Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Arab sakkozó ügy: eltérő tanúvallomások

Egymásnak teljesen ellentmondó tanúvallomásokkal folytatódott a Szegedi Törvényszéken a 2012 nyarán határrendészek által vélhetően megvert egyesült arab emírségekbeli sakkvezető ügye.

Megdőlni látszik Szaúd Mohamed al-Marzúki egyesült arab emírségekbeli sakkvezető vallomása, akit a gyanú szerint az ország 18 éves nagymesterével, Szalim Abdulrahmannal 2012 nyarán néztek határsértőnek a rendőrök, aminek üldözés és a sakkvezető bordatörése lett a vége. A sakkvezető azt állította, hogy a üldözés után testszerte ütötték és rugdosták, a rendőrök üldözés közben nem mondták angolul, hogy határrendészek, azonosító nem lógott a nyakukban, a rendőrök segítségére siető taxis pedig szándékosan ütötte el a Forráshoz közel.

Azt vallotta, hogy először a taxis nyomta le a földre, majd a közben odaérkező rendőrök súlyosan bántalmazták. P. László Pétert és V. Igort az ügyészség hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazással vádolja, a taxisnak közúti veszélyeztetés miatt kell felelnie.

A Szegedi Törvényszék szerdán meghallgatta azt a monori férfit, aki az üldözéskor a taxi utasa volt. A fiatalember elmondása szerint valóban segítettek a rendőröknek: a taxis a Aquapolis és a Forrás között maximum kettes sebességgel vágott hirtelen balra a futó sakkvezető elé, aki ki tudott támasztani kezével a jármű motorháztetején, felkiáltott, de utána továbbfutott a hotel bokros része felé.

Vallomása szerint a taxis ezután elszállította őt a Tisza Sport Hotelbe, a sofőr így biztosan nem szállt ki az autójából a Forrásnál. Egy tárgyaláson meg nem jelenő tanú vallomását a bíró olvasta fel, aki a fürdőben dolgozott akkor és annak ablakain keresztül követte az eseményeket. Úgy látta, hogy az első rendű vádlott, P. László Péter szolgálati járművével szándékosan ütötte el a futó sakkvezetőt, aki felcsapódott a motorháztetőre és átbukfencezett rajta.

Egy harmadik férfi autójában ülve volt az események szem-, és fültanúja. Ő semmiféle elütést nem látott, azt viszont hallotta, hogy a rendőrök szitkozódva futnak a sakkozók után, majd fél perces, egybefüggő ordítást is hallott, amit verés hangjaiként azonosított. Állította, hogy az üldözők sem magyarul, sem angolul nem mondták, hogy rendőrök. K. Zsolt rendőr zászlós, aki Szalim Abdulrahmant üldözte, azt vallotta, hogy a Belvárosi hídon az autójuk ablakán magyarul szólt ki, a nyakában jól látható helyen ott volt szolgálati jelvénye, kezében az igazolványa.

– Angolul válaszoltak, mikor én is nyelvet akartam váltani, és kérni az útlevelüket, már futásnak is eredtek. Igorral együtt futottunk utánuk, közben többször elhangzott a „Police" felkiáltás, de nem álltak meg. Szalim Abdulrahman az Aquapolis bejárata felé futott, őt követtem, és nem sokkal feljebb el is fogtam. Megfogtam a karját, mondtam angolul, hogy rendőr vagyok, testi kényszert nem kellett alkalmazni. A Forrás felől hallottam hangokat, így arra indultunk el, mire odaértünk, láttuk, hogy a másik férfi már rögzített helyzetben van, testi kényszert alkalmaztak vele szemben kollégáim – mondta K. Zsolt.

A tárgyalás holnap folytatódik, ezek töbek között Lékó Péter is meghallgatják tanúként

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogászokkal mutatják be Reginald Rose világsikerű drámáját a kisszínházban

Ügyész, ügyvéd, bíró, joghallgató, biztosítási tanácsadó is szerepel a 12 dühös emberben – Reginald Rose világsikerű drámáját Barnák László rendezésében ma 19 órától mutatják be a kisszínházban az egyetemi kulturális fesztivál programjaként. Tovább olvasom