Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Áradat Domaszéken

Kerteket, utcákat öntött el vasárnap Domaszéken a víz, a Bálint Sándor utcában éjfélig szivattyúztak. A polgármester szerint évtizedes probléma áll a háttérben. A csatornákat, átereszeket átvizsgálták, ma három helyen vágják át az utat a településen.
Tápé és Deszk után vasárnap Domaszéken vett birtokba utcákat, zárt körül házakat a víz. A rövid idő alatt lezúduló csapadék a Bálint Sándor, a Bojárhalmi, a Deák Ferenc és a Petőfi Sándor utcában okozta a legnagyobb gondot.

A Bálint Sándor utca egyik lakója vasárnap délben hívta ki a tűzoltókat, miután rémülten tapasztalta, hogy a víz nem folyik el a csatornákon, hanem már a házát és a szomszédban álló épületeket fenyegeti. Az asszony elmondta, az ő házukat bár körbevette a folyam, nem tett kárt benne. Szomszédja udvarában viszont a nemrég kétmillió forintért csináltatott térburkolat tönkrement. Volt, akinek a garázsába is beszivárgott a víz.

A Bálint Sándor utcában vasárnap éjfélig szivattyúzták a vizet, így a lakók – bár a szennyes pocsolya szagát még mindig érezték – hétfőn reggel már száraz lábbal, a lefektetett pallókon át indulhattak munkába.

Kispéter Géza, Domaszék polgármestere úgy fogalmazott, hogy régóta fennáll az a probléma, amely a vasárnapi áradathoz vezetett. Az érintett házak ugyanis egykor vízállásos területre épültek. Ezeket évtizedekkel ezelőtt feltöltötték ugyan, de változó magasságúra. Mivel a víz 2000-ig nem okozott gondot a területen, a lakók és a község vezetése addig nem szembesült a problémával. Akkor a nagy belvíz miatt a csatornákat javítgatták, toldozták-foldozták ugyan, de nem tökéletesítették.

Tegnap egész Domaszék csatornarendszerét átvizsgálták, ellenőrizték az átereszeket – folytatta a polgármester. A tápéihoz hasonló esettel – amikor valaki bebetonozta a háza előtt a vízátereszt – nem találkoztak.
Ma három helyen – a Bojárhalmi, a Deák Ferenc, a Petőfi Sándor utcában – átvágják a műutat, és átereszt építenek.


Deszken még szivattyúznak

Még folyik a kárfelmérés Tápén és Deszken, ahol egy héttel ezelőtt hatalmas eső hullott le rövid idő alatt. Szegeden 32-en, Deszken pedig több mint 40-en jelezték kárigényüket – tudtuk meg a polgármesteri hivatalokban. Deszken még mindig szivattyúzzák a vizet a pincékből és a kertekből. A szakemberek több tízmillió forintra becsülik a kárt. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint nyolcmilliót kaszált a növényvédelem

Ellenőrzést tart a vidékfejlesztési hivatal: az agrártámogatások nyerteseinél adatokat és… Tovább olvasom