Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Árvák, de működnek a telefonfülkék

Szeged - Többnyire magányosan állnak a telefonfülkék manapság, mert szinte mindenki mobiltelefont használ. Csongrád megyében 549, Szegeden 224 nyilvános telefont üzemeltet az Invitel. A forgalmasabb helyeken még be-betérnek az emberek egy sürgős hívásra – például ha lenullázódott a mobiljuk egyenlege.
– Félévente egyszer használok nyilvános telefont. Vidéki vagyok: Kiskunfélegyházán élek – mondja egy férfi Szegeden, a Mars téri buszpályaudvarnál a telefonfülkéből kilépve, majd siet tovább. Nem telik el sok idő, és két fiatal lány érkezik a libasorban álló, négy zöld telefonfülkéhez. Mindkettejük kezében mobil – valószínűleg a tárcsázandó számot keresik rajta.

– Vagy rosszak, vagy elnyelik a pénzt. Most is odaveszett 100 forintom – összegzi tapasztalatait Kéri Tímea. Barátnője elárulja: azért kényszerültek az érmés készülék használatára, mert lenullázódott a mobiljuk egyenlege. Egyébként „úgyis ott van a Facebook a telefonon, azon is lehet üzenni".

Manapság egyre kevesebben használják. Fotó: Frank Yvette
Manapság egyre kevesebben használják.
Fotó: Frank Yvette

Bár a Mars téren sem égnek a vonalak, kevésbé forgalmas területekre érve azt tapasztaljuk, hogy a kutya sem keresi a nyilvános készüléket. A Katona József utca és a Mező utca sarkán még egy friss telefonkönyvet is találunk, kifogástalan állapotban. A Kolozsvári tér és a Kormányos utca sarkán a könyv lapjait kitépték, de a telefon itt is sértetlen.

2500 lakosra egy fülke

Az elektronikus hírközlési törvény (2003. évi C.) és 2010/97-es kormányrendelet előírja, hogy „a szolgáltató minden megkezdett 2500 lakosonként, illetve ennél kisebb lélekszámú településenként egy darab nyilvános telefonállomást működtet". Ezek legalább 3 százalékát hallássérültek vagy mozgáskorlátozottak által is használható módon kell kialakítani. Telefonkönyvet már nem kötelező kihelyezni, de a fülkék rendszeres takarítása, karbantartása a közterület használatának fő feltétele – tudtuk meg az Inviteltől.

Az Invitel tájékoztatása szerint 2011. január 1-jétől már csak érmés készülékeket üzemeltetnek, mert a kártyások forgalma nagymértékben lecsökkent. Csongrád megyében a tíz évvel ezelőtti 1322-ről mára 549-re csökkent a készülékek száma: Szegeden 224 – ebből 44 épületekben –, Hódmezővásárhelyen 59, Szentesen 42, Makón 40, Csongrádon pedig 22 működik. Öt évvel ezelőtt még 413, tíz éve 622 fülke állt a szegediek rendelkezésére.

– Nem vásárolták az emberek a telefonkártyát, az érme viszont mindig kéznél van – indokolja a változtatást Lalia Gábor, az Invitel déli régiójának piacmenedzsere. – A fülkék számának csökkenésével a rongálások okozta kár is kisebb mértékű, havonta körülbelül 250 ezer forint. A leggyakoribb a kézi beszélő rongálása, a fülke üvegének kitörése és a graffiti – sorolja.

Rögtönzött szemlénk azt mutatja, a helyzet jobb, mint gondoltuk. Ahol járunk, mindenhol működik a készülék, nem hiányzik az üveg, és nincsenek telefirkálva a felületek. A feliratok szerint nyolcféle érmét lehet a telefonokba dobni: 10, 20, 50, 100, 200 forintost, illetve 50 centest, 1 és 2 euróst. Hívás kezdeményezéséhez minimum 40 forintra van szükség.

Olvasóink írták

  • 2. bubu841001 2011. december 28. 22:50
    „Én személy szerint hivatalokat, vagy vezetékes számokat szoktam hívni fülkékből. Jól jön, ha lemerül pl a mobilom, vagy lemerül az egyenlegem, de volt már rá élda, hogy égető helyzetben volt kéznél. :)”
  • 1. deszkás 2011. december 28. 09:39
    „Invitel? Anno 35 000ft-ért (cca 20 éve)volt telefonom amit 0 ft-ért nagy kegyesen visszavettek. Az akkori alapdijért (amiért semmi nem járt) még most is mobilt használhatok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Út a garázsok helyett?

Ismét föllángolt a Gyevi temetőt övező panelgarázsok körüli vita. Szeged város eltüntetné a paneldobozokat, de a tulajdonosok ragaszkodnak a jórészt önerőből épült tarjáni garázssorhoz. Tovább olvasom