Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Árulkodnak a gyerekek rajzai

Szeged - Ha gyermekünk rajzán sötét, ijesztő alakokat látunk, hajlamosak vagyunk a legrosszabbra gondolni, és a kicsit azonnal pszichológushoz vinni. Pedig egy rajz nem rajz – állítják a szakemberek.
A játék és a rajz belülről jön, az önkifejezés leghitelesebb eszköze, de nagy hiba lenne egyetlen képből messzemenő következtetéseket levonni – állítja Kothenczné Osváth Viola, a Szegedi Gyermekpszichiátria pszichológusa. A szülőknek a gyerekre kell figyelni, beszélni arról, hogy miért és mit rajzol. Lehet, hogy a kicsit éppen zavarja valami, és például egy fekete pillangóval levezeti a feszültséget, egyfajta öngyógyításként.

– A gyerekek szeretnek rajzolni, csak akkor hagyják abba, amikor teljesítménykényszerré válik, azaz ha alkotni kell, és megmondják azt is, hogy mit. A szülő kérésére készített családrajznál az elvárásoknak akar megfelelni, hogy senkit ne bántson meg, és nem ösztönösen vezeti a ceruzát, hanem latolgat. Azt javasoljuk, hogy a szülő üljön a gyerek mellé, és kérdezze meg őt, mit rajzoljanak. Ekkor a kicsi irányíthat, az önbizalma is nő, és megvan az „együtt csinálás" élménye is. Nem kell megijedni, ha egy tizenéves rajzain vér és halál jelenik meg, hiszen ebben az életkorban már foglalkoztatja őket az elmúlás és az élet értelmének kérdése – mondja a pszichológus.

Készül a mű, Kothenzné Osváth Viola figyel. Fotó: Frank Yvette
Készül a mű, Kothenzné Osváth Viola figyel.
Fotó: Frank Yvette

Tihanyiné Vályi Zsuzsanna, a szegedi egyetem egészségtudományi karának adjunktusa hangsúlyozta: minden gyermek külön személyiség, ezért alkotásaikat sémák nélkül kell vizsgálni. – Óvatosan kell értelmezni, hiszen súlyos hiba lenne rájuk húzni a kezelhetetlen, viselkedészavaros vagy az agresszív jelzőt – figyelmeztet.

Az adjunktus, akinek kutatási területe a gyermekrajz, Amiről a gyermekrajzok beszélnek című kötetében kimondottan óvoda- és iskolapedagógusoknak, valamint a szülőknek gyűjtötte össze tapasztalatait. – El kell gondolkodni, ha egy kisgyerek éveken keresztül nem használ színes ceruzát, és fontos a vonalvezetése is. Ha halvány, kis térfelhasználású a rajz, az bizonyos helyzetben érzelmi szegénységet jelenthet. Az alakok nagysága is árulkodó, de ez félelmet és szeretetet egyaránt kifejezhet. A többszöri radírozás és javítás konfliktust jelezhet. A gyerekek rajzai tehát többet üzennek, mint gondolnánk, hiszen önmagukhoz, szüleikhez, környezetükhöz való kapcsolataikról árulkodnak – fejtegette a szakember.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csütörtökön adjuk át a Presztízs díjakat

Különleges gálaműsor kíséretében adjuk át a Délmagyarország és a Szegedi Tudományegyetem Gazdasági Presztízs Díjait. Tovább olvasom