetről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az előre számlázás szolgáltatói szokás

A szegedi ügyfél olcsóbbra cserélte volna kábeltévés csomagját. Csakhogy a szolgáltató előre… Tovább olvasom