Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Arany telefonkártya és egyéb ritkaságok

Százezernél is több telefonkártyát gyűjtött össze tíz év alatt a szegedi Marczi Attila. A kollekcióban izraeli katonák sorszám nélküli kártyája és kizárólag skót rabok számára gyártott lapocska is szerepel. Az első kártyákat Magyarországon német turisták számára készítették.
Marczi Attila és gyűjteményének egy része: a csillagjegyeket ábrázoló kártyasorozat. Fotó: Gyenes Kálmán
Milyen érzés lehet izraeli katonák, skót rabok vagy japán hőlégballonosok számára kibocsátott telefonkártyával telefonálni? Másfél milliót érő aranykártyát helyezni a telefonkészülékbe? A szegedi Marczi Attilának az utóbbit nem, de az előbbieket lehetősége lenne kipróbálni. Mégsem teszi, hiszen 100-120 ezer darabos gyűjteményének féltett kincseiről van szó. A szegedi férfi tíz éve gyűjti, rendszerezi a világ minden tájáról származó lapocskákat és tavasszal Szegeden kártyabörzét tervez.

– Az első kártyákat a 70-es évek végén Olaszországban és Japánban gyártották. A lapocska Magyarországon 1991-ben, Siófokon jelent meg, azért, hogy a német turisták haza tudjanak telefonálni. A kártya díszítése is a Balatont idézte: szörföst, illetve kompot ábrázolt. Ezeket egyszerűen lehetett „végteleníteni", a maiakat már bonyolult technika védi – kezdi történeti elbeszélését Marczi Attila.

Később már kiadtak kártyákat kifejezetten gyűjtők számára, és van valahol az országban tíz darab aranykártya is, melyet egy napilap és egy áruházlánc közös akciójaként sorsoltak ki. Az egyik ezek közül felbukkant egy árverésen, a kikiáltási ára másfél millió forint volt. A kártya nem kelt el.

Marczi Attilának ilyen értékes darabja nincs, de több ezer forintot ér például a Feszty-körkép egy részletét ábrázoló kártyája. A férfi elismeri: költséges hobbit választott magának. Nemcsak pénz, hanem kitartás is kell hozzá. Beszerezni, rendszerezni nem könnyű az egyes darabokat – hangsúlyozza.

Izraeli ismerősétől származik például az a sorszám nélküli telefonkártya, melyet bevonuló katonák számára bocsátottak ki. A sorszám azért hiányzik, nehogy abból bárki is következtetni tudjon a katonák létszámára. A japán hőlégballonversenyre kiállított kártyákat egy debreceni barátjától kapta, aki maga is részt vett az eseményen.

A gyűjteményben megtalálható több ország horoszkópsorozata, és nemzeti parkokat, védett növényeket, állatokat, hajókat, híres épületeket ábrázoló szériák. Marczi Attila szerint ezeknek többletértékük is lehet a gyűjtők számára, hiszen fontos információkat tudhatnak meg belőlük. Például azt, hogy a hologramos darabra azért tették Gábor Dénes képét, mert ő találta fel ezt a technikát.

A szegedi gyűjtő szerint önállóan csupán 5-600 darab telefonkártyát lehet beszerezni. Ahhoz, hogy valaki komolyabb kollekcióval rendelkezzen, kapcsolatok, börzék kellenek. Ezért is döntött úgy, hogy Szegeden találkozót rendez jövő tavasszal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erzsike néni és unokája mikrosütőt vásárolt

Tele kosár játékunkban ezúttal egy domaszéki nyugdíjas előfizetőnknek kedvezett a szerencse. A… Tovább olvasom