Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Aranyérmes pörköltfőző Balástyáról

Balástya - Hét aranyérmet nyert összesen pörkölt- és halászléfőző versenyeken a balástyai Palotás István. Bográcsban főtt ételei az egész országot meghódították. A géplakatosból lett vendéglátós nem hobbiból jár versenyekre: mindig nyerni szeretne.
A balástyai Palotás István eddig hétszer lett aranyérmes különböző főzőversenyeken. Legutóbb Balatonakalin az ország legjobb pörköltfőzői között aratott sikert. Vörösboros szarvaspörköltje után nemcsak a közönség nyalta meg a tíz ujját, hanem a zsűri is. Nem mellesleg: neki ítélték az aranyérmet.

Fehérborok

Palotás István nemcsak kiváló pörköltöket főz, hanem borait is indítja különböző versenyeken. Többször kapott már elismerést. Fehérszőlőt termeszt: a cserszegi fűszeresre és az olaszrizlingre esküszik.

– Nagyon szeretem a vadételeket készíteni: kedvencem a szarvasból, vaddisznóból és nyúlból készült pörkölt és sült – mondja Palotás István, akinek egyik hobbija a vadászat. Erről néhány trófea is árulkodik Búfelejtő nevű sörözőjének falán. Ott díszelegnek azok az elismerő oklevelek is. Szép sorozat. A géplakatosból lett vendéglátós harminc éve főzőcskézik.

A szegedi nemzetközi halászléfőző fesztiválra is az elsők között jelentkezett. Ő az egyetlen, aki a tizenegy évre visszatekintő gasztronómiai fesztiválon tízszer is részt vett.

– Imádom főzni a halászlét, amiből nálam a harcsa nem maradhat ki. Amúgy is ez a nemes hal a kedvencem, amiből a hallén kívül kiváló paprikás főzhető és sok más finomság süthető – meséli csillogó szemekkel az 56 éves férfi.

Azzal a mondatával, hogy nem azért jár versenyekre, hogy jól eltöltse az időt, kicsit meglep. Következő szavaiból viszont kiderül: mindig nyerni szeretne, mert maximalista. Nála – futballnyelven szólva – nincs elveszett labda. Mindig a legjobbat szeretné kihozni főztjeiből. Állandóan kísérletezik, de a hagyományos magyar fűszerek dominálnak ételeiben. Azt állítja: bátran kell fűszerezni, de nem mindegy, hogy melyik pillanatban adjuk a húsokhoz az ízesítőket.

– Erre nincs recept, ha nem érzi a szakács, akkor leteheti a fakanalat. Soha nem szoktam mércsikélni, az ízlelőbimbóim a mérlegek. Ezek egyszer sem hagytak cserben. Még a nagyon rangos és magas színvonalú vásárhelyi birkapörköltfőző versenyen sem, amit az idén sikerült megnyernem – beszél lelkesen a szakmáról és felvillantja a főzés néhány fortélyát. Például: a bogrács alatt soha ne gázzal fűtsünk – a kemény fán főtt ételnek nincs párja. A balástyai férfi végül elárulja: nagy álma, hogy bekerüljön az Első Magyar Fehér Asztal Lovagrend tagjai közé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hároméves zsoké

Tizennyolc hónapos korában ült először pónin, kétévesen pedig megnyerte élete első lovasversenyét… Tovább olvasom