Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Arcsebészeti fellegvár lehet a szegedi klinika

Szeged - A súlyos hazai szakemberhiányon is igyekszik segíteni a Szegeden szeptembertől induló új általános orvosi tanszék, az arc- és állcsontsebészet. Nemzetközi hírű magyar vezetője Németországból tizenhat év után érkezik haza. Komoly színvonal-emelkedést ígér a teljes dél-alföldi régiónak.
Tizenhat évi münsteri egyetemi tanítás, praktizálás után tér haza Magyarországra, és indítja be önálló tanszékként a szegedi orvoskaron a hazánkban hiányszakmának számító arc- és állcsontsebészeti képzést Piffkó József. A rendkívül hosszú képzést igénylő szakterület művelői itthon elképesztően kevesen vannak: tízmillió emberre jelenleg 20-30 szakorvos jut, Szegeden most mindössze ketten praktizálnak.

– Az arc- és állcsontsebészet olyan határterület, amelyben nagyon szorosan együtt kell működni más orvosi szakmákkal: az idegsebészettel, a szemészettel, a fül-orr-gégészettel, a gyermeksebészettel vagy a traumatológiával, a „fej ugyanis pici terület" – magyarázta Piffkó professzor, aki az elmúlt hétvégén Szegedre látogatott. Az elmúlt évtizedekben nagyon elhanyagolták ezt a szakterületet itthon, noha rendkívül széles a szakmai spektruma. A gyerekek szájpadhasadék-műtéteitől, a fej-nyaki daganatok operálásán át, a súlyos balesetekben arc- vagy állcsontsérülést szenvedett páciensek ellátásáig számos sebészi beavatkozást végeznek művelői. A képzés általános orvosi diplomára épül, de további hat évet vesz igénybe – amiből a jelentkezők az első kettőt a fogászati klinikán töltik rezidensként.

A szájsebészeti ellátás fejlődését várják az új osztálytól. Illusztráció: Segesvári Csaba
A szájsebészeti ellátás fejlődését várják az új osztálytól. Illusztráció: Segesvári Csaba

Az új tanszék a szegedi orvoskar és a klinikai központ tervei szerint szeptembertől működne Piffkó vezetésével – az eddig a fogászati klinikán történő ellátás pedig a volt II-es kórház tavaly októberben bezárt szülészeti és nőgyógyászati osztályára költözne. A műtőblokkokat itt másfél éve újították föl. Ez azonban csak átmeneti megoldás: a tervek szerint az uniós forrásból tervezett új klinikai tömbbe kerülne később az osztály.

A teljes dél-alföldi régió betegellátásának és orvosi képzésének komoly színvonal-emelkedését várja a professzor az új tanszék elindulásától. Hozzátette: külön öröm és megtiszteltetés, hogy éppen a szegedi egyetem vezetői kérték föl erre a feladatra – Szeged ugyanis az arc- és állcsontsebészet hazai fellegvárának számított a nyolcvanas-kilencvenes években. A meglévő hagyományokra építve a hazai utánpótlás-nevelés mellett egyfajta szellemi műhelyt, képzési centrumot szeretne létrehozni a városban – együttműködésben a környező kórházakkal.

Piffkó József tizenhat év után tér vissza Magyarországra. Fotó: Frank Yvette
Piffkó József tizenhat év után tér vissza Magyarországra. Fotó: Frank Yvette

Azt mondta, Németországból az érintett helyi egyetemi vezetők – Nagy Katalin fogorvoskari dékán, Pál Attila, a klinikai központ elnöke, Benedek György orvoskari dékán – pozitív, haladó, befogadó szellemisége vonzotta Szegedre. Az, hogy a legzordabb anyagi körülmények között is igyekeznek fejleszteni, és hogy van jövőképük a szegedi betegellátásról, illetve orvosképzésről.

Műtősfiúból professzor

Piffkó József 1960-ban született Budapesten, ott érettségizett, majd egy évre műtősfiú lett egy pesti szájsebészeten. Innen kapta szakmai indíttatását. 1984-ban megszerezte a fogorvosi, 1988-ban az általános orvosi diplomát, 1988 és 1992 között az Országos Onkológiai Intézetben dolgozott, közben megszerezte az arc- és állcsontsebészeti szakvizsgát. 1992-től a münsteri egyetemi klinikán dolgozik, 1996-tól vezető főorvos, 2000-től professzor, tanszékvezető-helyettes egyetemi tanár.

Olvasóink írták

  • 1. jo bacsi 2008. április 30. 21:21
    „"Arcsebészeti fellegvár lehet a szegedi klinika"
    Lehet de nem lesz.
    Magyarorszagon mindenki tudja mi lehetne, de soha nem lesz semmi mert a fogjuk meg es vigyetek gondolkozas. Pont.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két lakást lehet kapni egy profi zongora áráért

Szeged - Döbbenetes, hogy egy ilyen zenei múlttal rendelkező városnak, mint amilyen Szeged, nincs… Tovább olvasom