Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Ariadné elmegyógyintézetben

Szeged - A gdanski Panstwowa Opera Baltycka társulatának előadásában látható ma és holnap este 7 órától a nagyszínházban a Mezzo-operaverseny második versenyprodukciója: Richard Strauss Ariadné Naxosban című darabja.
Külföldi impresszárió megrendelésére 2001 októberében tűzte műsorra először a szegedi operatársulat az Ariadné Naxosban című egyfelvonásos Richard Strauss-darabot, amivel azután hollandiai turnéra utazott. A közönség modern rendezésben ismerkedhetett meg akkor a ritkán játszott művel.

Nem hagyományos felfogásban állította színpadra a darabot a Mezzo-fesztiválra saját társulatával, a gdanski Balti Operával Marek Weiss sem. A varsói Lengyel Nemzeti Színház volt főigazgatója napjainkba tette át a történetet: Zerbinetta nem bohém táncosnő, hanem popsztár;  az előjátékot követő „opera az operában" helyszíne sem Naxos szigete, hanem egy elmegyógyintézet. Weiss nem hisz a múzeumoperában. „Nem feltétlenül az operai tradíciókra koncentrálok. Természetesen a tradíciók sem hanyagolhatók el, de úgy érzem, fontosabb, hogy előre tekintsünk, és modern dogokat fedezzünk fel ebben a fantasztikus műfajban" – vallja.
Az általa vezetett Balti Opera a négyszáz éves lengyel–német színházi hagyomány folytatója, ugyanakkor a kortárs, újító előadások műhelye is, produkcióit Lengyelországban és külföldön is sokfelé játsszák. A gdanski társulat tavaly Telihay Péter rendezésében Britten darabjával, a Lukrécia meggyalázásával vendégszerepelt a szegedi operafesztiválon – és a címszerepet éneklő horvát Janja Vuletic nyerte el a verseny egyik fődíját.

Jelenet a lengyelek Ariadné Naxosban-előadásából. Fotó: DM/DV
Jelenet a lengyelek Ariadné Naxosban-előadásából.
Fotó: DM/DV

Az idei viadalon – a megbetegedett Rácz Rita visszalépése miatt – csak két versenyző énekes szerepel a lengyelek produkciójában. Bacchus szerepét a francia tenorista, Patrick Bladek alakítja, a Komponistát a görög származású kanadai mezzoszoprán, Ariana Chris énekli, aki az utóbbi három évadban a New York City Operában játszott. Az előadást gdanskiak zeneigazgatója és a  Sao Paulo-i Teatro Municipal zenekarának vezetője, José Maria Florencio dirigálja.

A zsűri és a közönség is értékel

A nemzetközi operaélet neves szakembereit kérték fel a verseny zsűrijébe. A grémium tagja: Fabrizio Melano, a New York-i Metropolitan Opera rendezője; Bátor Tamás operaénekes, a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál ügyvezető igazgatója; Daniele Borniquez, a Milánói Scalában működő akadémia zenei vezetője; Laurence Dale operaénekes, az Evian Festival és az Opéra Theatre de Metz művészeti vezetője; Paul-Emile Geslin, a Mezzo Televízió partnerkapcsolati igazgatója; Stein Olav Henrichsen karmester, a bergeni Den Nye Opera igazgatója és Marton Éva operaénekes, a Bécsi Staatsoper örökös tagja, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető tanára. A Mezzo Televízió és a Duna Televízió képernyőjén is nyomon lehet követni az előadásokat. A legjobb produkció és a legjobb énekes közönségdíjára a publikum is szavazhat a 06-70/707-0595-ös telefonszámon a fesztivál ideje alatt.

Olvasóink írták

  • 1. klj_54 2009. november 06. 17:43
    „a cikkírónak is kijárna a zárt osztály!
    Ilyen címet....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sürgősségi kongresszus

Szeged - A konferenciát Forster Tamás, a szegedi II. belgyógyászati klinika és kardiológiai központ… Tovább olvasom