Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Árus és vevő is alig volt a Mars téren az év első piacnapján

Árus és vevő is alig volt a Mars téren az év első piacnapján
Szeged - Árust és vevőt is alig láttunk az év első piacnapján, szombaton a Mars téri piacon. A nagycsarnok előtt mindössze ketten kínálták portékáikat, bent már nagyobb volt a mozgás. Az őstermelők jobb évet várnak, mint a tavalyi volt.
– Sok egészséget kérek az új évre. Nemcsak magamnak, hanem mindenkinek. Az egészséghez pedig kell a C-vitamin, ami köztudottan sok van a savanyú káposztában. Ezért egyen mindenki azt – mondta Herédi Szilveszterné őstermelő, akit lapunk Piactér című sorozatában is bemutattunk. Pultján savanyú káposzta, cékla, savanyított dinnye és almapaprika sorakozott, várva a szilveszteri mulatozás után megfáradt vásárlókat.
Herédi Szilveszterné őstermelő
Herédi Szilveszterné őstermelő

Ahogy nézelődtünk a Mars téri piacon, rájöttünk, nem csak az őstermelők és a vásárlók döntöttek a hétvégi pihenés mellett, hiszen az üzletsoron is zárva volt a legtöbb bolt, így például a hentesek többsége is. Szilveszter napja csütörtökre, január elseje péntekre esett, így szombaton már nemcsak az üzletek, hanem a piac is várta az éhes vásárlókat. Csabi Endre méhész szerint ilyenkor szinte minden évben kevés a vevő, főleg, ha úgy esik az újév napja, mint most. – A legtöbben még most jönnek vissza a pihenésből, vagy ha hosszú hétvégére mentek, akkor majd csak holnap – mondta a méhész.
Takács Antal méhész.
Takács Antal méhész.

A néhány standdal előrébb áruló Takács Antal – miközben egy üveg mézet nyújtott át egy vásárlónak – elmondta, bíznak abban, hogy a 2016-os jobb év lesz, mint az előző. – Tízéves tapasztalattal rendelkezünk a mézkészítés terén, így nem változtatunk semmin az új évben. Szinte mindennap kint vagyunk a piacon. Vagy én, vagy a párom, vagy az alkalmazottunk – tette hozzá Takács Antal.
Pálfy Gyula. Fotók: Karnok Csaba
Pálfy Gyula. Fotók: Karnok Csaba

A nagycsarnok hátsó traktusához közeledve a mangalicaszalámik, -májasok, -szalonnák és -sonkák mögül Pálfy Gyula őstermelő kínálta mosolygósan termékeit. Nála még január másodikán is állt a sor. – Nem csodálkozom rajta, hogy kevesebb a vásárló a piacon, én is nagyon nehezen keltem fel ma reggel. Ennél már csak az volt nehezebb, amikor tegnap összepakoltam az árut. Nem volt rossz a tavalyi év, de az ideitől jobbat várok. Mindig finomítok és javítok a termékeken, ez 2016-ban sem lesz másként – mondta Pálfy Gyula, miközben levágott egy méretes darab mangalicasonkát az egyik vásárlónak. Hozzátette: szerinte jót tett az üzletnek, hogy összevonták a piacon a kistermelőket.

Megnéztük, hátha a hideg téli idő az Irén csarnok meleg ételeihez kergette a vásárlókat, de ott is csak néhány étkezde tartott nyitva. Biztosan sejtették, hogy csak kevesen vállalkoznak arra, hogy a meleg szobából az év második napján kibújjanak egy sült hal vagy egy lángos kedvéért.
Vitték az öcsödi baromfit, a gádorosi tönkölyzserbót

Krenács Mihályné öcsödi őstermelő, aki pucolt baromfival és tojással foglalkozik, elmondta, szerinte kielégítő volt a 2015-ös év. – Ami baromfit felneveltem, szinte mindet eladtam. Sok az állandó vevőm is. Február elején megyek legközelebb piacra, addig pihenek – mondta Krenács Mihályné, aki korábban szerepelt Piactér sorozatunkban. Elárulta: az újságcikk megjelenése után még többen vásároltak nála a szentesi piacon. Ilyen tapasztalatai voltak a gádorosi Jávorcsikné Szöllősi Juliannának is, aki tönkölylisztből készült süteményeket készít. – Sokan kételkednek a reformétkezéssel kapcsolatban, de miután benne voltunk az újságban, sokkal nagyobb bizalommal fordultak hozzánk. Karácsony előtt például sokan vitték a zserbót és a hókiflit – mesélte Julianna. Hozzátette: a vevők inkább a jól bevált termékeket keresik, 2016-ban is ezeket árulják majd, de kis újítások mindig várhatók.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tandi Flora francia színekben indul a dalversenyen

Tandi Flora francia színekben indul a dalversenyen
A szegedi Tandi Flora is elindult az Eurovíziós Dalfesztivál válogatóján, de nem magyar, hanem… Tovább olvasom