Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Áprilisban költöznek az első lakók a tápéi gyermekotthonba

Szeged - Áprilisban költöznek be az első gyermekek a 170 millió forintból felújított, tápéi Budai Nagy Antal utcai egykori iskolaépületbe, amelynek már neve is van: Foltán József Gyermekotthon.
– Jókor hívott, éppen a tápéi épület szobáit készítjük elő a gyermekek fogadására. Ágyneműket, evőeszközöket és más dolgokat vásárolunk – mondta lapunk érdeklődésére Kothencz János, az ÁGOTA Alapítvány vezetője, a Szeged-Csanádi Egyházmegye gyermek- és ifjúságvédelmi főigazgatója.

Ki Foltán József?
Kothencz János elmondása szerint Foltán József kiváló pedagógus, negyven évig dolgozott a gyermekvédelemben. Az állami gondoskodásban nevelkedett Kothencz János a hajósi állami nevelőotthonban találkozott gyermekként Foltán Józseffel, aki könyveket olvastatott vele, amiről aztán hosszasan beszélgettek. A főigazgató mesterének tekintette, s azóta is szereti, tiszteli a ma már 76 éves Foltán Józsefet, aki az egyik közösségi oldalon azt írta hitvallásként: „Minél kevesebb szabályt állítasz fel arra, hogy milyennek kellene lenni az életnek, és hogy másoknak hogyan kellene viselkedni, annál könnyebb boldognak lenni."  
Ismert: a 2011 decembere óta üresen álló ingatlan körül nagy politikai vihar kerekedett. Végül tavaly szeptemberben jóváhagyta a szegedi közgyűlés azt az ellátási szerződést, amelynek értelmében az egyházmegye decembertől átvette a várostól a 16 férőhelyes, Szőregi úti fiú speciális gyermekotthon fenntartói jogát. A 2,5 hektáros ingatlant augusztus végéig kiüríti, és visszaadja a városnak az egyházmegye, amely október 1-jétől ingyenes használatba kapta az önkormányzattól a 170 millió forintból felújított, tápéi Budai Nagy Antal utcai egykori iskolaépületet.

– Megkaptuk a tápai ingatlan használatbavételi és szakhatósági engedélyeit. Már csak a működési engedélyre várunk, amelyet április elejéig kiad a megyei kormányhivatal szociális és gyámhivatala. Utána költözhetnek be az első gyermekek a házba – árulta el Kothencz János. Az épületben 12 férőhelyre 3–10 éves, normál szükségletű gyermekeknek rendeznek be lakásotthont, a fennmaradó 4 hely pedig a szegedi egyetemen tanuló utógondozottaké lesz. A tervek szerint több hónap alatt töltik fel a 12 férőhelyet a Foltán Józsefről elnevezett gyermekotthonban.

A Szőregi úti ingatlanról szólva a főigazgató elmondta: folyik az intézmény kiüresítése. Áprilistól már csak 8 gyermek marad a speciális gyermekotthonban, de augusztusig őket is elhelyezik a megfelelő helyen a nagy ellátórendszerben.

Olvasóink írták

 • 6. howatowabb 2012. március 23. 12:13
  „Az eredeti felállásban, (ha a közgyűlésen nem hazudoztak), az volt, hogy a szőregi útról jönnének be a 18 körüli, NORMÁL képességű állami gondozott GYEREKEK. Valószínű, hogy képviselőbácsi kicsit túlzott, amikor fogadóóráján másról tájékoztatta a tisztelt közérdeműt.
  Ki pufogtatott demagógot, meg frázist? Itt most a képviselő úr elmondott szavaira hivatkoztunk. Az volt a demagóg. Igenis kell, hogy helyük legyen a fiatal gyerekeknek is, mert ugyanolyan tagjai a társadalomnak, ha már a szüleik nem nevelik őket. A hozzászólásokban senki nem a gyerekeket, hanem a köz(szolga) hozzáállását kritizálta.”
 • 5. macs 2012. március 23. 12:07
  „Azért nagyon kíváncsi lennék, hogy a Szőregi úti otthonban élő gyerekeknek ez után, a számukra megalázó eset után, mi a véleménye a felnőttekről?
  Ja, és hol van a nagy rendszerben a számukra megfelelő hely?
  És kérem senki se jöjjön, hogy költözzek a szomszédságukba és hasonló, kedves megjegyzésekkel!”
 • 4. Kerekes 2012. március 23. 08:40
  „Bocsánat!
  Az eredeti felállásban nem normál igényű gyerekek költöztek volna. Most pedig a cikk szerint normál szükségletű gyerekek jönnek.
  Ez nem játék. Nem demagóg frázisokat kell puffogtatni!
  Ez olyan mint a buszmegálló és a jó kocsma. Mindegyiket szeretjük, ha közel van, csak a buszmegálló ne legyen a házam előtt, és a kocsma ne legyen a szomszéd telken. Egyébként minden rendben van. Vagy e miatt utáljuk a kocsmát, meg a közösségi közlekedést? Ugye nem. ;-)”
 • 3. kvikszot 2012. március 23. 06:54
  „Most majd kiderül, hogy milyenek a tápaiak. Illetve mennyire ismeri őket az önkormányzati képviselőjük, Juhász Gyula. Ő azt jósolta, hogy ha odaköltöznek a gyerekek, nem lehet garantálni a biztonságukat. Meglátjuk, mennyi támadás éri őket.”
 • 2. bambinaXX 2012. március 23. 04:31
  „Öröm, hogy elkészült.”
 • 1. howatowabb 2012. március 22. 21:23
  „Hogy ebből is milyen botránykodást csapott ellenzéki értelmiségünk! Öröm volt nézni a közgyűlést. Arcpirító módon arra hivakoztak, hogy az ott lakók, meg a biztonság...

  "Az épületben 12 férőhelyre 3-10 éves, normál szükségletű gyermekeknek rendeznek be lakásotthont, a fennmaradó 4 hely pedig a szegedi egyetemen tanuló utógondozottaké lesz."

  Volt mitől félni, bácsik ugye? SZÉGYELLJÉTEK MAGATOKAT!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Grecsó Krisztián a Deákban járt

Az elszalasztott lehetőségeket sosem fogjátok megbocsátani magatoknak – magyarázta csütörtökön Grecsó Krisztián a szegedi Deák Ferenc Gimnázium tanulóinak. Tovább olvasom