Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

ÁRKÁD - ahogy Markal Roland építész látja

Szeged - Az építkezés kezdeti szakaszában, 2008 szeptemberében meghívásos ötletpályázatot rendeztünk, melyre a szegedi főépítésszel egyeztetve helyi és országosan ismert építészeket is meghívtunk – eleveníti fel a szegedi ÁRKÁD-történet első lépéseit. Markal Roland építész.
– A pályázat bíráló bizottságát a Csongrád Megyei Építész Kamara, a város és a beruházó képviselői alkották. A tervpályázat célja volt a Kenderfonó gyár meglévő tégla architektúrájának újrafogalmazása a megtartani szánt homlokzati elemek integrálásával. A pályázati művek alapján a Gunther Zsolt vezette 3h Építészirodát kértük fel az engedélyezési és kiviteli tervek kidolgozására, a homlokzatok és egyben a teljes épület megtervezésére. A bevásárlóközpontot a nemes homlokzati anyagok felhasználásával és az eredeti téglákból újraépített homlokzatok integrálásával kívántuk a korábban itt állt Kenderfonó gyárra emlékeztető, de ugyanakkor előremutató külső megjelenéssel illeszteni annak közvetlen környezetébe. A bevásárlóközpont funkcionális kialakításában az egyszerűséget és az átláthatóságot vettük alapul. Ennek köszönhetően az egyenes sétálóutcán kétoldalt felfűzött üzletek között a látogató nem téved el, s könnyen megtalálja azt a boltot, ahol épp vásárolni szeretne. A széles utcának és födémáttörésekkel összekötött tágas tereknek köszönhetően az ÁRKÁD látogatói barátságos térélményben részesülnek.

– S hogy mi ihlette a belsőépítészet fő témáját? A városra és a közvetlen környezetre legjellemzőbb motívumot kerestük, mely a napfény lett ! Szegedet ugyanis méltán emlegetik a napfény városaként. A fő téma hatására a sárga és annak különböző árnyalatai lettek a domináns színek a belső térben. Az épület súlypontját adó rotundának nevezett központi térben egy olyan találkozási pontot alakítunk ki, melyről szintén mindenkinek a napfény jut majd az eszébe. Ezt hangsúlyozva használunk aranyszínű üvegmozaikot a rotunda falain, melyet a pinceszinten egy szintén üvegmozaik borítású szökőkút ellensúlyoz.

– A rotundát közrefogó sétálóutca két szakaszán a szegedi lakosok szavazatai alapján Juhász Gyula: Szonett Szegedhez című versét jelenítjük meg egy grafikus művész segítségével, bevonásával.

– Mindezek mellett természetesen a belső térben is emlékezni szeretnénk a nagy múltú Kenderfonó gyárra. Az eredeti homlokzatok integrálása mellett ugyanis a második emeleti bejáratoknál felújított kenderfonó gépek, valamint a hajdani munkavégzést bemutató installációk fogadják majd a látogatókat, a sétálóutcához szervesen kapcsolódó vásárlói liftek előtereiben pedig a kenderfonó gyárban készített képek és az arra emlékeztető grafikák szépítik majd a teret – árult el további részleteket a magából egyre többet megmutató ÁRKÁD-ról Markal Roland.

(x)

Olvasóink írták

 • 5. Smerdis 2011. július 01. 12:42
  „nagyon klassz, hogy integrálják az eredeti homlokzatot!”
 • 4. Smerdis_of_Arshak 2011. július 01. 11:34
  „<offtopic>”
 • 3. Smerdis_of_Arshak 2011. július 01. 11:33
  „<moderálva>”
 • 2. daveedbrown 2011. június 29. 09:49
  „Hát az eddigiek hová lettek?”
 • 1. hős 2011. június 29. 09:27
  „Már csak vásárlóerő kell és akkor megérte megépíteni!Eső és hideg ellen viszont véd!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gréczy: megmozdult az MSZP

Több mint 9 ezer ember vett részt az MSZP kedden zárult pártszavazásán, ez 70-80 százalékos… Tovább olvasom