Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Áramszolgáltatót választhatunk

Szeged - A nagyfogyasztók már 2004. január 1-je óta a szabadpiacról szerzik be az áramot, ugyanezt a lehetőséget 2008 első napjától a lakosságnak is felkínálják. Valódi verseny azonban egyelőre nem várható. Az áramért pedig előreláthatóan 10 százalékkal többet kell fizetnünk 2008-ban.
Ma már hangtompítóval beszélnek a szakemberek az árampiac 2008 januárjától várható felszabadításáról: egyelőre úgy tűnik, hiába választhatunk majd szabadon szolgáltatót, kevesen élnek majd vele. A mi kegyeinkért ugyanis még nem nagyon akarnak versenyezni a szolgáltatók, ha akarnának, már észrevettük volna, hogy a postaládánkban nem férnek el a kedvezőbbnél kedvezőbb ajánlatok. Holott a törvény és annak végrehajtási rendelete is megjelent: a két napja kiadott Magyar Közlönyt még tanulmányozzák a Démásznál, ezért nem tudott válaszolni kérdéseinkre Kovács Krisztina kommunikációs igazgató. Információinkat kénytelenek voltunk más forrásból beszerezni.

Hány százalék?

A szabaddá vált árampiacon jövőre egyelőre nem kevesebbet fizetünk – mint ahogy arra korábban számítottunk –, hanem mintegy 10 százalékkal többet. Ennyivel drágul ugyanis januártól az energia, ez azonban nincs összefüggésben az áramliberalizációval.

Úgy tűnik, nincs versenyhelyzet, nem jelentek meg az új szereplők, az áramkereskedők, ez az oka annak, hogy nem kapacitálnak bennünket szerződés módosításra. Elenyésző számú kisfogyasztó kedvéért, a nagyon kicsi haszonért nem indultak be a jelenlegi szolgáltatók, nem lépnek be egy számukra ismeretlen területre, amelyen az eddigi áramszolgáltató lépéselőnyre tett szert. Ha azonban mégiscsak belépnének, olyan ajánlatot kell tenniük, amely feltétlenül érdekelheti a fogyasztókat: az eddigi éjjeli és nappali áramár helyett napszakokra, sőt hétköznapi és hétvégi tarifákra bontva kell kínálniuk a lehetőségeket. Akárcsak a telefontársaságoknál, amelyekkel ki-ki telefonálási szokásainak megfelelően szerződik.

Természetesen a lehetőség adott: aki akar, választhat. A Démász helyett azt a társaságot választhatja, amelyik a legszimpatikusabb. A Démász tulajdonában lévő „vonal" megmarad, csak a végén egy másik szolgáltató számláz. Az elszámoláson is külön tüntetik fel a piaci villamos energia, valamint a Démász szállítási, azaz rendszerhasználati díját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem hiszik a jó hírt a Csongrád megyei orvosok

Szeged - Szkeptikusak a megyei egészségügyi intézmények vezetői a tárcavezető bejelentésével… Tovább olvasom