Délmagyar logó

2016. 09. 30. péntek - Jeromos 12°C | 24°C

Aranyat ér a jó helyen lévő kisbolt

Aranyat ér a jó helyen lévő kisbolt
Csongrád megye - Csak erős megkötésekkel lehetnek nyitva a kisboltok 2015. március 15. óta vasárnaponként, a nagyoknak zárva kell tartani. A kicsik közül csak a jó helyen lévők kaszáltak, a multik a többi napon hozták be a kieső forgalmat. Olvasóink többsége továbbra is azt szeretné, ha lehetne vásárolni a hét utolsó napján.
– Végre mi húztunk hasznot abból, hogy a közeli Tesco zárva tart vasárnap – mondta Gulácsy Angéla, a szegedi Makkoserdő sor sarkán lévő Tuti Ötös ABC tulajdonosa. – Tavaly nem volt kérdés, hogy a család bevállalja a munkát a hét utolsó napján. Igaz, csak 7-től 13 óráig vagyunk nyitva.

Az üzletben mindenből bőséges választékot kínálnak, olyan, mint egy „kis Tesco". Közel az Északi városrész és a Franciahögy lakópark. De beszéltünk olyan kisboltossal is, akinek alig van vevője vasárnaponként. Azt fontolgatja, ha továbbra is csak néhány liter tejet tud eladni, inkább otthon marad.

Vida Jánosnak több élelmiszerüzlete van, de csak a Mars téri nagycsarnokban árusít vasárnaponként. Az üzlet valószínűleg kakukktojás, mivel a vasárnapi forgalma 60 százalékkal nőtt. – Más típusú vevők jönnek, mint hétköznap, minőségi borokat, cukrászárut, olívaolajat, szójaszószt vásárolnak – magyarázta a kereskedő.
 
Gulácsy Angéla kisboltja a nyertesek közé tartozik. Fotók: Karnok Csaba
Gulácsy Angéla kisboltja a nyertesek közé tartozik. Fotók: Karnok Csaba

 – A kivételek közé tartoznak a piacokon árusító kiskereskedők, vagy azok, akiknek kifejezetten jó helyen van az üzletük – összegezte a tapasztalatokat Pataki Andrea, a Kisosz Csongrád megyei titkára. – A vállalkozók vagy nem tapasztaltak növekedést, vagy csak csekély többletet tudtak elkönyvelni. A tagság megosztott a vasárnappal kapcsolatban: a legnagyobb csalódás a bevásárlóközpontok üzlettulajdonosait érte.

Pataki Andrea szerint azok a vásárlók, akik korábban is a bevásárlóközpontokba jártak, nem pártoltak át a kisboltokhoz. Inkább péntekre vagy szombatra teszik át a vasárnapi bevásárlást. Az egyik multi gyorsan reagált a helyzetre azzal, hogy megerősítette házhoz szállítási szolgáltatását. Hamarosan saját piacot nyit egy hazai tulajdonú nagy üzletlánc: ezzel megoldja, hogy vasárnap is alkalmazottakkal lehessen nyitva.

A NAV adatai szerint a multik forgalma nem csökkent tavaly, a vasárnapi boltzár veszteségét a hét más napjain hozták be.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háborúk robbanhatnak ki a víz miatt

Háborúk robbanhatnak ki a víz miatt
Az ENSZ becslése szerint 2040-re a Föld népességének közel fele vízhiánytól fog szenvedni. Emiatt… Tovább olvasom