Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Áradás idején együtt mentenének

Az árvizek, katasztrófák idején nyújtható azonnali segítségről, a gyorsforgalmi út és a vasút építéséről is tárgyaljon a román és a magyar kormány az első együttes ülésen – kéri a DKMT. A három legfontosabb határ menti fejlesztés tervéből a Duna–Körös–Maros–Tisza Euroregionális Együttműködés készíti föl a történelmi jelentőségű találkozó szervezőit.
Marosvári Attila, a Csongrád megyei közgyűlés alelnöke, a DKMT magyar nemzeti koordinátora azt mondta, a határ menti magyar és román megyei önkormányzatok egyetértettek abban, hogy régóta dédelgetett terveik közül azokat érdemes most kiválasztani, amelyekhez hamar szükség lenne a két kormány megegyezésére.

Az első téma a négyes közúti korridor, amely a dél-erdélyi autópályával van összefüggésben. A másik terv: a DKMT szeretne létrehozni egy közös bázist, amelyen a katasztrófák idején használatos eszközöket – szivattyúkat, védőfölszereléseket – tárolnák. Ezeket a holmikat szükség esetén bármelyik ország területén azonnal használni lehetne, hamarabb érkezne a segítség, mint ha kormányközi megállapodásra kellene várni.

A harmadik ötlet a vasúthoz kötődik. Marosvári kifejtette: a Szeged és Temesvár közötti vasúti összeköttetés helyreállítását – úgy, ahogy azt évek óta tervezik – nem támogatják a kormányok és az unió szakmai szervezetei sem, negyvenmilliárd forintja pedig ebben a régióban erre senkinek sincs. „De ha az ajtón nem mehetünk be, bemegyünk az ablakon" – mondta Marosvári. Az új terv egy nagy keresztirányú összeköttetésről szól, amelyhez csatlakoznának mellékvonalak is. A két fő hálózati elem az Arad–Szeged–Szabadka–Baja–Pécs,
illetve az Arad–Szeged–Szabadka–Zombor– Eszék összeköttetés.

Repülőtereket, folyami kikötőket kötne össze, biztosítaná – Szarajevo és Ploce irányában – a tengerhez való eljutást, és elővárosi vasútként is működne, 140-160 kilométeres sebességgel. Erre az elképzelésre a jelek szerint van fogadókészség az unióban is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felgyújtottak egy keresztet a volt Gyevi temetőben

Felgyújtottak egy fakeresztet a közelmúltban felszámolt Gyevi temetőben Szegeden - tájékoztatta egy… Tovább olvasom