Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Apró cápák Gyálaréten

Szeged-Gyálarét - Nálunk ritka halfajta a lénai tok, az országban összesen három helyen nevelik, ikrája és ízletes húsa miatt. Egy gyálaréti halászati szövetkezet udvarán találkoztunk az apró cápára emlékeztető uszonyossal.
– Az 1000–1200 lénai tokot június óta tartjuk a speciális medencénkben – mondta Újhelyi Dezső, a Tisza Halászati Szövetkezet elnöke.
A lénai tok a tágabb elterjedésű szibériai toknak állandóan folyóvízben megtalálható formája, amely a Lénában, Janában, Ingyigirkában és a Kolimában él. Hazánkba 1981-ben került, tehát nem őshonos.

Apró cápára emlékeztet a lénai tok. Újhelyiék 1200-at tartanak belőle. Fotó: Frank Yvette
Apró cápára emlékeztet a lénai tok. Újhelyiék 1200-at tartanak belőle.
Fotó: Frank Yvette

– Éppen ezért a Tiszába és a Marosba tilos telepíteni, csak eladás miatt neveljük őket – hallottuk az elnöktől. Újhelyi Dezső elmondta: valószínűleg idén karácsonykor már piacra dobják az uszonyosok nagy részét, addigra körülbelül 5 kilósra nőnek majd meg. Mivel rendkívül költséges a nevelése, ezért kilójáért akár 2000 forintot is elkérnek.

– Nagy értéke az ikrája, kaviárt is készítünk majd, de csak néhány példányt tartunk meg erre a célra – tudtuk meg a halásztól. Elmondta: az egész országban három helyen foglakoznak lénai tokkal, de a megyében csak ők. A gyálaréti halászati szövetkezet medencéjében élő tokok jelenleg aprók, súlyuk nem haladja meg a fél kilogrammot, és mindössze 30–40 centiméteresek, de a kifejlett példányok testhossza elérheti a 3 métert, tömege akár a 100 kilogrammot is.

– Minden szempontból rendkívül igényes hal. Az oxigénszintet 70 százalék felett kell tartanunk, különben elpusztul – magyarázta a férfi. – Egy közeli artézi kút segítségével pedig folyamatosan 14 Celsius-fokon tartjuk a víz hőmérsékletét, amelyben él.

Viza, a top tok

A viza a többi tokfélénél jóval nagyobbra növő, és sokáig, akár 100 évig élő halfaj. Európa legnagyobb édesvízi hala a Kaszpi- és Fekete-tengeri medencében, kisebb állománya az Adriai-tenger vízrendszerében található. A kifejlett viza 3–4 méter nagyságú, 500–600 kilogrammot is elérő hal. Rekordpéldányainál 9 méteres testhosszt és 1500 kilós testsúlyt mértek. Magyarországi folyóvizekben a halászok körében korábban nagyra tartott állománya – a Dunán és a Tiszán egyaránt – a Vaskapu-szorosnál épített erőműveknek és a vízszennyezettség fokozódásának következtében drasztikusan lecsökkent.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

200-an töltik életfogytig tartó büntetésüket a szegedi Csillag börtönben

A legelvetemültebb gyilkosok közül tucatnyian soha nem kerülhetnek szabadlábra. Tovább olvasom