Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Arany koronáért csak félmilliót adnak a szegedi zacik

Szeged - A nagy karácsonyi dömping után januárban is forgalmasak a szegedi zálogházak. Ilyenkor azonban inkább csak beadják az értéktárgyakat – akad, aki a karácsonyfa alól egyenesen a zaciba viszi az ajándékát.
A nagy decemberi költekezés után az új évet sokan üres zsebbel kezdik. Számukra könnyű és gyors pénzszerzési lehetőséget kínálnak a zálogházak. S míg a többi üzlet pang az ürességtől, a zacikban januárban is nagy a forgalom.

A Kossuth Lajos sugárúti zálogházban – ahol kizárólag arany ékszerrel foglalkoznak – két ügyfél között Pálvölgyi Imrével beszélgettünk.

– Decemberben nem csak hitelt vesznek fel, hanem vásárolnak is tőlünk az emberek. Sokan a nálunk vásárolt ékszerrel lepik meg családtagjaikat karácsonykor – mondta az ügyvezető, hozzátéve: akadnak viszont, akik januárban a lebontott fenyő alól nem az ékszeres fiókba teszik, hanem a zálogházba viszik az ajándékukat.

A szegedi zacikban januárban nagy a forgalom.
Fotó: Karnok Csaba

Az így szerzett hitel lehet ötszáz forint, de akár ötmillió is. A legtöbben egy-három hónapig zálogosítják el a tárgyaikat, amelyek ezen a határidőn belül bármikor kiválthatók, ilyenkor nem kell kifizetni az egész futamidőre a kamatot. A kamaton kívül azonban kezelési költséget is kell fizetni, amely a hitel hat és fél százaléka. Amennyiben valaki három hónapon belül nem megy vissza a beadott értéktárgyért, még harminc nap türelmi időt kap, azután értékesítik.

Pálvölgyi Imre elmondta, a legérdekesebb tárgy, amit eddig bevittek hozzájuk, egy aranyból készült korona és egy színarany deréköv volt. A fejdíszt egy magánszemély készíttette magának. A zálogért cserébe közel félmillió forint hitelt kapott.

A Dugonics téri BÁV zálogházba is vittek már érdekes műtárgyakat. Többek között egy háborús lövegből kialakított vázát. Gion János fiókvezető elmondta, januárban náluk is a hitelfelvétel adja a legnagyobb forgamat. A legtöbben ékszereket zálogosítanak, de szőrméért, műszaki cikkért és porcelánért is kapnak pénzt.

A szegedi Nagy Zoltán, ha százezreket nem is, de számlái kifizetéséhez éppen elegendő pénzt kapott arany nyakláncáért. – A bátyámtól kaptam ezt a láncot ajándékba. Nem először válok meg tőle. Korábban őstermelő voltam, de most nincs munkám. A láncért kapott hitelből a számláimat rendezem – közölte a fiatalember.

Egy másik fiatalember arany karláncát zálogosította. Nevét elhallgatta, azt azonban elárulta, barátnője születésnapjára vesz gyűrűt az ékszerért kapott pénzből.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar Turandot készül a Dóm térre

Szeged - Szakítva a szabadtéri hagyományaival külföldi sztárok helyett fiatal magyar énekesekkel… Tovább olvasom