Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 14°C | 25°C Még több cikk.

Árnyékra vetődtek az állatvédők

Szeged - Állatvédők szerint illegális gyepmesteri telep működik Deszken. A polgármester viszont azt állítja, nincs ebtelep a községben. A kormányhivatali ellenőrzés mindent rendben talált.
„Több bejelentést kaptunk, hogy egy Szeged melletti településen illegális gyepmesteri telepet működtet az önkormányzat. Bejutni senki nem tudott egy ideje, de mindenképpen tenni akartunk valamit. A járási hivatal kezdeményezésünkre vizsgálatot indított, amely során megállapította a törvénysértést, és kötelezte az önkormányzatot, hogy 30 napon belül olyan megoldással álljon elő, amely a törvényi előírásoknak megfelel" – írták a Cerberos Munkacsoport Állatvédőrség tagjai a csoport Facebook-oldalán. Kruzslicz Annától, az egyesület vizsgálati csoportvezetőjétől megtudtuk, a szerintük illegális ebtelep Deszken található.

Kóbor kutya a 43-ason, Deszken. Itt is kószálnak ebek, csak gyepmesteri telep nincs. Fotó: Karnok Csaba
Kóbor kutya a 43-ason, Deszken. Itt is kószálnak ebek, csak gyepmesteri telep nincs. Fotó: Karnok Csaba

Az állatvédők bejelentése után az illetékes járási állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hivatal ellenőrzést végzett a településen. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatóságának vezetője, Farle Csaba főállatorvos elmondta, megállapították, hogy a deszki önkormányzatnak a makói gyepmesteri teleppel korábban kötött szerződését a szolgáltató az elmúlt év nyarán felmondta. Az ellenőrzéskor a polgármesteri hivatal udvarán egy felnőtt macskát találtak a kölykével. Számukra alom, takarmány, macskavécé, ivóvíz biztosított volt. A tornacsarnok bekerített udvarán egy 10 év körüli német juhászkutyát találtak az ellenőrök. A kutyát éjjelre a ketrecből kiengedik, mivel őrző feladatot lát el. Eledellel, ivóvízzel, alommal ellátott. Mind a macskák, mind a kutya állatorvosi ellátása biztosított.

Az igazgató-főállatorvos hozzátette, az önkormányzatnak jogszabályi kötelezettsége ebrendészeti feladatok ellátása, ez az ellenőrzéskor rendezetlen volt, ezért a hatóság felszólította az önkormányzatot a makói gyepmesteri teleppel korábban meglévő szerződés megújítására.

– Mi még senkitől nem kaptunk ilyen felszólítást. A település nem tud fenntartani gyepmesteri telepet, amelyre egyébként szerintem nincs is szükség. Az elveszett kutyákat Makón kell keresni. Véleményem szerint állatvédők túlkapásáról van szó – fogalmazott Király László, Deszk polgármestere.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre több a gyógyszerszemét

Szakemberek szerint a lejárati időt nem kell olyan komolyan venni, mint az élelmiszereknél. Tovább olvasom