Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Áramdíj: 50 ezer fogyasztó milliárdos hátraléka

Csongrád megye - Hatalmas összegekkel tartozunk a szolgáltatóknak, sokan fizetnek úgy, hogy sakkoznak a sárga csekkekkel. Januártól 10 százalékkal csökken a villany- és a gázszámlánk, de majd csak jövőre derül ki, segít-e a díjmérséklés a hátralékok lefaragásában.
Az EDF DÉMÁSZ-tól megtudtuk: 2009-től folyamatosan emelkedett a lakosság lejárt tartozásainak összege a megyében, 2011 végén már meghaladta az 1 milliárd forintot. Közel 50 ezer fogyasztó, csaknem ugyanennyi család tartozott a szolgáltatónak.

A hátralék azonban az elmúlt évben csökkent – közölte az áramszolgáltató kommunikációs csoportja. Ennek egyik oka, hogy 2011 szeptemberétől 90-ről 60 napra változott a türelmi időszak, és a ki nem fizetett számla miatt a szolgáltató egy hónappal korábban kikapcsolja a fogyasztót. Ez a jogszabályváltozás főleg 2012-ben éreztette hatását, ami az EDF DÉMÁSZ hátralékos lakossági ügyfeleinek számát is csökkentette. A nehéz körülmények között élő fogyasztókon pedig segített a Máltai Szeretetszolgálat hátralékkezelő programja, amelyet az EDF DÉMÁSZ 100 millió forinttal támogatott. Csongrád megyében sok család ennek köszönhetően kerülte el a kikapcsolást, vagy 50 százalékos önrész vállalásával rendezni tudta számláját.

A GDF SUEZ-től nem sikerült hasonló, kizárólag Csongrád megyére vonatkozó adatokat kapnunk. A gázszolgáltató csak az országos trendekről tájékoztatott. Megtudtuk: a 6 megyében földgázt szolgáltató GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt.-nél nőtt a kintlévőség összege, valamint a fizetéssel késő ügyfelek száma is. A fizetési hajlandóságban a GDF SUEZ-nél is hozott eredményt a 60 napos kikapcsolási határidő.

A gáz ára a duplájára nőtt

Az elmúlt 10 évben a földgáz ára több mint a duplájára nőtt, az áram pedig 63 százalékkal kerül többe, mint 2002-ben. Most egy köbméter földgázért, ha az alapdíjat is hozzászámoljuk, körülbelül 150 forintot fizetünk köbméterenként, az áram kWh-ja durván 50 forintba kerül. A fizetésünk azonban nem duplaannyi, mint 10 éve, ki-ki megnézheti otthon a saját nyilvántartását. A statisztika szerint 10 éve az egy főre jutó kiadás 18-19 százaléka ment el rezsire, ma ez az arány 23 százalék.  

A kormánydöntés szerint januártól 10 százalékkal csökken az áram- és gázszámlák végösszege. A 10 százalék mindenkire egyformán érvényes, ezért a szegény emberek néhány ezer, míg a gazdagok 10 ezer forintnál is többet megtakaríthatnak havonta.

De hogyan csökkennek majd a díjak? Erről a napokban Fónagy János, az NFM parlamenti államtitkára nyilatkozott: ő vezeti a 4 tagú „rezsibizottságot". Elmondta, a 10 százalékos díjcsökkentés más-más elemekből áll majd össze az áramnál és a földgáznál, legvégül pedig a távhőnél is, de ebből a lakosság majd csak a végeredményt látja a számláján. A földgáznál például élnek azzal a lehetőséggel, hogy az embereket mentesítik a számlákon külön sorban feltüntetett biztonsági készletezési díj megfizetése alól. Fónagy szerint nem véletlen, hogy a biztonsági készleteket tartalmazó földgáztározókat a magyar állam vissza akarja szerezni, ugyanis azok üzleti nyeresége díjcsökkentésre ad lehetőséget. Az áramnál spórolni lehet a rendszerhasználati díjon, valamint azon is, hogy az alternatív energiákat termelőknek az áramszolgáltatók eddig magasabb árat fizettek.

Olvasóink írták

50 hozzászólás
 • 50. havranek 2012. december 27. 20:15
  „48-49
  Tényleg csak ennyi az egész ,elutazunk 2-300 km-et és van munka ? Akiknek ott nincs azok majd itt találnak , Ez az igazi demagógia .A Magyar munkaképes lakosság közel felének nincs munkája .Tényleg csak utazni kell ,hogy legyen? A mindenkori kormányok a tettek helyett szeretik ezt terjeszteni és látom akadnak olyanok akik el is hiszik akiket a tények nem érdekelnek .Higgyék el én 68-évesen is találok munkát ma is nyugdíjjárulékot fizetek de tudom ,hogy ezt nem mindenki tudja megtenni sem utazással sem anélkül .A mindenkori kormány felelősségét elvitatni lehet de értelmetlen .Inkább arra kellene kérni Őket lesznek szívesek betartani amit a választások előtt ígértek !!!”
 • 49. DMagóg 2012. december 24. 09:38
  „48.C6H12O6 2012.12.24. 06:24: "Én például 5 évre el kellett, hogy költözzem 200 km-re az otthonomtól, hogy találjak fizető munkát."
  Nem ebbe nőttünk bele, nem ez volt a gyakorlat, adva volt a látszólagos biztonság, s az "ősi fészek" hagyománya, a szülői ház! Ha a szüleink is e gyakorlat szerint éltek volna, bizonnyal lenne tapasztalatunk, meg kell(ene) tanulni! A munka nem jön helybe, tehát nekünk kell(ene) a "munkahelyre" költöznünk. Viselni kell annak anyagi költségeit is, s bizony az többségében elvislehetetlen, még ha ez is a látszólagos kifogások körébe sorlható.”
 • 48. C6H12O6 2012. december 24. 06:24
  „Saját tapasztalatomból tudom, hogy aki igazán akar az talál munkát /azért nem árt valamilyen végzettség/. Nálunk nagyon nehezen hoz meg sok ember drasztikus döntést a változás érdekében. Én például 5 évre el kellett, hogy költözzem 200 km-re az otthonomtól, hogy találjak fizető munkát. Nem volt egyszerű elfogadni, de meg kellett lépni a megélhetés érdekében. Ezer kifogást lehet találni a miért nemre, de elég egyetlent a miért igenre. Sok száz emberrel összefutottam idő közben a nem akarok dolgozni, de úgy teszek mintha nagyon keresnék munkát kategóriából. Na nekik eltörölnék az égadta világon minden juttatást a többiek érdekében. _Ismerek sokakat, akik a kisujjukat sem mozdítják, de "összelapátolnak" havi 300.000 Ft segélyt. Bár ehhez is kell tudás.../meg pofátlanság.../”
 • 47. havranek 2012. december 23. 21:26
  „C6H1206
  Nyilván senkinek nincs joga lopni és persze panamázni se. De nem erről van szó ! Az ,hogy egy országban aki akar az tudjon dolgozni bizony a kormány, a kormánypolitika felelőssége (figyeljen azt írtam aki akar dolgozni) ez ma koránt sem teljesül . Az un."jövedelemolló" egyre szélesebbre nyílása szintén kormányzati felelősség .Lehet ,hogy meglepő de az un. "skandináv" országokban ez a mienknél lényegesen kedvezőbb és lássunk csodát ki bírják fizetni a rezsijüket .Az ország gazdasági helyzetéért a melósokat és a munkanélkülieket felelőssé tenni pofátlanság mert akkor miért is felel a kormány ? Tehát a felvetés jogos csak a sorrend nem stimmel előbb a kormány megteremti a feltételeket az országban (személy szerint maguknak utoljára) majd követel és büntet ha akkor is kell !”
 • 46. C6H12O6 2012. december 23. 21:04
  „45.
  Akkor most joga van bárkinek lopni az energiát? Ez a megoldás? Mert, ha nem büntetik, akkor miért fizetne bárki is érte? Sokan meg sem próbálnak emiatt a hozzáállás miatt takarékoskodni. Persze, hogy kellemetlen az utcára kerülni, de nem kell arra még rá is segíteni ilyen magatartással. az nem megoldás, hogy a nem fizetők miatt az égig emelik az energia árakat.”
 • 45. havranek 2012. december 23. 20:36
  „vino_veritas
  A londoni példát jónak tartod ?
  Amikor téged "vágnak ki..." akkor is jónak tartanád ?”
 • 44. vino_veritas 2012. december 23. 20:08
  „Londonban ez úgy működik,hogy a delikvens bedob a villany-viz-gárórába x mennyiségű fontot, és kapja a szolgáltatást. Ha nincs pénz, nincs víz, villany, gáz stb. És ha megpróbálja manipulálni az órákat, kivágják a lakásból mint a sz.ró macskát. És a vásári kutyát nem érdekli, hogy hová megy utána lakni.”
 • 43. queenmargareth1 2012. december 23. 19:29
  „42. havranek 2012.12.23. 16:46 95-re ki tudtuk volna fizetni az "átkost" helyette kaptunk egy ezerszeres átkost.ne várj választ, hazudnának.”
 • 42. havranek 2012. december 23. 16:46
  „Ha valaki tudja mondja meg abban a "mocskos rohadt szocializmusban" miért nem volt így ?
  Az adósságról óvatosan mert az tény ,hogy a "szocializmus" adóssága összesen 22-milliárd USD volt (34-év alatt) ma ennek közel hússzorosa (22-év alatt) és akkor még nem beszéltünk az eladott nemzeti vagyonról ami mértékadó közgazdászok szerint még így mélyen áron alul eladva is fedezte az "átkos"-ban felhalmozott hitelek ellenértékét ?
  Ez a kérdés .”
 • 41. Moon 2012. december 23. 14:43
  „Hiába csökken a számla 10%-l ha az egyéb tételek meg nem. Még valami, és akkor még a közműadóról nem is beszéltünk. Mert ugye azt is majd a fogyasztó fizeti.”
 • 40. nobody13 2012. december 23. 06:20
  „Valami felmerült bennem... Évek óta emelkednek a számlák összegei. Évek óta egyre nagyobb prémiumot osztanak ki év végén, egyre nagyobb fizetést kapnak a vezetők. Ugye, haladni kell az inflációval... Egyre több ember van viszont elmaradva a kisebb-nagyobb havi befizetésekkel. Ha ekkora a hiány, honnan a pénz prémiumra, fizetésemelésre? És miért tűnik el a régi magyar felfogás, hogy jobb a sűrű fillér, mint a ritka forint? Magyarra lefordítva: ha kisebb profittal is megelégednének a vezetők, akkor alacsonyabba lennének a számlaösszegek, és az emberek be tudnák fizetni. (Le ne írja nekem valaki a fizetési hajlandóság kifejezést, mert azt lőném le, aki kitalálta. Valakinek vagy van pénze fizetni, vagy nincs, de ha nincs, nem azt jelenti, hogy nem is akarja. Legfeljebb nem hajlandó ennek érdekében bankot rabolni, vagy öregeket megtámadni, hogy megszerezze a rezsire valót).”
 • 39. deszkás 2012. december 22. 21:47
  „A Deszki Démász vezér.”
 • 38. vélemény 2012. december 22. 21:07
  „Aki eddig sem fizetett, az ezután 10%-kal kevesebbet nem fog?”
 • 37. vélemény 2012. december 22. 21:03
  „30. bertife
  Fizetek havi pár ezer Ft. gáz és villanyszámlát.
  A többit lekötöm 3 havi folyamatos lekötésre.
  - Ennél jobb befektetések is vannak.”
 • 36. C6H12O6 2012. december 22. 20:58
  „Nem sok értelme lenne kártyás mérők felszerelésének, mert ha kikapcsol, akkor úgyis áthidalják a "szegény rászorulók". Ahol meg lenne értelme feltenni ott már késő.”
 • 35. Emne44 2012. december 22. 20:33
  „Sajnálattal kell kijelentenem, hogy a ma közgazdásza szakmai anaalfabéta, vagy fizetetett pártkatona.

  Az energiák diját a politikusok szabadjára, a szabadrablás területére egedték át.
  Megszüntették a tisztességtelen haszon fogalmát meghatározó tv-ét.
  Ez együttmüködés a megengedett szabad rablással.
  Takarodjanak a politikussok a halál <moderálva>.”
 • 34. Misi72 2012. december 22. 20:31
  „A kártyás fogyasztásmérőket már 10évvel ezelőtt fel szerelhették volna és nem lenne kin lévőség meg ingatlanokon adáság. Ekkora cégnek nem siránkozni cselekedni kellene.”
 • 33. queenmargareth1 2012. december 22. 20:31
  „én most kaptam márciustól-dec 15-ig 684 ft azonnali befizetést!5 nappal hamarabb összesítve nem tudták kiküldeni, így olcsóbb”
 • 32. uborka 2012. december 22. 20:29
  „Normális munkahelyek,nyugdíjak mellett ki lehetne fizetni mindent. Itt nem az adós a hibás,hiszen az állam sokunkat kényszerít csalásra , simlis dolgoknak az el végzésére, ha bukunk, meg írják!!!Minisztereinkre kellene mutogatni, ill., a leg szegényebb részhez tartozunk. Még örüljünk, hogy élünk.Mi nem dobálózhatunk fizetés emeléssel, jutalmakkal semmivel, . Sajnos mi ide születtünk!!!!!!”
 • 31. vélemény 2012. december 22. 20:20
  „22. klj-54
  A tőlem megszokott írásos nyilatkozattal ballagtam be hozzájuk, kettő példányban, ...

  Javasoltam felvenni egy munkatársak akinek a dolga a számlák figyelése és az elmaradás után azonnal helyszínre kifáradás.
  - Megszokott?
  - Az ikertestvéreddel mentél? (kettő példányban)
  - A magyartalanság oka a kifáradás?”
50 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karácsonyi nemüdvözlet

Karácsonyi nemüdvözlet a kormánynak címmel készített videót az Oktatói Hálózat Szegedi Bölcsésztagozata. Tovább olvasom