Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Armel-fesztivál

Szeged. A hagyományos koreográfia szerint zajlott pünkösdvasárnap az ötödik Armel-operaverseny második fordulója.
A budapesti, a párizsi és a New York-i elődöntő közel négyszáz indulója közül 13 ország 25 énekese kapott lehetőséget, hogy megküzdjön Szegeden az öt versenyprodukció valamelyik főszerepéért. Zalánki Rita nagyszerű zongorakíséretével először egy-egy áriával mutatkoztak be az énekesek a színigazgatókból, karmesterekből, rendezőkből álló „zsűri" előtt a Korzó Zeneházban, majd workshopokra várták őket a fesztiválprodukciók rendezői, zenei vezetői.

Még az utolsó hetekben is változott az idei operafesztivál programja: néhány hete még azt írtuk, hogy a Balti Opera anyagi gondjai miatt kilépett, és az új partner, a Neue Oper Wien Ligeti György Le Grand Macabre című operáját mutatja majd be Szegeden. Havas Ágnes fesztiváligazgató elmondta: olyan kihívást jelentett volna a Ligeti-darab színpadra állítása, hogy inkább váltottak – új partnerként a Szerb Nemzeti Színház csatlakozott Újvidékről Aleksandra Vrebalov Mileva című operájával.

A versenyprodukciók főszerepeiben bemutatkozó énekesek – őket láthatjuk októberben az operafesztiválon.
A versenyprodukciók főszerepeiben bemutatkozók – őket láthatjuk októberben az operafesztiválon.

Október 6-án a házigazda szegedi társulat versenyprodukciója, Umberto Giordano Andrea Chénier című operája nyitja majd az idei fesztivált; a címszerepre a spanyol Eduardo Aladrént, Maddalena szerepére a francia Leila Zlassit választották. A New York-i partnerszínház, a Center for Contemporary Opera William Mayer Haláleset a családban című darabját adja elő – Alföldi Róbert rendezőtől és csapatától az olasz Monica Zanettin és a francia Philippe Brocard kapott lehetőséget.

James Schaeffer, a New York-i Center for Contemporary Opera igazgatója,
James Schaeffer, a New York-i Center for Contemporary Opera igazgatója,
Sara Jobin karmester és Alföldi Róbert a workshopon

A plzeni partner, a Josef Kajetán Tyl Színház Philip Glass operáját, A büntető kolóniát játssza a kiválasztott cseh Jiri Hajekkel – a másik főszerepet nem osztották ki. Az újvidékiek a grúz Victoria Markaryant és a román Dan Popescut hívták meg versenyprodukciójukba. A Szlovák Nemzeti Színház operatársulatát vezető világhírű tenorista, Peter Dvorsky az osztrák Roland Baumgartnertől rendelt új operát Mária Terézia címmel – ennek a produkciónak a címszerepét kapta meg az idei egyetlen magyar továbbjutó, Haris Nadin. Az a francia tenorista, Paul Gaugler lesz a partnere, aki már tavaly is a döntőbe verekedte magát – a mantuai herceg szerepét énekelte a Rigolettóban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felavatták Pető Ferenc mellszobrát

Születésének századik évfordulóján mellszobrot avattak szombaton Szegeden, a Rerrich Béla téren Pető Ferenc író, filozófusnak. Tovább olvasom