Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 20°C Még több cikk.

Áramlopással vádolják a nyugdíjas asszonyt

Kistelek - Áramlopással vádol a Démász egy 68 éves, nyugdíjas nőt. Egyedül él, mindig időben fizeti a csekkjeit, és állítása szerint az áramhoz annyit ért, hogy szabályozni tudja a vasalót. Amikor fellebbezett, a bírság hirtelen a duplájára nőtt.
Óracserét kért az áramszolgáltatótól másfél évvel ezelőtt, de már nagyon megbánta Vígh Mária. A 68 éves kisteleki asszony azt mondja, ma is gondtalanul fizetné a pár ezer forintos csekkjeit, ha nem keresi fel az EDF DÉMÁSZ-t.

 Így látja a DÉMÁSZ

Az EDF DÉMÁSZ az üggyel kapcsolatban az alábbi tájékoztatást adta: „Az érintett ügyfélnél 2013. januárban volt véletlenszerű mérőhely-ellenőrzés. Munkatársaink a helyszínen a kismegszakítón olyan sérülést tapasztaltak, amely közismert módszerrel történő szabálytalan beavatkozásra utalt. Erről a helyszínen fotódokumentáció készült. A kismegszakítót további vizsgálat miatt leszerelték, és a fogyasztót levélben tájékoztattuk a kötbér megfizetéséről. Mivel ügyfelünk a követelést vitatta, igazságügyi szakértő vizsgálta meg a berendezést, aki megállapította, hogy valóban történt külső beavatkozás a kismegszakítón, és az alkalmassá vált arra, hogy a felhasználó a mérő megkerülésével vételezze az áramot. Az igazságügyi szakértő megállapította azt is, hogy a mérés befolyásolása a háromfázisú mérő mindhárom fázisába történő beavatkozást jelentette, így társaságunk az elosztói üzletszabályzatban leírtak szerint módosította a kötbér összegét."

– A lejárt órám helyett 2011-ben olyat helyeztek fel, amit csak éjszaka, a bojler működése közben lehetett leolvasni – kezdte mesélni történetét.

– Csakhogy az éves leolvasáskor nem tudtam pontos adatot szolgáltatni, mert bevallom, nem mertem este kimenni az udvarra. Egy évvel később ugyanígy jártam, mindkét évben becsült fogyasztást számláztak. Egyedül élek, alig használok meleg vizet. Csupán a hűtő és a fagyasztó működik mindig. Végül 2013-ban kértem, hogy cseréljék le az órát egy másik fajtára.

A baj ekkor kezdődött, a kiérkező szerelők ugyanis másfél órányi munka után közölték vele, hogy levették a kismegszakítót, mert le volt égve. – Elvitték, raktak fel másikat, és nem is foglalkoztam az üggyel. Pár héttel később azonban kaptam egy levelet a szolgáltatótól, amelyben tájékoztatnak, hogy nem a szerződés szerint vételeztem a villamos energiát. Az égés ugyanis áramlopásra utal.

A nyugdíjas szövőnő arra a kérdésre, mennyit ért az áramhoz, azt válaszolta: tudja szabályozni a vasalót. Éppen ezért tiszta lelkiismerettel várta a szakértői véleményt, amely legnagyobb megdöbbenésére azt tartalmazta, hogy „a kismegszakító billenő nyelve alatt lemezszerű idegen eszközzel behatolva a hőkioldó és segédlemezén keresztül villamos energiát vételeztek a mérő megkerülésével".

– Kértünk egy villanyszerelőt, magyarázza el, mit jelent ez, de még így sem értettük meg, hogyan lehet ezt megcsinálni – vette át a szót Mária lánya, Németh Szilvia, aki nem törődött bele, hogy 360 ezer forint bírságot szabtak ki édesanyjára. Kérte az ügy újravizsgálását, és felhívta a figyelmet arra, hogy a házat villámcsapás érte, ami szintén okozhatta az égést. Azt is megjegyezte, hogy a vizsgálatra érkező kismegszakítón már nem volt takaróburkolat – ez kiderült a jegyzőkönyvből. A válaszlevélben már az állt, miután kivizsgálták az ügyet, immár kötbérkövetelése is van a szolgáltatónak. A mellékelt csekk már 720 ezer forintról szólt.

Vígh Mária és lánya a villanyóraszekrénynél. Hiába nézik, nem értik, a szolgáltató vádja szerint hogyan lopták az áramot. Fotó: Frank Yvette
Vígh Mária és lánya a villanyóraszekrénynél. Hiába nézik, nem értik, a szolgáltató vádja szerint hogyan lopták az áramot. Fotó: Frank Yvette

– Édesanyámnak évek óta állandó a fogyasztása, mindig időben fizetett. A rezsicsökkentés óta havi 5000 forintról kapott számlát. Életszerűtlen, hogy lopja az áramot – háborgott Szilvia, aki békéltető testülethez is fordult az ügyben. A szolgáltató írásban küldte el álláspontját, amelyben új elemként már az is szerepelt, hogy a nyugdíjas asszony lopótökkel forgatta vissza az órát, és hogy véletlenszerű ellenőrzésen bukott le.
Mostanra kamattal és adminisztrációs költséggel is megterhelték a tartozást, így az EDF DÉMÁSZ 780 ezer forintot követel a nyugdíjas asszonyon, aki jövedelmét daganatos betegségének kezeltetésére költi. De egyébként sem szeretne fizetni, mert azt mondja, igazságtalanul bírságolták meg.

– Az ügyvéd azt mondta, nem érdemes pereskedni, mert a törvény a szolgáltatók mellett áll. Egyelőre tehát fogalmam sincs, mit tehetnék – mondta Mária. Mindenesetre feljelentést tett a rendőrségen ismeretlen tettes ellen. Mert ha valaki meg is babrálta az óráját, akkor sem ő volt az.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Devizahitelek - halasztottak a Lombard ügyében is

Határozathirdetésre halasztott el hét újabb devizahiteles pert a Fővárosi Törvényszék kedden, köztük azt, amelyet a Lombard Pénzügyi és Lízing Zrt. indított a magyar állam ellen. Tovább olvasom