Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Apróságokat köszöntöttek

Bordány, Forráskút, Üllés, Zsombó - Több kisbaba született tavaly Magyarországon, mint egy évvel ezelőtt a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint. Bordányban 37, Forráskúton 21 apróságot köszöntöttek.
A tavalyi év első tizenegy hónapjában 83 ezer 534 gyermek született az országban, 2,7 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. A 113 ezer 848 halálozás 1,4 százalékos csökkenést jelentett a 2013-as adatokhoz képest, a természetes fogyás 3829-cel kevesebb az egy évvel korábbinál a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint.

Csongrád megye kistelepülésein is sokszor járt tavaly a gólya. Bordányban a hétvégén tartották a település babatalálkozóját: Tanács Gábor polgármester köszöntötte a családokat, gratulált a gyermekvállaláshoz, sok örömöt, kitartást és legfőképp egészséget kívánt.

Babatalálkozó Bordányban: tavaly 37 pici született. fotó: DM
Babatalálkozó Bordányban: tavaly 37 pici született. fotó: DM

– Tavaly harminchét kisbaba született Bordányban, ami a két évvel ezelőtti 35 születést is felülmúlta. Sok fiatal pár költözött az elmúlt évben a nagyközségbe, akik több gyereket is szeretnének, többségüknek az első babája született meg. Elégedettek vagyunk ezzel a számmal, s bár tavaly sajnos sok idős bordányi halt meg, de szerencsére megvan az utánpótlás. A nagyközség lélekszáma évről évre 40-50 fővel nő, ami a születéseken kívül az ide költözőknek is köszönhető – mondta Kiss-Patik Péter alpolgármester. Néhány héten belül elkészül a harminchét kisbaba fényképét tartalmazó babatabló is, amelyet minden tavaly gyereket vállaló családhoz eljuttatnak majd.

– Nálunk minden második évben van közel a 30-hoz a születésszám, máskor inkább a 15-höz, ahogy tavaly is történt. Sajnos Üllés 27 kilométerre van Szegedtől, és bármennyire is fejlődik a nagyközség, nem elegendő a vonzóerő a fiataloknak. A lélekszám így az egyik évben stagnál, a másikban pedig fogy. Az azért örömteli, hogy a tavaly átadott kétcsoportos bölcsőde telt házzal működik, illetve hogy az idei év első babái Üllésen egy ikerpár – mondta Nagy Attila Gyula polgármester.

Zsombóra tavaly 25 kisbaba érkezett: az elmúlt hat évben átlagosan 30 kisgyerek született a faluban. A Homokhátság legkisebb településen, a 2200 fős Forráskúton tavaly 21 baba született, ez a születésszám évek óta stagnál, aminek köszönhetően a falu lakossága nem csökken drasztikusan. A kistelepülésen idén még nem született gyerek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Whisky-kóláztak a hummeres gázoló sírjánál

Különös tort ültek a néhai Thomas B. sírjánál barátai - és ráadásul mindezt az elhunyt kérésére… Tovább olvasom