Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Ároktői banda: Alkotmánybíróság elé vinnék az ügyet

Szeged - A vádlottak az utolsó szó jogán tagadták, hogy embert öltek volna.
A másodfokú eljárás felfüggesztését kezdeményezte az ároktői banda ügyében Ikladi Edit ügyvéd, az első fokon tényleges életfogytiglani büntetéssel sújtott harmadrendű vádlott ügyvédje csütörtökön.

Az ügyvéd azt indítványozta, hogy a Fővárosi Ítélőtábla forduljon az Alkotmánybírósághoz (Ab), kérve, foglaljon állást, hogy a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés ellentétes-e az emberi jogok európai egyezményének embertelen büntetést tiltó rendelkezésével.

A Szegedi Ítélőtábla Mezőlaki Erik vezette tanácsa - amely kirendelés miatt tárgyalja az ügyet – áprilisban, a bátmonostori hármasgyilkosság másodfokú eljárásában már helyt adott egy hasonló védői indítványnak.

Az ároktői banda tárgyalása a Szegedi Ítélőtáblán. Fotó: Frank Yvette (galéria)

A tárgyaláson perbeszédüket elmondó védők közül többen is kritizálták a nyomozóhatóság és az ügyészség munkáját, illetve az elsőfokú bíróság ítéletét. Kifejtették azt is, álláspontjuk szerint hiányos az ügy felderítése, mert elképzelhető, hogy olyan elkövető is részt vett a bűncselekményekben, aki nem szerepel a vádlottak között. Az ügyvédek részben az ítélet hatályon kívül helyezésére, részben a védenceik felmentésére vagy a kiszabott büntetések enyhítésére tettek javaslatot.

A vádlottak az utolsó szó jogán több bűncselekmény elkövetését is elismerték, de azt mindannyian tagadták, hogy embert öltek volna, és szintén enyhébb büntetés kiszabását kérték a táblabíróságtól.

A Fővárosi Törvényszéken januárban hozott elsőfokú ítéletet az ároktői bandaként elhíresült hat vádlott ügyében, akik idős emberekhez törtek be, és kettőt olyan súlyosan bántalmaztak, hogy azok belehaltak a sérüléseikbe. Három vádlott életfogytiglani börtönbüntetést kapott, közülük kettőt a bíróság kizárt a feltételes szabadság lehetőségéből. A három másik vádlottat hosszú, húsz-, tíz- és nyolcéves szabadságvesztéssel sújtott a bíróság.

Az ítélet ellen az ügyész, valamint a vádlottak és védőik is fellebbeztek, így került az ügy a Fővárosi Ítélőtáblára. Az ügyben az Országos Bírósági Hivatal döntésének megfelelően - hatvan másik esettel egyetemben - a Szegedi Ítélőtábla bírói járnak el.

A per tárgyalása pénteken délelőtt folytatódik.

Korábban írtuk:

Az elsőfokú ítélet ismertetésével elkezdődött az ároktői banda ügyének tárgyalása Szegeden csütörtök délelőtt.

A Fővárosi Törvényszék januárban hozott elsőfokú ítéletet az ároktői bandaként elhíresült hat vádlott ügyében. Idős emberekhez törtek be, és kettőt olyan súlyosan bántalmaztak, hogy belehaltak sérüléseikbe. Három vádlott életfogytiglant kapott, közülük kettőt a bíróság kizárt a feltételes szabadság lehetőségéből. A három másik vádlottat húsz-, tíz- és nyolcéves szabadságvesztéssel sújtotta a bíróság.

Az ároktői banda tárgyalása a Szegedi Ítélőtáblán. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Az ítélet ellen az ügyész, valamint a vádlottak és védőik is fellebbeztek, így került az ügy a Fővárosi Ítélőtáblára. Az ügyben az Országos Bírói Hivatal döntésének megfelelően - hatvan másik esettel egyetemben - a Szegedi Ítélőtábla jár el.

A tárgyalás elején az elsőrendű vádlott bejelentette, részben a bűnösségére is kiterjedő vallomást akar tenni, a táblabíróság azonban elutasította indítványát.

Somodi János ügyész perbeszédében az elkövetők öncélú, embertelen brutalitását emelte ki.

Az ároktői banda tárgyalása a Szegedi Ítélőtáblán. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Az idős emberekkel szemben kirívó gátlástalansággal elkövetett, Magyarországon szinte példa nélküli bűncselekmények a kiszabottnál súlyosabb büntetés kiszabását indokolják annál a négy vádlottnál, akiket nem tényleges életfogytiglannal sújtott az elsőfokú bíróság – mondta az ügyész.

A Fővárosi Törvényszék két vádpontban hozott felmentő ítéletet. Somodi János hangsúlyozta, ezek a bűncselekmények is a vádlotti körhöz köthetők, az elsőfokú ítélet szerint azonban nem lehet kétséget kizáróan megállapítani, melyikük vett részt ezekben. A törvényszék mérlegelését nem lehet eredményesen támadni, ezért az ügyészég e vádpontokban visszavonta fellebbezését - tudatta.

A tárgyalás délután a védők perbeszédeivel folytatódik.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Alsóvárosiak vagyunk, mégis Móravárosban szavazunk˝

Mindenki jobban teszi, ha időben megnézi, hova kell mennie szavazni október 12-én. Tovább olvasom