Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Árnyékként a szállodaigazgató nyomában

Szeged - Különleges tanulási módszerrel szerezhetnek munkahelyi tapasztalatokat az Árnyékprogram résztvevői: egy munkanapon mindenhová elkísérhetik mentorukat.
– Nagy-Britanniában Job Shadow néven évek óta fut ez a program. Szabadfordításban az Árnyékprogram nevet kapta. A résztvevő diák egy munkanapján mindenhová elkísérhet egy üzletembert – mesélte Zsemberi Mihály, a JAM Alapítvány programkoordinátora. A diákok szakmájukat jól ismerő és szerető mentoroktól kapnak választ kérdéseikre. Az üzletemberek pedig megismerkedhetnek ambiciózus, tehetséges ifjakkal.

A 18 éves Sztancs Beatrixet a Novotel Hotelben mi is elkísértük – így már ketten követtük árnyékként a mentort, Vezekényi Péter szállodaigazgatót.

– Beatrix részt vett napindító értekezletünkön, a reggeli előkészületekbe is betekintett. Az egész napot sajnos nem tudtam vele tölteni, de kollégáim mindent alaposan megmutattak neki – mondta a szálloda vezetője. A Szegedi Kereskedelmi, Közgazdasági és Vendéglátóipari Szakképző Iskola Kőrösy József Tagintézményében tanuló Beatrix a hotel teljes működését megfigyelhette: több órát töltött a recepción, körútra vitték az épületben, megismerte a szállodai gondnokok munkáját. A vezetési ismeretek kurzuson az igazgató megmutatta, milyen a megfelelően kitakarított szoba, az esküvőre tökéletesen előkészített helyszín.

Vezekényi Péter azt mutatja Beatrixnek, a jó vezetőnek minden részletre, a terítékre is figyelnie kell. Fotó: Frank Yvette
Vezekényi Péter azt mutatja Beatrixnek, a jó vezetőnek minden részletre, a terítékre is figyelnie kell.
Fotó: Frank Yvette

– Azt a terítőt például ki kell cserélni, hiszen a széle gyűrött – hallottuk Vezekényi Pétertől a Tisza Teremben. – Minden stimmeljen: a vezetőnek a részletekre is figyelnie kell – magyarázta a diáklánynak. A 136 szoba egyikét is megnézhette Beatrix. Az igazgatótól megtudta: minden ajtón be kell kopogni, még akkor is, ha tudjuk, hogy biztosan üres. Ez előírás.

– Be kell nézni az ágy alá, ellenőrizni kell a mosdót, a teraszon a port, még a távirányító tisztaságát is – mutatott körbe a hotel igazgatója. Vezekényi Péter saját irodájában mesélt napi, heti feladatairól, a hotel múltjáról, jövőjéről. A diáklány napja egy üzleti tárgyalással zárult.

– Nagyon értékes tapasztalatokat szereztem. Betekinthettem egy érdekes hivatás előnyös és kevésbé előnyös oldalába is. Az igazgató őszintén mesélt mindkettőről. A hotel működéséről teljes képet kaptam, el tudnám képzelni magam ezen a pályán – foglalta össze a Kőrösyben tanuló Sztancs Beatrix.

Középpontban a gyakorlat

A Junior Achievement (JA) programot 1919-ben indították az Amerikai Egyesült Államokban. Magyarországon 1993 óta működik, 6–21 éves diákoknak segít. Korszerű pedagógiai módszerrel oktatható, az életkori sajátosságokat követve óvodákban, általános, középiskolákban és a felsőoktatásban is tanítható, gyakorlatorientált gazdasági és vállalkozásszervezési ismeretekkel kapcsolatos tananyagot ajánlanak, mind a 12 évfolyamnak.

Olvasóink írták

  • 2. anyahajókabinajtóhajtogató 2011. július 08. 12:50
    „Mert tényleg így néznek ki.”
  • 1. eljensokaszeged 2011. július 08. 09:16
    „mitől ilyen ludájfejűek? tényleg nincs aki fotózni tudna?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anyegin szegediekkel Ausztriában

Szegedi művészek közreműködésével mutatták be Ausztriában Csajkovszkij operáját, az Anyegint. Tovább olvasom