Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Armel: hat magyar a középdöntőben

Szeged, Budapest - Ligeti György Le Grand Macabre című operáját is láthatja a szegedi közönség az idei Armel-fesztiválon, mert a Balti Opera anyagi gondjai miatt kilépett, és az új partner, a Neue Oper Wien ezt a produkcióját hozza. Az első körből hat magyar énekes jutott tovább az idei középdöntőbe.
– A világ egyik legrangosabb fesztiválvárosa, Avignon érdeklődését is felkeltette a szegedi Armel Operaverseny és Fesztivál. Körülbelül másfél éve dolgozunk annak az együttműködésnek az előkészítésén, amelynek eredményeképpen április 18-án bemutathattuk Avignonban az egyik tavalyi versenyprodukciónkat, A titkos ügynök című Dellaira-operát. A franciák a következő két évben is kiválasztanak egy-egy produkciót, amely vendégszerepel náluk, 2014-től pedig a fesztivál összes produkcióját bemutatjuk itt is. Konzervatív város, de világhírűvé vált kortárs színházi fesztiválja mellé szeretne egy kortárs operafesztivált is befogadni. Óriási dolognak tartom, hogy bennünket választottak – mondja Havas Ágnes fesztiváligazgató, az Armel Produkció vezetője. 2014-től az öt versenyprodukciót először Avignonban mutatják be – utána következik a szegedi fesztiváldöntő a díjátadó gálával. 2015-ben pedig, amikor a fesztivál egyik partnere, Plzen lesz Európa kulturális fővárosa, oda is elviszik az összes produkciót.

A fesztivál küldöttsége Avignonban: Tandi Laura (Armel), Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója, Barabás Adrienn (Armel), Havas Ágnes (Armel), Jim Schaeffer, a New York-i Center for Cont
A fesztivál küldöttsége Avignonban: Tandi Laura (Armel), Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója, Barabás Adrienn (Armel), Havas Ágnes (Armel), Jim Schaeffer, a New York-i Center for Cont


Profik és kezdők

Az idei Armel-verseny első fordulóján negyven ország több mint négyszáz énekese vett részt áprilisban New Yorkban, Budapesten vagy Párizsban. A nemzetközi szakmai zsűri elsősorban hangi adottságok, énektudás és muzikalitás alapján választotta ki a középdöntőbe továbbjutott 30 versenyzőt, köztük 6 magyart: Bene Koppányt, Hajnal Katát, Haris Nadint, Kóbor Tamást, Magyari Esztert és Vadász Dánielt. A névsorból kiderül: pályakezdők és Szegeden is jól ismert, profi énekesek is vannak közöttük. Idén Pavarotti egykori korrepetitora, Danielle Orlando volt a zsűri elnöke az elődöntőkben. A nyilvános középdöntőt május 27-én a Szegedi Nemzeti Színházban és a Korzó Zeneházban tartják. A második körben már a versenyprodukciók rendezői és az operaházak képviselői – igazgatók, zenei és művészeti vezetők – választják ki a döntősöket, akik az októberi fesztivál-előadások főszerepeit énekelhetik.

– Az Armel-fesztivál egyik idei partnere, a gdanski Balti Opera, amely Krzysztof Penderecki A fekete maszk című darabjával vett volna részt a versenyben, lemondta a közreműködését, mert odahaza nem kapta meg azt az állami költségvetési támogatást, amelyre idén számított. Nehéz anyagi helyzetbe került, több bemutatóját, köztük a versenyprodukciót is törölnie kellett. Gyorsan új partnert kellett találnunk, ami szerencsére nem jelentett nagy gondot, mert sorban állnak a jelentkezők. A bécsi Neue Oper Wien társulatát választottuk, amely Ligeti György világsikerű kortárs darabját, a Le Grand Macabre-t hozza el Szegedre. Hangfajban két ugyanolyan szerepet jelöltek meg, mint a lengyelek, így a változás nem zavarta meg a verseny menetét. A bécsi zeneigazgató, a Ligeti-produkció karmestere, Walter Kobéra tavaly a zsűri tagja volt, így jól ismeri a fesztivált – hangsúlyozza Havas Ágnes. Szerinte a közönség és Szeged nem járt rosszul a változással.

* * *

Fesztivál-előadások

Október 6-án a házigazda szegedi társulat versenyprodukciója, Umberto Giordano Andrea Chénier című operája nyitja az idei fesztivált. 8-án a New York-i partnerszínház, a Center for Contemporary Opera William Mayer Haláleset a családban című darabját adja elő. Október 10-én a plzeni partner, a Josef Kajetán Tyl Színház Philip Glass operáját, A büntető kolóniát játssza. 12-én a gdanski Balti Operát váltó Neue Oper Wien Ligeti György Le Grand Macabre című darabjával mutatkozik be. Október 14-én a Szlovák Nemzeti Színház társulata Roland Baumgartner Mária Terézia című operáját hozza el Szegedre.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltörölnék az előrehozott érettségit

Megszüntetné az előrehozott érettségit az oktatási államtitkárság, pedig az elmúlt években egyre több diák élt a lehetőséggel. Tovább olvasom