Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Áram alatt lévő villamosvezetéket loptak Szegeden

Szeged - Kedd reggelre ellopták Szegeden a 3F villamos vezetékének mintegy 100 méteres szakaszát a Bajai úti vasúti átjárónál.

Kedd reggelre ellopták Szegeden a 3F-es villamos vezetékének mintegy 100 méteres szakaszát a Bajai úti vasúti átjárónál. A tolvajok mit sem törődtek a veszéllyel, a 600 voltos áram alatt lévő vezetéket vágták le. Az SZKT szakemberei is megdöbb entek az eseten.

– Az első 3F-es villamos vezetője észlelte, hogy a pálya közepére lóg a kábel – mondta Zombori Krisztián. A Szegedi Közlekedési Kft. vasútépítmény-fenntartási osztályvezetője a rendőrségi helyszínelés alatt lapunknak elmondta, a tolvajok 81 méter hosszan vágták el a villamosvonal energiaellátásért felelős, 600 voltot szállító réz tápkábelt.

Áram alatt lévő villamosvezetéket loptak Szegeden. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Törvények születnek

A sűrűsödő kábellopások miatt a kormány még az idén állami felügyelet alá veheti a fémfelvásárlást. Pócs János fideszes országgyűlési képviselő már tavaly kezdeményezte a fémtörvény módosítását. Mint azt a Magyar Nemzetnek korábban elmondta, a Fidesz parlamenti frakciója eldöntötte, hogy egy új, az önkormányzati intézmények átvételének szabályaihoz hasonló jogszabályt alkot. Az állami fémfelvásárlással a fémlopások célját, a továbbértékesítést nehezítenék meg. Boldog István (Fidesz) pedig bejelentette, a fémtolvajok miatt módosítaná a büntető törvénykönyvet: terrorcselekmény lenne a kábellopás. A képviselő kifejtette, „a jogalkotás célja, hogy a közüzemi kábelek ellopásával életveszélyt okozó bűnözők olyan mértékű büntetést kapjanak, mint a terroristák". A Btk. jelenlegi szabályozása a terrorcselekmények között felsorolt, közveszélyt okozó bűntetteket tíztől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti.

Az SZKT munkatársai a hiba észlelése után feszültségmentesítették a vezetéket, a kábelt ugyanis áram alatt lopták el. Mint fogalmaztak, ezzel nemcsak magukat, hanem a Bajai úton sétálókat is veszélyeztették. A 600 voltos, áram alatt álló vezeték lelógó csonkja bárkit agyonüthetett volna. Úgy számolják, az ellopott két szál vezetékkel 300-350 kilónyi rézhez jutott a színesfémtolvaj. Egy internetes színesfém-kereskedő honlapja szerint a „fejtett, nagy tisztaságú kábel" kilójáért 1520-1560 forintot adnak. – A közlekedési társaságnak kétmillió forint kárt okoztak – mondta Zombori Krisztián.

Az osztályvezető kiemelte, mivel a tolvajok nem okoztak zárlatot a hálózaton, így a diszpécser sem érzékelhette a kábellopást. Az oszlopokon maradt kábelrögzítő fogók segíthették az erővágóval dolgozó színesfémgyűjtőket. – A hiányzó szakaszt ideiglenesen pótoljuk, ezután helyreállhat a 3F-es forgalma. Az éjszakai műszak fejezi be a vezetékelést – mondta Zombori Krisztián. A fémtolvajokat csak a drága rézkábel érdekelte, az átkelőtől alig 80 méterre lepakolt, szabadon hagyott bontott vaspálya már nem.

Megtudtuk, a 3-as vonal felújítása alatt már történt hasonló kábellopás, de akkor az áram nélküli vezetéket vitték el a fémgyűjtők.

Lopás és közérdekű üzem működése megzavarásának bűntette miatt nyomoz a Szegedi Rendőrkapitányság a Kálvária sugárútról ellopott magasfeszültségű légvezeték ügyében. A rendőrség kéri, aki a bűncselekménnyel kapcsolatban bármilyen információval rendelkezik, hívja a 112-es segélyhívót.

* * *

A rendőrség közeléből is loptak már kábelt

Egy név nélkül nyilatkozó, közép- és magasfeszültségű rendszerek szerelésében jártas szakember lapunknak azt mondta, ha a tolvaj nem földeli a vezetéket, nem ráz a 600 voltos kábel sem. Emlékeztetett: 15 évvel ezelőtt a Mars tér–Kossuth Lajos sugárút között futó trolibusz tápkábelét fújták meg a fémtolvajok.Korábban írtuk:
Zombori Krisztinán, a Szegedi Közlekedési Kft. vasút építmény-fenntartási osztályvezetője a rendőrségi helyszínelés alatt lapunknak elmondta, a tolvajok 81 méter hosszan vágták el a villamosvonal energiaellátásért felelős 600 voltot szállító réz tápkábelt. Az ellopott két szál vezetékkel 300-350 kilónyi rézhez jutott a színesfém tolvaj. Az egyik internetes színes fém kereskedő honlapja szerint a „fejtett, nagy tisztaságú kábel" kilójáért 1520-1560 forintot adnak.

Lopás és közérdekű üzem működése megzavarásának bűntette miatt nyomoz a Szegedi Rendőrkapitányság a Kálvária sugárútról ellopott magasfeszültségű légvezeték ügyében. Kérjük, hogy aki a bűncselekménnyel kapcsolatban bármilyen információval rendelkezik, hívja a 112-es segélyhívót – közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság.

Még korábban írtuk:

A tolvajok mit sem törődtek a veszéllyel, a 600 voltos áram alatt lévő vezetéket vágták le. A kár milliós, a tolvajok nyeresége minimális. A helyreállításig villamospótló autóbuszok járnak a Vadaspark és a Belvárosi temető között.

Ez a fele innen van. Fotó: Segesvári Csaba
Ez a fele innen van. Fotó: Segesvári Csaba

Olvasóink írták

88 hozzászólás
 • 88. noezmeg 2013. február 24. 16:55
  „Legyen teror kategoria és rögtön más lenne a helyzet. Tömegek veszélyeztetése ez nem sima Bcs ezt másként kell vizsgálni. Kamera és mondom kamera kérem a milliós veszteséghez képest egy kamera az már nem összeg.”
 • 87. czindi 2013. február 21. 11:05
  „! Én úgy tudom,hogy a színesfém átvevőnél személyi igazolvánnyal lehet leadni rezet vagy bármilyen fémhulladékot pont az ilyen esetek miatt,hogy visszatudják keresni. Nem ér semmit! Volt rá példa, személyi leadva, visszakeresték, az illető azt mondta, románoktól vette. följelentés, az ügyész visszadobta, mondván nem bizonyítható, hogy aki leadta, az lopta el...
  78. aXe187: NEM! Terrorcselekmény az, amit holnaptól úgy ítélek meg! Én annak nyilvánítanám a zsilipek ellopását is, ár,-vagy-belvizeket okoz, emberek halhatnak meg! Büntetési tétel: életfogytig tartó kényszermunka, önfenntartó börtönökben, kutyákkal, lovas-gépkarabélyos őrökkel, mint az USA-ban ( a nagy demokrácia hazájában!)
  A rossz törvények azért vannak, hogy gyorsan és hatásosan megváltoztassák.”
 • 86. Bakker18 2013. február 21. 07:31
  „<moderálva>::)))Legközelebb a villamost viszik??::))))Röhej!!!!”
 • 85. qrumpli 2013. február 21. 04:38
  „A vidám fiuk mindent visznek ,
  ami nem túl forro és nincs lebetonozva.
  Aki átveszi tőlük azt büntetném ,de nagyon.”
 • 84. xenopus 2013. február 20. 16:01
  „72. Agáta - "MEG KELL SZÜNTETNI A FÉMKERESKEDÉST!" Szerintem ezt te sem gondolod komolyan! Ha Magyarországon nem veszik át a lopott rezet, majd egy helyre gyűjti be a maffia és onnan külföldre viszik nagy tételben eladni! Vagy már odáig merészkednél hogy külföldön is be kellene tiltani? Orbánék jelentettek ki egy ilyen tiltást pár napja, de akkora hülyeség hogy ők sem gondolták komolyan!
  Külföldön is jó pénzt adnak a rézért, nekem az a gyanúm hogy külföldre viszik a lopott felső vezetékeket! Meg kellene találni és beépülni ebbe a maffiába! És természetesen nem a közlekedés biztonságának megzavarásáért hanem TERROR cselekményként kellene nyomozni, ami nem évülne el! Előbb utóbb csak köpne valaki jó pénzért!”
 • 83. jozko 2013. február 20. 15:44
  „Más - de valami hasonlóan "frappáns" lenyúlás:

  Síró fiatal anya szaladgál segítségért , gyakorlatilag egyik pillanatról a másikra nincstelen lett.
  Lakásából elköltözés előtt állt, napok óta pakolta össze a felszerelést /gápek, bútorok, ruházat, stb/.
  A szomszédok tudták, hogy költözni készül.
  Délelőtt iskolába ment a gyerek, ő munkába - délutánra várta a szállítókat.
  Korábban jöttek - de nem azok, akiket odarendelt.
  Teherautóra pakolták a betyárbútort / szomszédok tudták, hogy költözik, senkinek nem volt gyanús a mozgás.../
  Délután a kirámolt lakás várta otthon.
  Valahogy nem tudott örülni, hogy megspórolta a költöztetési költséget...

  A városban, a szomszédok szeme láttára, fényes nappal!
  Bátor emberek.
  Nem kicsiben utaznak.
  Megoldás?”
 • 82. Büfékocsi 2013. február 20. 10:42
  „Nem is értem miért nem lehet, például papírból, vagy műanyagból csinálni azt a nyomorult felső vezetéket? Már maga a tény is, hogy rézből van a drót, tulajdonképpen bűncselekményre való felbujtással egyenértékű! :D”
 • 81. kormoska 2013. február 20. 10:23
  „Szerintem legközelebb a villamost fogják ellopni,a vezető azt veszi észre,hogy nincs mire felszállnia!És természetesen senki sem fogja látni és nem fognak a nyomára akadni!”
 • 80. laalika 2013. február 20. 09:24
  „Imádkozom, hogy valahogy kiderüljön kik vitték el a sok utasnak bosszúságot és a közösségnek nagy költséget okozó bűncselekményt. Azt hiszem másban nem bízhatunk.”
 • 79. aXe187 2013. február 19. 23:39
  „Innen is látszik, milyen szakértelemmel rendelkeznek politikusaink.”
 • 78. aXe187 2013. február 19. 23:37
  „Az előzöekre reagálva... Tisztázzunk pár fogalmat. terrorcselekmény: Btk. 261.§ "Aki abból a célból, hogy
  a) állami szervet, más államot, nemzetközi szervezetet arra kényszerítsen, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön,
  b) a lakosságot megfélemlítse,
  c) más állam alkotmányos, társadalmi vagy gazdasági rendjét megváltoztassa vagy megzavarja, illetőleg nemzetközi szervezet működését megzavarja,
  a (9) bekezdésben meghatározott személy elleni erőszakos, közveszélyt okozó vagy fegyverrel kapcsolatos bűncselekményt követ el, bűntett miatt tíz évtől húsz évig terjedő, vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő."
  Kiemelném: ABBÓL A CÉLBÓL. Tehát, mivel ilyen esetekben a megfelémlítés célzata nem állapítható meg, ezért marad a régi bcs. (amelyek fentebb fel lettek sorolva a szerk. által). Vagy esetleg közúti közl. veszélyeztetése, vagy közveszélyokozás illik ide. Mivel a "Tisztelt Képvisel úr" javaslatát - ha törvénymódosítás is lesz belőle - nem fogják alkalmazni, a fent említett okokból. Szarnak egy pofon.

  2.) Állami színesfém- kereskedelem. Ez szép, és jó. Csakhogy ezek a tolvajok nem legális kereskedőknek adájék el "portékájukat", hanem illegálisan, sokszor Kínába, és a Távol-Keletre. Tehát ér ez valamit? Nem! Még egy pofon a sz@rnak.
  Tehát populisták is voltunk, de a problémát nem oldottuk meg.
  Saját javaslatom: ami sok pénz + kevés politikai érdek: bűnüldözés megerősítése + fokozott határőrizet.”
 • 77. info 2013. február 19. 22:33
  „74. szi201247 2013.02.19. 20:37 -és vajon mindenki bejelentett munkaerőként dolgozott régebben? akár a Rókusi krt-n is a felső-vezeték kiépítése során.Ehhez képest az már nem is bűn.”
 • 76. anulla 2013. február 19. 21:10
  „Most nemrég jöttem arra. A fonógyári úton a temetőnél most fényképeznek a rendőrök, baleseti helyszínelő, meg a nagy autósok. Vajon most fedezték fel, hogy ott is eltünt valami???? 19:45 amikor ott jártam.”
 • 75. SP 2013. február 19. 20:46
  „?”
 • 74. szi201247 2013. február 19. 20:37
  „Az biztos, hogy nem amatőrök voltak. Ha pedig szakmabeliek, akkor hogyan fordulhat elő ekkora kártevés? A tisztesség az már végleg kiveszett?
  A csatornafedél lopást is elítélem, ezt meg aztán pláne. Ám míg a csatornafedélhez nem kell nagy tudás, áram alatt levő vezeték elvágásához annál több. Elő kellene vezetni mindenkit aki érthet hozzá, és beszélgetni velük. 4-5 év alatt végeznének is vele. hamarabb egyéb módszerrel se jutnak többre. Szerintem kellett hozzá helyismeret is. Nem gondolnám, hogy Miskolcról jönnének ide a tolvajok”
 • 73. szávó 2013. február 19. 20:27
  „"A tolvajok mit sem törődtek a veszéllyel, a 600 voltos áram alatt lévő vezetéket vágták le"
  A volt a feszültség mértékegysége ! A mondat helyesen így hangzik:A tolvajok mit sem törődtek a veszéllyel, a 600 voltos FESZÜLTSÉG alatt lévő vezetéket vágták le. Csak a teljesség kedvéért az áram mértékegysége az amper.”
 • 72. Agáta 2013. február 19. 20:12
  „Régóta mondom és írom is, hogy MEG KELL SZÜNTETNI A FÉMKERESKEDÉST! Úgy ahogy van, menjen a levesbe. Legyen telep, ahová be lehet vinni a fémhulladékot, de NE kapjanak érte pénzt. E mellett gyűtse a Környezetgazdálkodás úgy, ahogy a szelektív szemetet, legyenek lerakó helyek (ők értékesíthetnék aztán a feldolgozó ipar felé, jó kis bevételt jelentene). Egyből megszűnne a fémlopás-problémakör. Hogy sokan munka nélkül maradnának? Istenem, történt már olyan ebben az országban, hogy munkahelyek szűntek meg. A fémkereskedők megérdemlik, mert tisztességtelenek - a kivételektől elnézést kérek. Át vesznek pl. csatornafedelet, amiről nyilvánvaló, hogy micsoda, és még sorolhatnám.”
 • 71. Lixus_kzs 2013. február 19. 20:11
  „Ez terrorcselekmény és halálbüntetéssel kell súlytani.”
 • 70. szegénység 2013. február 19. 19:26
  „<moderálva> Ehhez minimum daruskocsi meg biztonsági felszerelés kellett volna,hogy elérjék a kábelt! Én a cégnél dolgozó és helyi ismeretetekkel rendelkező szakemberre gondolok. Tehát cégen belül vagy ismeretség lévén vagy valakik kérésére lopták el a vezetéket ! Én úgy tudom,hogy a színesfém átvevőnél személyi igazolvánnyal lehet leadni rezet vagy bármilyen fémhulladékot pont az ilyen esetek miatt,hogy visszatudják keresni. A tolvajok ezek szerint biztos nem Szegeden fogják értékesíteni,mert szerintem a rendőrség tájékoztatta őket. Kapják már el végre és ne csak tingli-tanglizzanak az ilyen gazdasági bűnözőkkel !!!!!”
 • 69. klj-54 2013. február 19. 18:55
  „Tudom nem vigasz, de Angliában ugyanúgy gond mint nálunk!
  Enfieldben a Gefco (Autóalkatrészeket gyártó cég)mellett minden sarkon fa karón három öt (3-5) mozgatható és stabil kamera van rögzítve.
  Amióta az a rész ennyire bekamerázott még egy kerékpárt sem loptak!”
88 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Használt mobiltelefon: ami ritka, az értékálló

Van, aki divatból, más polgárpukkasztásként vásárol régi, hagyományos mobilt. A legegyszerűbbekért 4-6 ezer forintot kérnek az üzletekben. Tovább olvasom