Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

Árpád nevelőotthon: kertváros lesz a helyén

Szeged - Nincs döntés az Árpád nevelőotthon kiürítésre váró Szőregi úti ingatlanjának sorsáról: átadja vagy eladja az önkormányzat. Az biztos, hogy az intézményt kertvárosi lakóövezetté akarják átalakítani.
Nem tisztázta a városvezetés a legutóbbi közgyűlésen, miért kell feltétlenül átminősíteni az Árpád nevelőotthon bezárásra ítélt Szőregi út 80. szám alatti ingatlanját intézményi kategóriából kertvárosi lakóövezetté. Egy konkrét vevőre utal a nagy sietség – és az is, hogy a 2,6 hektáros, nagyjából félmilliárd forint értékűre becsült telket egyben akarják tartani – mondta Juhász Gyula KDNP-s önkormányzati képviselő.

Az újszegedi nevelőotthon két új építésű házából – többször megírtuk – az önkormányzat a 16 speciális nevelési igényű és magatartászavarral küzdő gyereket az egykori tápai, Budai Nagy Antal utcai iskolaépületbe akarja költöztetni, mert a Szőregi úti nagy ingatlan fenntartása gazdaságtalan, havi 5 millió forintba kerül. A fiatalok új helye 13-szor kisebb a réginél, el is kezdték nyáron átalakítani, a környékbeliek tiltakozása ellenére. A költöztetést ellenzi Juhász Gyula városrészi képviselő is, bár korábban megszavazta az egész képviselő-testülettel együtt. Azt mondta, ha ellene szavaz, akkor se ért volna semmit a többséggel szemben. Azért is gyanítja, hogy az egész Szőregi úti telek kell valakinek, mert ha nem így lenne, nem költöztetné ki az önkormányzat a gyerekeket, hanem eladná a fölösleges területeket. Erre pár éve volt már példa, amikor a Borostyán utcai részen levágtak a nagy egészből egy darabot, és értékesítették.

Üresen vár a sorára az Árpád nevelőotthon főépülete. Fotó: Schmidt Andrea
Üresen vár a sorára az Árpád nevelőotthon főépülete.
Fotó: Schmidt Andrea

– Nincs végleges válasz, mert nem döntött a város eladásról. Nincs kérője a területnek – mondta Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester. Fél évig amúgy sem lehet róla szó, hogy megpályáztassák, mert az összes hatóságnak és a környékbelieknek is véleményezniük kell az átsorolást. Az átminősítés oka, hogy könnyebb boldogulni a telekkel, ha kertvárosi övezetnek számít, mint ha intézmény marad, mert így lebontható az útra néző, üres régi főépület. Ez a szakvélemény szerint nem alkalmas átalakításra, és mert nem védett, nyilván ledúrja a terület új gazdája. Új gazda pedig kétféle lehet: átadja az önkormányzat annak, aki megfelelő méretű kutatóhelyet, szolgáltatóegységet akar létesíteni. Vagy eladja. Akkor mi épülhet? Bevásárlóközpont nem, lakópark csak két-három emeletesig, valamint kisebb irodák, üzletek.

Olvasóink írták

 • 10. egal 2009. december 21. 12:25
  „Logaritmus
  Én is így gondolom.”
 • 9. SP 2009. december 20. 17:20
  „Ne nekem legyen igazam.
  De
  sajnos a tendencia általában
  az elvonások, megvonások, szűkítések, eltörlések, leépítések, ellehetetlenítések, lepasszolások, panamák, üzletelések, susmus, kótyavetye stb irányába mutatnak.
  Ez a kivétel.”
 • 8. Tapasztalt 2009. december 20. 16:39
  „SP nemcsak a fiatalok uj helye kisebb, hanem a létszámuk is a sokévvel elöttinél. Ezért nem volt gazdaságos a régi hely fenntartása, senki nem kerül leépitésre, ne kavarj.”
 • 7. SP 2009. december 20. 15:26
  „DM: """Szőregi úti nagy ingatlan fenntartása gazdaságtalan, havi 5 millió forintba kerül. A fiatalok új helye 13-szor kisebb a réginél, el is kezdték nyáron átalakítani, a környékbeliek tiltakozása ellenére."""
  Ez valamiféle fokozatosság elvet sugall.
  Leépítés,
  ami a hajléktalan szálló irányába mutat, a pszichiátriai betegek utcára kerülésének mintájára.
  Az sem volt gazdaságos, a börtön sem az.”
 • 6. Logaritmus 2009. december 19. 18:35
  „egal: és ennek most örülni kellene? Elég nagy baj.”
 • 5. Logaritmus 2009. december 19. 18:35
  „Ha lakásokat/házakat lehetne építeni, akkor sokkal többet érne, mint most. Nehéz eladni az építési telkeket de nem lehetetlen. Mivel pályázat útján adják majd el, nyilvános módon, bárki indulhat rajta, ezért mutyit ha akarnak sem tudnak csinálni.”
 • 4. egal 2009. december 19. 16:38
  „Az I.Kórház is lassan 1 éve,hogy üres.”
 • 3. utazó81 2009. december 19. 15:00
  „Volt évfolyamtársam egy ilyen intézményben dolgozott Nagymágocson.Egyszer voltam nála szuper családiház,ha jól tudom 10-12 gyerek volt egy-egy ilyen háznál.Megszüntették az a szép ház az enyészeté.
  Évek óta üresen áll.Volt még egy másik ilyen ház is azt nem láttam,de az is évek óta üresen áll.Miért nem lehet azokba költöztetni ezeket a gyerekeket.Még munkahelyeket is teremtenének vele.”
 • 2. kekeczke 2009. december 19. 11:34
  „vagy palota botkának”
 • 1. Mike3 2009. december 19. 11:31
  „MUTYIIIIIIIIIII”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem csak panaszkönyv a vásárlók könyve

Ha vásárláskor, szolgáltatás igénybevételekor vagy kölcsönzés esetén sérelem éri az embert, hajlamos rögtön panaszkönyvért kiáltani, és beleírni, egyébként teljesen jogosan. Tovább olvasom