Délmagyar logó

2015. 10. 04. vasárnap - Ferenc 11°C | 24°C

Ápolási díj: 34 500 havonta

Szeged, Csongrád megye - Otthon ápolja teljesen béna fiát Terike, ápolási díja tíz éve alig változott. Most 34 ezer 500 forint havonta. 43 évet dolgozott, elmehetne nyugdíjba, de abba nem számítanak bele az ápolás évei. Az ellátás emelésére idén nincs remény.

Terike tíz éve ápolja szegedi otthonukban a 100 százalékosan rokkant fiát. Zsolt 26 évesen autóbalesetet szenvedett, melltől lefelé megbénult. - Szégyenletesen kevés az ápolási díj. Tíz éve 27 ezer forint volt, most is csak 38 ezer 350 forint, ami nettó 34 ezer 500 forintot jelent. A fiam nyugdíja 67 ezer, a fogyatékossági támogatása 22 ezer 800, ebből élünk - panaszkodik Terike. 

Megalázónak tartja, hogy hiába dolgozott le 43 évet, és mehetne el a szolgálati ideje alapján nyugdíjba, az ápolási díjas évek abba nem számítanak bele! És így még az özvegyi nyugdíj sem jár neki. Az országban 30 ezren, a megyében 3 ezren kapnak ápolási díjat.

Írásunkat keresse a hétfői Délmagyarország/Délvilág hasábjain!

Délmagyarország / Délvilág hírek Fizessen elő a napilapra!


Moderálásra küldöm 3. ecsje 2013.03.01. 11:52

Casablanca kérdésére: mi lenne olcsóbb az államnak.
Természetesen az otthongondozás, tisztességes javadalmazással.
De a kérdés nem ennyire egyszerű.
Az első és legfontosabb eldöntendő kérdéspár:
Van-e joga a fogyatékos személynek családjában élni? Igen van. A Magyar Köztársaság Alkotmánya elismeri ezt a jogát. És persze az Európai Unió is elismeri, az Egyetemes emberi jogokba is beletartozik ez az alapvető jog.
A kérdés második fele: A fogyatékos személy családjának van-e joga családon belül gondozni fogyatékos családtagját. Természetesen van.
Miért kell feltenni ezeket a kérdéseket? Mert sajnos mind a Magyar Népköztársaságban, mind a Magyar Köztársaságban, mind Magyarországban sokan megkérdőjelezik ezeket a jogosultságokat (magánszemélyek, civilek, közszereplők, tisztségviselők, stb.), miközben mind a Népköztársaság, mind a Köztársaság, mind az ország törvényei de jure elismerik ezeket a jogokat.

Miért dönt mégis a családok egy TÖREDÉKE mégis állami gondozásba adásról?

Sajnálatos… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 2. Casablanca 2013.02.28. 07:25

Ez az igazi tragédia...

Ha Terike lerobban, őt ki fogja ápolni? Majd mindketten bekerülnek egy szociális-egészségügyi intézménybe???

Az olcsóbb az államnak???

Nem lenne jobb legalább a minimálbérnek megfelelő díjat megállapítani azoknak, akik szerencsétlen családtagjaikat otthon gondozzák?

Moderálásra küldöm 1. ecsje 2013.02.26. 12:28

A cikk mondanivalójával egyetértek. Gyalázatos, ahogyan 2003-ban Surján miniszter elbánt a fogyatékosokat otthonaikban ellátó személyekkel. Gyalázatos, hogy azóta szinte semmi sem történt, hogy helyzetük javuljon.
Emlékeztetőül:
1989-ben a Németh kormány bevezette az ápolási díjat. Addig semmi sem volt.
Az ápolási díjról külön törvény rendelkezett. Jól értelmezhető előírások voltak a 3 esetre (18 éven alattiak, 18 feletti tartós betegek és a súlyosan fogyatékosok utáni ellátás). Az ellátást a minimálbérhez igazították.
Surjánnak hála bedugták a szociális törvénybe - miközben független volt a jogosult jövedelmi helyzetétől. Sikerült egy zagyva szöveget alkossanak, amiből nem mindenkinek derült ki a különbség a fenti 3 esetre vonatkozóan. Ezzel együtt az összeget megfelezték. Ma is ezt kell elviseljük.
Helyzetünk 2003 óta csak romlik (kis kivétellel).
Écsje és más (pl. MEOSZ, AOSZ, stb.) civil szervezetek népi kezdeményezéseit figyelmen kívül hagyták (összes parlamenti párt). Mátrai… Tovább olvasom »hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Szalagavató a megyeházán Móravárosi-módra

A következő cikk betöltéséhez görgessen lejjebb!