Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Áron alul vinne az állam 130 hektárt

Baks, Szeged - Másodszorra ültek le egyeztetni a felek tegnap a szegedi megyeházán az értékes baksi legelők ügyében. Alaboodi Ali kuvaiti–magyar kettős állampolgár 20 év kemény munkájával fejlesztett fel egy legeltetéses állattenyésztő gazdaságot 450 hektáron. Ebből 130-ra tart igényt az állam.
Az első egyeztetés idén januárban volt a megyeházán a baksi legelők ügyében, tegnap tartották a másodikat. Most szakértőket hallgattak meg az ügyben arról, mennyit is ér egy hektár a baksi határban.

A Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi területként 130 hektárra tart igényt a Kuwaiti Kft. területéből. A tulajdonos Alaboodi Ali kuvaiti–magyar kettős állampolgárságú üzletember kigyűjtötte, mennyiért keltek el kisebb darab földek 2012 decembere és 2013 áprilisa között a környéken: a szántók átlagosan 1,7 millió forintért, a legelők 1,5 millióért. Ezeknél mindig értékesebb az egybefüggő birtok. Így – ha már a kft.-től elvennék a területet – több mint 330 millió forintot kellene kapnia, nem számítva a gazdaság értékcsökkenését, ami 100 millió forint feletti összegben mérhető.

Áron alul vinne az állam 130 hektárt. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A kirendelt szakértő azonban csak mintegy 130 millió forintra „hozta ki" a hektárok árát – tudtuk meg az egyeztetést követően, amely ezúttal sem volt nyilvános.

– Kértem a szakértőt, ne 2011-es adatokkal dolgozzon, hanem nézze meg, 2013-ra jelentősen felment a hektárok ára – összegzett a kft. jogi képviselője, Maróti Edit ügyvéd. – Kértem, hogy rendeljenek ki külön – állattenyésztéshez értő – szakértőt is azzal kapcsolatban, hogy a legelőterület csökkenése hogyan befolyásolja az állatállományt. Azt is meg kell nézni, milyen hatása van a teljes gazdaság értékére, ha 130-at elvesznek belőle.

Megírtuk: a már csaknem 30 éve Magyarországon élő arab férfi, aki közgazdasági doktori fokozatot is szerzett, 1991-ben alapított céget legeltetéses állattenyésztésre Al-Khamis and Al-Safar Kuwaiti Kft. elnevezéssel. A 90-es évek elején folyamatosan vásároltak földeket, 1995-ig ugyanis a jogszabály nem tiltotta, hogy gazdasági szervezet hektárokat vegyen. Mára a gazdaság mintegy 450 hektáron tenyészt szarvasmarhákat és juhokat.

Folyamatban lévő úgy

A Kiskunsági Nemzeti Park folyamatban lévő ügyről nem nyilatkozik. Más forrásból úgy tudjuk, 30 millió forintot „kaptak" arra, hogy megoldják ezt az ügyet. A jelenlegi tulajdonos mellesleg vitatja a jogalapot is, hogy egyáltalán ki lehet-e sajátítani a földterületet.

Tavaly év végén derült égből villámcsapásként érte őket az a hír, hogy a Kiskunsági Nemzeti Park területük egyharmadát kisajátítja a birtokból, arra való hivatkozással, hogy tájvédelmi körzet földterületeiről van szó. A természetvédelmi törvény szerint idén december 31-éig ki kell sajátítani mindazokat a hektárokat, amelyek a kárpótláskor magántulajdonba kerültek.

– Ezeket a földeket 1996 júniusában vásároltuk sima legelőként, a Kiskunsági Nemzeti Park pedig csak augusztusban „tette rájuk" a tájvédelmi körzet jelölést – mondta az üzletember. – Tehát mi voltunk ott előbb. Miután megtudtuk, hogy természetvédelmi területen dolgozunk, tevékenységünket úgy választottuk meg, hogy illeszkedjen a természeti adottságokhoz. Társaságunk része az agrár-környezetgazdálkodási programnak, betartjuk a Natura 2000 program feltételeit is. Sosem veszélyeztettük a környezetünket.

* * *

Dr. Alaboodi Ali nyílt levelet írt Orbán Viktornak. A levelet teljes terjedelmében közöljük.

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Ön a tavalyi évben és ebben az évben is többször járt keleti országokban, köztük arab országokban is.

Ön nyilatkozott arról, hogy biztatta az arab befektetőket, hogy Magyarország kiváló lehetőség és biztonságos ország a keleti befektetők részére.

Tavaly az arab-magyar gazdasági konferencián Budapesten, ahol Ön jelen volt és személyesen is találkoztunk, erősítette az arab világot, hogy ez az ország egy biztonságos hely a befektetésre.

Én ebben az országban élek 30 éve, 20 éve magyar állampolgárként, mezőgazdasági tevékenységet folytatva, és ennyi idő után a Kiskunsági Nemzeti Park ki akarja sajátítani 130 ha-nyi földterületemet, amely felborítja a tevékenység működését. Az ajánlat olyan alacsony ár, hogy a forgalmi érték 15 százalékát teszi csak ki.

30 év mezőgazdasági tevékenységem után cukrászt akarnak csinálni belőlem. Ezzel az állami lépéssel veszélyeztetik a családom megélhetését.
Tisztelt Miniszterelnök Úr! Mi magyar állampolgárok, én úgy gondolom, nemcsak szavazásra kellenénk, hanem egy tisztességes tevékenységre, melyet Ön is hangsúlyozott, hogy minket fog támogatni.

Ha azok az arab befektetők, akikkel Ön is találkozott és hallanak az eljárásról, akkor biztosan elfordulnak ettől az országtól.

Tisztelettel:
Dr. Alaboodi Ali
Baks, 2013. 04. 16.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. ZoleeFree 2013. április 17. 20:51
  „Kedves Barátom Kix77!
  Tetszik ez a mondat: "Olyan tüzet gyújtottál a nemzeti parkosok alá, hogy ropogósra sülnek... Remélem, hogy a füst eljut Brüsszelig... Sok sikert és kitartást!!!"
  Még hozzá tenném, hogy a Kiskunsági Nemzeti Park kiásta a saját sirját és ne reméld, hogy a füst eljut Brüsszelig, mert már eljutott. És még sok más illetékes helyre is eljutott, ahogy hallottam az Úrról!
  Ebből a 30 millióból, amiből a Nemzeti Park földet akar vásárolni, keressen máshol 10 hektárt, és ne lopja el másokét!”
 • 21. kormoska 2013. április 17. 19:17
  „Ali gazda most rájött(ha eddig nem tette volna),hogy miféle"jogbiztonság" van Magyarországon!
  Az állam bármikor-bármit kisajátíthat,persze a saját szakértői által javasolt árakon.
  Azon csodálkozom,hogy ennyi évig hagyták hogy nála legyen a terület.
  Nem baj,viszi majd a hírünket a közel-keletre.Ebbe az országba nem érdemes befektetni,itt maximum csak a falafeles meg a burekes él meg.”
 • 20. _csutak_ 2013. április 17. 18:14
  „1658. szeptember 3. Oliver Cromwell halála, utána az alkotmányos monarchia jött és a Stuartok a helyükön maradtak.
  Viszont akkortól kezd el kialakulni a köznemességből a polgárság, a középosztály.
  Nos, ma mi körülbelül ott tartunk mint Anglia Cromwell halála napján:(”
 • 19. grafika88 2013. április 17. 17:03
  „12 L&B.
  Jól látod barátom !
  Fidesz nyasgem, haverok, rokonok ,család -barátok között osztják szét.”
 • 18. Kix77 2013. április 17. 16:30
  „Sose aggódj Ali, ha cukrászt akarnak belőled csinálni Orbánék, hisz az állami földek nagy részét cukrászok és kozmetikusok kapták...., de ennek ellenére nem hiszem, hogy belőled jó cukrász lenne, viszont pecsenyesütőnek kiváló lennél, olyan tüzet gyújtottál a nemzeti parkosok alá, hogy ropogósra sülnek... Remélem, hogy a füst eljut Brüsszelig... Sok sikert és kitartást!!!”
 • 17. NP1 2013. április 17. 15:11
  „6. david75 2013.04.17. 10:19

  És a természetvédelem 76- óta mi a frászt csinált?
  Büntettek? Fölszólítottak? Eljártak?
  Vagy erre csaknem 50 év nem volt elég?”
 • 16. prawda 2013. április 17. 14:37
  „Ebből az ügyből biztos egy nemzetközi botrány lesz, ahogy hallottam Ali Úrról , nem fogja feladni a harcokat.
  Ha most a Délmagyarban van cikk , akkor rövidesen lesz nemzetközi ujságokban is, és biztos az Unióhoz fog fordulni.
  Ezért kellene leváltani a Kiskunsági Nemzeti Park vezetőségét.
  Ilyen dolgok történnek ebben az államban, ahol állítólag tisztelik a saját törvényeiket.!?
  Az itt a baj, hogy a szekér húzza a lovat! Ez nagyon nagy baj!”
 • 15. csmano 2013. április 17. 14:32
  „Hasonló zajlik Vásárhelynél, csak ott a földbérleteket akarják újraosztani, még 2014 előtt meg kell kaparintani amit lehet?”
 • 14. macs 2013. április 17. 14:23
  „Fillérekért megszerezni egy jól gondozott összefüggő földterületet, ez az igazi biznisz. :-(”
 • 13. pala1964 2013. április 17. 14:13
  „12 L&B, én azért az nem tételezem föl, hogy a politikusaink azon dolgoznának, hogy ellehetetlenítsenek bárkit is... ilyenre ők nem érnek rá, de meg nem is érdeklik őket ilyen időigényes hívságok... ők csak a megvalósíthatóság határain innen és túl szeretnének gazdasági értelemben vett optimumot elérni mikroszinten”
 • 12. L&B 2013. április 17. 13:13
  „Az"állam" szemet vetett azokra a védett területeken lévő földekre, amelyeket a hazai gazdák kezében vannak...A valódi érdeklődő természetesen nem a magyar állam: ezekre a földekre olyan politikaközeli csoportok ácsingóznak, amelyek már eddig is az állami földbérlet-pályázatok legnagyobb nyertesei voltak . A fő vonzerő pedig az egy tagban lévő, jó ökológiai állapotú föld, illetve a védett státusz, meg az állatállomány révén elnyerhető kiemelt uniós támogatás.
  A kormány államosítási törekvéseinek ötletgazdái régóta dogoznak a becsületes gazdálkodók ellehetetlenítésén, amihez most a módszert is megtalálták. Eközben több százezer hektárnyi olyan földterület van Magyarországon, amely a védettsége ellenére magánkézbe került, és ahol az állami, vagy Nemzeti park tulajdonba vétel valós természetvédelmi célt nem szolgált. És sokszor a jelenlegi tulajdonosok pontosan tudják, hogy kiknél landolhatnak földek. Fene egye meg a pofájukat!!!”
 • 11. pala1964 2013. április 17. 11:47
  „david75, ha fele igaz csak annak, amit írsz, már szorgosan bírságolnák és egyéb módokon lehetetlenítenék el a nevezett urat... miért is ne? ha jogalap nélkül is lehet csesztetni bárkit (éspedig lehet, ez már ősi jussa a jelenlegi nomenklatúrának), akkor pont jogalap mellett ne tennék meg? te a holdról csöppentél ide?”
 • 10. L&B 2013. április 17. 11:45
  „Majdnem bármi megtörténhet. Lásd a devizahitelezést és a többi profitszerzésre irányuló hatalmi törekvéseket.A politikai és a Nagyhatalmi érdekek összefonódása miatt történnek ezek az intézkedések, illetve van hozzá egy nagy adag diszkrimináció is! Sokan felismerni vélik azt is hogy a földterületek megszerzésével hatalomhoz és lehetőséghez jutnak, független attól, hogy ki akarják-e azt aknázni vagy sem. Egyébként a kiskunsági nemzeti park valamikor 1985 ben jött létre...”
 • 9. Mozimasiniszta 2013. április 17. 11:42
  „1#-es ! nem elsősorban a hatalom arroganciáját kárhoztatnám, inkább a KNP vezetőit kellene eltakarítani
  mivel már állam az államban szerepet játszanak(3# +1) pökhendien átnéznek és átgázolnak mindenkin...és ugyanolyan elvakultak a saját törvényadta szerepükben (meg kell nézni közelebbről a zöld terepjárókkal szédelgő népséget), mint a főnökük Illés Zoltán ! Kérdés: ahol ma is a birkákkal , marhákkal vegyesen őz és szarvas csordák legelésznek - háborítatlanul, miért kell kisajátítani ? és fojtogatni a jogos tulajdonost ?
  6#-os ! ha kilátnál az eszed mögül - tudnád hogy az a terület ősgyep volt a világ teremtése óta...”
 • 8. 3ikutas 2013. április 17. 11:17
  „6. david75 2013.04.17. 10:19
  Amennyiben igaz az állításod akkor mi van azokkal a földekkel amelyek a mindszenti út mellett vannak, akik még nem adták el azok most bátran számíthatnak arra, hogy tőlük is kisajátítja Kiskunsági Nemzeti Park? Azok is ugyan ilyen védelem alatt állnak,akkor azokat ki kell sajátítani, nincs kivétel!!!!!!!!!!!! Egyébként csak annyit, Ali Úr 1975-ben még véletlenül se volt Bakson, pontosan nem tudom de valamikor a nyolcvanas évek közepén jött oda. Akkor még Én is ott éltem úgy, hogy nem kívülállóként írom amit írok. Tudom van olyan aki haragszik rá, de attól még igaza van.Amennyiben ezt így megtehetik, akkor holnaptól a lakásod, az autód se lesz biztonságban, majd Államérdekből kisajátítják, és kuss lesz!!!”
 • 7. L&B 2013. április 17. 11:14
  „76-ban még ezek a területek a Tsz gondozásában voltak, állami kézben!!!! A szóban forgó úriember még nem is volt Magyarországon!Olvassa el figyelmesen a tényeket....”
 • 6. david75 2013. április 17. 10:19
  „Jogos lenne a felháborodás, ha a cikkben foglaltak megfelelnének a valóságnak. De nem felelnek meg. Ali úr konkrétan hazudik, amikor azt állítja, hogy 96-ban vette a területet. 76-ban vette, és pontosan tisztában kellett lennie azzal, hogy az természetvédelmi terület. volt akkor, és ma is az. A kérdés inkább az, hogy ennek ellenére miért csinált belőle birkalegelőt!”
 • 5. pala1964 2013. április 17. 10:10
  „és még csodálkoznak, hogy normálisan gondolkodó ember nemhogy nem hoz ide be friss tőkét, de a korábbi befektetéseinek hozamát (és esetenként magát a tőkét is) kiviszi (bárhová, az e szempontból gyakorlatilag szinte már mindegy is, de) biztonságba....

  vagy úgy gondolják, a 2/3 elég arra, hogy ami kell, az megvesszük annyiért, amennyiért nekik kell??? aztán majd lesz profiltisztítás, területcsere, anyámtyúkja...

  ha 30 millió van fejlesztésre, tessék azért 30 milliós piaci értéket venni, ha ügyesek és taktikusak, akár 40 millióst is, na de nem többszázmillióst...

  vagy azért, mert kuvaiti? talán ő sem olajat vizel...”
 • 4. mezőgazda 2013. április 17. 10:01
  „Megdöbbentő az a hír, hogy az állam ki akar sajátítani 230.000 ft/ ha-os áron magántulajdonban lévő, hivatalosan vásárolt földet, mivel ebben a térségben nincs föld 1.000.000 és 1.500.000 ft/ha -os ár alatt !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 3. L&B 2013. április 17. 09:55
  „Ha nekünk igazából egy erős" kétharmados" többségű kormányunk van, akkor a Kiskunsági Nemzeti park vezetőségét, le kellene váltani....”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belehúz a tavasz

Először a mogyoró virágzik mifelénk a gyümölcsöt termő növények közül, aztán a mandula, a kajszi,… Tovább olvasom