Délmagyar logó

2016. 10. 23. vasárnap - Gyöngyi 6°C | 16°C

Aranyat érő hektárok

Akik a 90-es évek elején fillérekért vagy kárpótlási jegyekért jutottak földhöz, és eddig kivártak az eladással, jó kilátások elé néznek. 2011-től ugyanis lejár az a hétéves moratórium, amely az uniós csatlakozási szerződés értelmében megtiltja a külföldiek földvásárlását. Még öt esztendő, és a már ma is 300-600 ezer forintért kínált hektárok ára Csongrád megyében minimum megduplázódhat.
Fotó: Gyenes Kálmán
A legjobb befektetés a föld. Ha valaki 10 millió forintot a bankban helyez el, legfeljebb évi 6 százalékos kamathoz, 600 ezer forinthoz juthat, ha lakást vásárol, és kiadja, a hozam ugyanennyi. Ha azonban ezen az áron 40 hektár földet vásárol, a bérlőtől bérleti díjként el lehet kérni a terület alapú állami támogatás felét, hektáronként durván 20 ezer forintot, azaz összesen 800 ezer forintot. Miközben a hektárok ára a külföldiek földvásárlási moratóriumának lejártáig, 2011-ig minimum megduplázódik, de inkább megháromszorozódik.

Csongrád megyében 300-600 ezer forint közötti áron veszik a hektárokat. Fotó: Gyenes Kálmán
Magyarországon még mindig olcsó a föld: míg az uniós országokban átlagban 12 ezer euró, 2,3-3 millió forint egy hektár, nálunk csupán 1700, vagyis minőségétől és elhelyezkedésétől függően 350-450 ezer forint. Stadler Ferenc, a mezőgazdasági termelők megyei érdekvédelmi szövetségének titkára szerint Csongrád megyében még 600 ezer forintos hektáronkénti árak is előfordulnak. Hozzátette azonban: többen szeretnének vásárolni, mint ahányan eladni, a tulajdonosok ugyanis kivárnak. Részint azért, mert már csak öt év, és lejár a moratórium, részint mert nem tudni, milyen kormány alakul a választások után. Cáfolta ugyanakkor, hogy a földbérbeadás egyértelműen jó üzlet lenne.

Nyereség a bérbeadó, valamint a bérlő számára csak akkor képződik, ha nagy és összefüggő a földterület, Stadler szerint legalább 100 hektárnyi.
Seres Gyula, a makói Kossuth Szövetkezet első számú vezetője is arról számolt be, hogy magasak a földárak, a 600 ezer forintos hektáronkénti ár nem számít ritkaságnak a térségben. Vevő lenne, az eladó a kevesebb: a tulajdonosok ugyanis kivárnak. Aranyat ér a 10-20-50 hektáros egybefüggő földterület, ám a kínálati oldalon kevés ilyen található.


Jogszabályok, korlátok

A földvagyont nem lehet korlátlanul növelni, kizárólag belföldi magánszemélyek vehetnek földet, ám ők is maximum 300 hektárt. Mivel 50 hektár alatt nem éri meg próbálkozni, a föld ára pedig 350-450 ezer forint hektáronként, ez a befektetési forma tehetőseknek ajánlott. A piacra 30-40 millió forint a beugró. Ám nemcsak megvenni, hanem eladni is nehéz a földet. A mostani szabályozás értelmében az vehet földet, akinek nincs pénze, vagyis magánszemély, akinek pedig van pénze – gazdasági társaság, szövetkezet –, az ki van zárva a piacról. A törvény szerint a külföldi állampolgárok és a vállalkozások, tehát a potenciális vevők nem szerezhetnek földet Magyarországon. Az eladónak ráadásul ki kell függesztenie az önkormányzatnál a szándékát, mivel a szomszédok és a helyben lakók elővásárlási jogot élveznek. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harminckét jelölt indulhat

Megyénkben Hódmezővásárhelyen indul a legtöbb – kilenc – képviselőjelölt. A pártok… Tovább olvasom