Délmagyar logó

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő 0°C | 9°C Még több cikk.

''Aranyérmet nyertem'' - Bálint Ferenc mesterszakács

Ezer éve nem láttalak, mintha nem is ugyanabban a városban élnénk, hogy vagy? A véletlenül összefutó ismerősök szokásos kérdésére a rövid válasz: köszönöm, jól. Sosem tudjuk meg, valójában mi foglalkoztatja a másikat, mi történt vele – és mi nem. A föntinél egy kicsivel hosszabb válaszért most mi keressük meg az önök ismerőseit. Milyen volt az éve?
Bálint Ferenc Szeged legnagyobb szállodájának konyháját irányítja Fotó: Gyenes Kálmán
„Mozgalmas év ér most véget, szinte minden hét végén készültünk valamilyen nagy rendezvényre. Számomra pedig különösen sikeres esztendő volt ez, hiszen a Magyar Gasztronómiai Társaság és a Taverna Gasztronómiai Társaság aranyérmét nyertem el egy budapesti versenyen. Sokat segített a felkészülésben a szálloda és a szállodalánc vezetése. Tréningekre jártam minden hónapban és itthon is készültem.

Egy éttermi dísztálat készítettem a versenyre. Hideg előételként tofu carpacciót adtam, balzsamecettel, ezt zöld spárga kapucsínó követte. Meleg előételként grillezett lazacot kínáltam gőzölt laposhalfilével, mediterrán salátával, feketebabos rizskörettel. A főétel fafülgombával töltött vadkacsa volt, szójapácban érlelve, meleg zöldségpudinggal. Majd házinyúl következett nyárson; és fácáncomb paprikásan érlelve, töltött tésztával. Végül joghurtpuding mandarinzselével és vanília
mousse zárta a menüsort. Ezt az ételsort magam állítottam össze, a szállodalánc tapasztalt mesterszakácsai csak a versenyre való felkészülésben segítettek. Hozzájárul persze a jó eredményhez az is, hogy gyűjtöm a nemzetközi szakfolyóiratokat, követem a szakma fejlődésének irányait.

Remélem, az eredménynek a mindennapi munkában is van látszatja, ezen dolgozik az általam irányított 17 fős konyhai személyzet. Örülök, hogy pár év csend után újra megélénkült az idegenforgalom Szegeden, és szerencsére egyre több vendéget fogad a mi szállodánk is.

Azt sajnálom csak, hogy Magyarországon a gasztronómiával nem foglalkozik olyan részletesen a média, mint például a sportokkal, pedig külföldön ez népszerű téma, sokakat érdekel. Bár az aranyérem sokat jelent, továbbra is azt vallom, a legnagyobb elismerés az, amit a vendégtől kapunk távozáskor, és jövőre is ezért szeretnénk dolgozni."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új ruhát kap a régi Hági

Legkésőbb márciusig fel kell újítani a Hágit – az önkormányzat döntése értelmében. A leromlott… Tovább olvasom