Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

Aranyláz a méhészeknél

Csongrád megye - A tavalyi rosszul sikerült akácvirágzás után most is minden méhész a meteorológiai jelentéseket figyeli. A következő egy-másfél hét időjárásán múlik, hogy húszezer hazai családnak milyen éve lesz 2015-ben.
Egy hete virágzik az akác a Dél-Alföldön. A méhészek most erre, legfontosabb bevételi forrásukra figyelnek. Azért különösen nagy az izgalom, mert tavaly a virágzás dandárjában egy mediterrán ciklon miatt az egész országban lehűlt a levegő, esett az eső. Egyes helyeken jég verte le a virágokat. Az akácméz hozama méhcsaládonként 10 kilogramm alatt maradt, ez kevesebb volt a várt mennyiség felénél is.

Az akácvirág látványnak sem akármi. Fotó: Karnok Csaba
Az akácvirág látványnak sem akármi. Fotó: Karnok Csaba

Lászlóffy Zsolt, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Csongrád megyei szaktanácsadója lapunknak azt mondta, kollégái most az internetet bújják, a meteorológiai jelentéseket olvassák, nézik, hallgatják, akad, aki elő is fizet, hogy megkapja egy-egy régió előrejelzését. Az időjárás a hét elején napos volt, és bár a végére több helyen is volt eső, ezzel a szaktanácsadó szerint nincs probléma, mert utána nem lehűlés jött, hanem visszamelegedett a levegő.

Az akác a párás, meleg időt szereti, akkor mézel a legjobban. Ami a munkát illeti, pergetés még nem volt, így mennyiségről nem tudnak beszámolni, a virágzás azonban az első napok tapasztalata alapján nagyon szép, az akácvirág illata is jó. – Mifelénk, Csongrád és Bács-Kiskun megyében nem nagyon bántotta a fagy az akác hajtásait, de Kecskemét fölött, Inárcs környékén látszik, hogy megfeketedtek a fák, 30-50 százalékos fagykárok voltak, csak az ágak csúcsa zöldell kicsit – mondta Lászlóffy Zsolt.

Akácos út Algyő közelében. Nálunk nem fagytak el a hajtások. Fotó: Karnok Csaba
Akácos út Algyő közelében. Nálunk nem fagytak el a hajtások. Fotó: Karnok Csaba

A dél-alföldi és a Salgótarján környéki akácosok virágzásának kezdete között egy hét is eltelhet. Ilyenkor aki jól dönt, és jókor hagyja ott az egyik akácost, hogy elérje északabbra az ottani virágzás elejét, több bevételt remélhet. Hajnalonként most sok méhkaptárt szállító teherautóval lehet találkozni országszerte. – Ez az időszak nálunk olyan, mint az aranyláz – magyarázta Lászlóffy Zsolt.

Találó hasonlat, ha az akácméz árát nézzük: két hete lapunk megírta, a Mars téri piacon 2000 forintba kerül kilója. Hungarikumnak számít, ahogyan az akác is. A Hungarikum Bizottság tavaly szavazta meg a kiemelt törvényi védelmet a különleges élelmiszernek és a növénynek, miután híre ment, hogy egy uniós jogszabály meg akarja akadályozni a fafajta további terjedését. Európa akácerdőinek fele Magyarországon található.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hét Presztízs díjas öt hónapja

Két Presztízs díjasnak unokája született a 2014 decemberi gála óta, emellett üzleti sikereket is elértek - derül ki összeállításunkból. Tovább olvasom