Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 20°C Még több cikk.

Aranyló kacsacombok, pirosló szűzpecsenyék a Ligetben

Szeged - A tárcsákon aranyló csirkecombok és ropogós kolbász sistergett, a színpadon a csinos „pipihusik" lépdeltek a VII. Szegedi Nemzetközi Grillfesztivál második napján. A vasárnapig tartó mulatságon fellép Emilió és Demjén Ferenc is.
Sertés-, marha- és pulykahús sercegett a tárcsákon, egy nézelődő szavaival élve „pipihusik" vonultak a színpadon szerdán, a VII. Nemzetközi Grillfesztivál nyitónapján. Előbbiekre a ligetbe kitelepült éttermek szakácsai felügyeltek, utóbbiakat, a fesztivál szépeit Kiss Balázs műsorvezető mutatta be egyenként a publikumnak. A fesztivál legszexisebb „grillhúsait" egészen a rendezvény zárónapjáig, azaz vasárnapig mustrálhatják végig a látogatók. A hat szépség minden nap feladatokat old meg. Csütörtökön például a szakácsoktól kellett recepteket begyűjteniük, pénteken pedig főzőtudásukat csillogtatják meg a fesztiválozók előtt.

Hetvenöt szakács tizenkét sátorban rendezkedett be a liget fősétányán. Fenséges grillételeiket látva még az is jóllakott, aki csak a szemét legeltette. Ha enni is akart, minimum egy ezrestől kellett megválnia. A zsiványpecsenyéért például 450 forintot, a szárnyas rablóhúsért 400 forintot kérnek a vendéglátósok. Mi azonban nem értük be látvánnyal, első nap a szakmai zsűrihez csatlakozva teszteltük a kínálatot. A Szigeti Grill roskadásig terített asztallal várta a bírákat: Kunz Péter, nyugalmazott szálloda igazgatót, Bálint Ferenc olimpiai mesterszakácsot, Bánfi László étterem igazgatót, Csáki László gasztronómust és lapunk vezető szerkesztőjét, V. Fekete Sándort. Egy kupica pálinka legördítése után fatányérunkra emeltünk egy-egy falatot az ínycsiklandó étkekből. Mindenkinek ajánljuk a csapat egyik specialitását, a grillezett csülköt. Az illatozó húsdarabon könnyedén végigfutott a kés, s az ízlelőbimbókat csiklandozó falat szinte elporladt a szánkban. Tőlünk tíz pontot kapott teljesítményére a csapat, de hogyan értékel a zsűri – kérdeztük Csáki Lászlótól.

Grillfesztivál Szegeden - KÉPGALÉRIA

A gasztronómiai szakértő elmondta: az összhatást is megfigyelik. A terítés és a felszolgálás mind mind plusz pontot jelenthet. Fontos az ételek kinézete, az ízek harmóniája. A pirosló szűzpecsenye, a csavarodó házi kolbász, az aranyló kacsacomb és a grillezett zöldségek meghozták a kívánt hatást: a zsűri a Szigeti Grillnek ítélte idén a legjobbnak járó serleget. – Nagy hangsúlyt fektettünk a tálalásra és kiszolgálásra. A szakácsaink is nagyon jól teljesítettek – mondta örömmámorban úszva Bíró Judit üzletvezető. Ünneplésre azonban másnap már nem maradt idő. Csak jöttek és jöttek a vendégek...

A Királyi ízek sátrában sem jöttek zavarba az éhes, hömpölygő tömegtől. Szalai Gyula szakács elárulta: többek között 100 kilogramm pulykakockával, 200 darab kolbásszal, több ezer tányérral és műanyag pohárral „felvértezve" kezdték meg az idei grillfesztivált. A vigadalom vasárnapig folytatódik. Péntek este Emilió, vasárnap Demjén Ferenc énekel a fesztiválozóknak.

Nagy Bandó András dedikál

A gasztronómiai kalandozások közben Nagy Bandó András könyveivel is ismerkedhetnek a grillfesztivál vendégei. Például az Ami a bögyünkben van című, az író saját rajzaival illusztrált, madarakról szóló verseskötetével vagy a Sosemvolt Toscana című regényével. A humorista két dedikálás között elmesélte: Deszken született, itt nőtt fel, így nagyon sok szál fűzi Szegedhez. Ottjártunkkor is egymást váltották nála a régi ismerősök. Nagy Bandó Andrással vasárnapig minden nap találkozhatnak az érdeklődők.

Olvasóink írták

  • 8. ukk-mukk-fuck 2009. augusztus 23. 17:53
    „moderálva durva”
  • 7. varadipal 2009. augusztus 21. 17:30
    „Kukorica! Nyitva van a Dóm is, a Kakasos és a Rókusi templom is, ha lelki vigasságra vágysz.
    A kereszténységet nagyon egyoldalúan látod. Kérdezd meg a mindentudókat, hány pápa áldotta meg a fegyvereket, és hány népet sikerült kiírtással megtéríteni, meg az inkvizicióval a vagyonát megszerezni.
    Ez nem tartotzik a hiányérzetedbe? Inkább egyél- igyál, ha bünnek tartod, gyónjál utánna, biztosan kapsz feloldozást./De van felvétel a szerzetes rendekbe is, csak akkor előbb használd el az óvszer tartalékod./
    Bírom az ilyen képmutató bábszínházi fazonokat, mint te.”
  • 6. KukoricaJancsi 2009. augusztus 21. 10:56
    „Fesztiválozni,gasztronómizálni színpadolni, szexisen szépségelni, vigadni, királyian ízlelni,
    vagyis a lényeg:
    Enni, inni, sz..ni, hug..ni, szaporodni, üzletelni, másra nem is gondolni.
    Ezt támogatják a modern városok.
    Mit hiányolok? Elég, ha csak annyit mondok: Keresztény Magyarország??
    Nem inkább a pogányság jellemzője ez a lelkület?”
  • 5. ditta79 2009. augusztus 21. 10:06
    „tavaly is elég drága volt az étel-a párom szemre kért az egyik helyen és több mint 3000 ft-ba került az egy tányér étel!a kolbászosnál meg mindent felszámoltak mustár kenyér szelet szintén horribilis ár jött ki.ezért idén kihagytuk.”
  • 4. micsibucsi 2009. augusztus 20. 21:38
    „irke-pirke kácsacombi.”
  • 3. Ági84 2009. augusztus 20. 21:35
    „Az a baj, hogy a husik legnagyobb részét 10 dekánként mérik, vagyis 400 Ft-ért 5 szem húst kapsz körülbelül.
    Tavaly mi ketten ettünk kint, 2000 Ft-ba került egy kevés husi, de annál több hagyma, illetve 3 szelet kenyér.
    Nincs itt válság, ha az embereknek erre van pénze. Mi idén ezt biztos kihagyjuk.”
  • 2. lia10 2009. augusztus 20. 20:56
    „Aranyló kacscomb..xD
    bittos finom..xD”
  • 1. vito 2009. augusztus 20. 20:14
    „Kedvencem az "Aranyló kacscomb" :D”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitüntetést kaptak az ünnepen

Szeged - Csongrád megyei személyiségek is kaptak magas kitüntetéseket államalapító Szent István… Tovább olvasom