Délmagyar logó

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 1°C | 5°C Még több cikk.

Árammal állítanák le az epilepsziás rohamot szegedi kutatók

Szeged - Agyi defibrillátort fejlesztenek szegedi kutatók, amely képes lesz automatikusan leállítani az epilepsziás rohamokat a beteg pácienseknél.
Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézetének adjunktusa a koponyán kívüli ingerlés hatékonyságát egyes epilepsziaroham-típusok leállításában már korábban bizonyította.

Az általa vezetett kutatócsoport most olyan új eljárást szeretne kidolgozni a gyógyszerrel nem kezelhető epilepsziás betegek számára, amely során csak akkor és csak annyi elektromos ingerlést alkalmaznak, amennyire a roham leállításához a betegnek szüksége van. Ez a szívritmus-szabályozó pacemakerhez hasonló elven működik.

A Buzsáki György  világhírű agykutatóval együtt szabadalmaztatott találmányuknak egy hónapja el is kezdték fejleszteni a prototípusát. A fejlesztést leíró cikket a Nature Communications nevű rangos lap is közölte tegnap.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bérlőkre vár a Római körúti irodaház - benépesülhet a volt Szeviép-székház nagyobbik része

A Római körúti volt Szeviép-székház első bérlője egy Szegedhez kötődő közlekedésinformatikai cég. Az üzemeltető folyamatosan tárgyal. Tovább olvasom