Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Aranyérmet kapott a gedói iskola tanítója

A nemzet napszámosai, vagyis a tanítók munkájának elismerésére alapított Génius Apáczai Diploma-díj arany fokozatát idén a szegedi gedói általános iskola pedagógusa, Molnár Sándorné nyerte el. Harminchat éve áll a katedrán.
Szeretetükkel tüntetik ki a gedói iskola elsősei kedves tanítójukat, Molnár Sándornét Fotó: Gyenes Kálmán
„A jóakarat az a szeretet, amellyel azért szeretünk mást, hogy ővele jót tegyünk" – idézte Apáczai Csere Jánost, mikor saját életének vezérgondolatát kereste Molnár Sándorné tanítónő. A számvetésre nem csupán a katedrán, az alsó tagozatos gyerekek körében eltöltött 36 esztendő késztette a szegedi Gedói Általános és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény pedagógusát, hanem az is, hogy idén elnyerte a Génius Apáczai Diploma-díj arany fokozatát.

– Kevés állami és egyéb elismerés tünteti ki a nemzet napszámosainak nevezett tanítókat, tanárokat – mondja Mészáros Rezsőné, az iskola igazgatója, aki gondosan összeállított pályázatával ajánlotta a díjat három éve alapító Apáczai Kiadó vezetőinek figyelmébe az iskolája egyik oszlopának számító tanítónőt.

„Molnár Sándorné pedagógiai hitvallása, hogy korszerű iskolára van szükség, mert olyan lesz a jövő, amilyennek ma neveljük a gyermekeinket... Sikerének titka, hogy bátorítással, a gyerekek önbizalmának megerősítésével, nyugodt, szeretetteljes légkörben, a humor eszközeivel is élve békét, boldogságot és jó érzést ébreszt tanítványaiban..." – olvassuk a díjat kísérő diploma szövegét.

– Aranyérmes a Marika néni – dicsekszik tanítója kitüntetésével Gera Antónia, a gedói „1.a" osztály szóvivője. A cserfes kislány elmeséli, hogy ma aranyozott képet, tegnap hópelyheket festettek. Az osztályterem színes képei is árulkodnak: itt kiemelt óraszámban rajzolnak a gyerekek.

– A rajzos-képzőművészeti irányultság Lázárné Berkecz Éva és Popovics Lőrinc pedagógusi elhivatottságának köszönhető – emlékeztet kollegái eredményeire Molnár Sándorné. A kisdiákjai gyűrűjéből kilépő tanítónő szeretettel nyúl az Apáczai Kiadó könyveihez, hogy a képeket és betűméreteket mutatva, történet-töredékeket fölolvasva magyarázza, miért nem mindegy, milyen fölépítésű, nyelvezetű tankönyvből tanulnak a kicsik. – Szeretek elmerülni és nem átsuhanni a mondatokon – utal Móra Ferenc gondolatára, mikor azt meséli, hogy a kiemelt óraszámú rajzhoz miként illeszti a más művészeti ágakból ide emelhető példákat, ha az anyanyelvi tárgyakat tanítja. Elhivatottságát Debrecenből, első tanítójának emlékéből eredezteti. Segítőkészségét pedig első iskolájában, a kiskundorozsmai cigányokat oktató intézményben tehette próbára. Aztán – harminc éve – került a családcentrikus gedói általános iskolába.

– A tanulás és egymás szeretetét tanulták a gyerekek ebben az osztályban – hangsúlyozza Üveges Roland, Marika tanító néni egykori hallássérült tanítványának édesanyja. A fiú azóta már gimnazista. Ám rajta kívül sok-sok kiskundorozsmai és gedóis diák mondja Molnár Sándorné tanítóról, amit Üvegesné: „tanítványainak azt adja, ami a legfontosabb az életben: a tudást, a gondoskodást és legfőképp a mindenen túláradó szeretetet".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bevásárlóközpont épülhet

Óriás-bevásárlóközpont épülhet a Heavytex egykori újszegedi telephelyén. Lapunk információja szerint… Tovább olvasom