Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Aranyat ért a mostani eső, de 200 milliméter még hiányzik

Csongrád megye - Aranyat ért az az eső, amely péntekre virradóra zúdult a megyére. A növények ugyanis a hónapok óta tartó szárazság miatt gyengék, vagyis már látszik, hogy a megye 100 ezer hektárján nem lesz rekordtermés.
A májusi eső most a szó szoros értelmében aranyat érhet, hiszen az ünnepek alatt még az erkélyeken is úgy locsolták az emberek a virágokat, mint máskor nyaranta, a legnagyobb kánikulában.

Ugyanez a helyzet a kiskertekben. – Korábban májusban jó, ha hétvégeken kijutottam a kertbe, ekkor a növényeket is meglocsoltam, most meg minden másnap ki kell néznem, különben kiszáradnak – mondta a szomszédom, miközben biciklire ült.

Jacob Gábor grafikája - nagyítható illusztráció!
Jacob Gábor grafikája - nagyítható illusztráció!


A mostani aszályos időszakban az egynyári növényeket folyamatosan öntözni kell, de a kisebb méretű és fiatalabb fákat, díszcserjéket szintén csak a vízzel tarthatjuk formában. A fóliasátrakban pedig szellőztetni kell, különben „megfőhetnek" a növények.

A péntek éjszakai esőzés a legjobbkor jött – sokan imádkoztak érte –, de nem egyformán áztatta a talajt. Aszalos Istvántól, az Országos Meteorológiai Szolgálat Dél-magyarországi Regionális Központjának meteorológusától megtudtuk, míg Szeged belterületén csak 6,3 milliméter, a külterületeken a duplája, 12,7 milliméternyi csapadék esett. Ezt a különbséget a viharzóna gócpontjai okozták.

Nem áradnak a folyók

A tavasszal megszokott áradások eddig elmaradtak a folyókon, ennek a szakemberek szerint az a magyarázata, hogy hiába volt februárban nagy hó, az átlagosnál csapadékszegényebb volt a tél. A Tisza és a Maros vízgyűjtő területén levő vízkészlet mennyisége is alulmúlta a sokéves átlagot.

– 2011-ben 164 milliméteres mínusz keletkezett, ennyivel kevesebb csapadék hullott a sokéves átlaghoz képest – tájékoztatott Kocsis László, a Csongrád Megyei Kormányhivatal földművelésügyi igazgatóhelyettese. – Ezt a csapadékhiányt az őszi és a téli szárazabb időjárás okozta. 2012 április végéig pedig már újabb 30 milliméteres mínusszal számolhatunk. Az elmúlt napok 30 fokos kánikulájában a párolgás elérte a napi 8–10 millimétert, jelenleg tehát közel 200 milliméter csapadék hiányzik a talajból.

A porszáraz földeken az aszály a növények fejlődési esélyeit rontja. A vízhiány miatt az őszi és a tavaszi búza, valamint a kukorica fejlődése is elmaradt a szokásostól. – Rosszabbul bokrosodott a gabona – mondta Stadler Ferenc, a Csongrád megyei mezőgazdasági szövetség titkára –, a kalászosoknál akár 10–15 százalékos terméskiesés is lehet emiatt. Az eső az utolsó pillanatban érkezett.

A megyében a mintegy 10 ezer hektáron elvetett repce 80 százalékát a téli szárazság és a fagyok miatt már el kellett felejtenünk. A kalászosok fele is gyenge még a csapadékhiány miatt, tehát bármi várható a megye 100 ezer hektárján, csak rekordtermés nem.

Olvasóink írták

 • 3. pistimolnar 2012. május 05. 20:48
  „Libériás! "Aranyat ért a mostani eső," - nálam is; mert elcsúsztam , s fenékre estem egy tócsában... írtam 19:41-kor.
  A te hozzáállásod a munkához viszont sz@ranyat ér!”
 • 2. pistimolnar 2012. május 05. 19:41
  „"Aranyat ért a mostani eső," - nálam is; mert elcsúsztam, s fenékre estem egy tócsában...”
 • 1. TELSTAR 2012. május 05. 06:53
  „Akkor meg a belvíz miatt nyühögnének...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harmincan versenyben a Dömötör-díjakért

Május 14-éig 10 kategóriában 30 jelöltre lehet voksolni a 14. Dömötör-díj jelöltjeire. Tovább olvasom