Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

Árverési maffiózók között

Az árveréseken gyakran nem az viszi el a lefoglalt vagyontárgyat, aki a legtöbbet adná érte, hanem aki a legkevesebbet. A licitre érkezők a háttérben megegyeznek, mennyit ér nekik, ha nem rontják a potenciális vevő üzletét. Jogilag senki sem követ el bűncselekményt.
450 ezerért kelt el az 1,8 millióra becsült Honda Civic
Ordított rólam, hogy most jöhettem a hathúszassal. APEH-árverésre érkeztem Felsővárosra, egy panelház elé. Egy nyolcéves Honda Civicet vertek dobra 1,8 millió forintos kikiáltási áron, gondoltam, nézzük meg, mennyiért kel el ez a tartozás fejében elárverezett ingóság.
Tíz órára hirdették az árverést. Az autót érdeklődők gyűrűje vette körül, lehettünk vagy tizenöten. Még meg se nézhettem a kocsit, máris megszólított valaki. „Az árverésre jött?" „Igen" – válaszoltam. „És licitálni is szeretne?" „Igen, természetesen". „Nem ajánlanám..." – így a férfi, és visszament a többiekhez. Tanácstalan képet vághattam, mire megint odajött. Megkérdezte, először vagyok-e árverésen. Rátapintott, mondtam.

Kikiáltási ár

A történetben szereplő autó kikiáltási árát akkor állapították meg, amikor lefoglalták, ez több mint egy esztendeje történt. Ettől nem térhetnek el. A kocsi ma akár 5-600 ezer forinttal is kevesebbet érhet. Wéhli Attila, a szegedi Honda autószalon tulajdonosa szerint az elárverezett nyolcéves Honda Civic értéke – attól függően, milyen a felszereltsége, itthon hozták-e forgalomba – 1,2-1,6 millió forint közé tehető. Hozzátette: mivel a Hondát könnyű eladni, s ez a típus nagyon ritka a használtautó piacon, az első vevő biztosan el fogja vinni.

Akarok-e egy kis pénzt keresni – kérdezte közvetlen könnyedséggel. Mert akkor elmagyarázza, mi fog történni. A dolog lényege, hogy a vevő, aki nyomott áron szeretne hozzájutni a kocsihoz, már megállapodott a jelenlévő többi érdeklődővel, hogy nem licitálnak. Ezeknek a bizonyos többieknek ettől kezdve csak hallgatni kell, és a végén tartani a markukat azért az összegért, amennyit a potenciális vevő megígért. Általában 50-100 ezer forintot dobnak szét.

Eközben elkezdődött az árverés. A végrehajtó APEH-alkalmazott elindult fentről, 1 millió 800 ezer, 1 millió 750, 1 millió 600... Néma csönd. Erre elállt a „forgatókönyvtől", tovább nem strapálta magát. Bejelentette, hogy az árverés előtt jegyzőkönyvbe feliratkozott vevő 450 ezret kínált – először, másodszor, harmadszor. Ekkor még egyszer körbenézett, és lecsapott a képzeletbeli kalapács. Az egész nem tartott tovább egy percnél. A vásárló ott, az autó motorháztetején, készpénzben fizette ki a vételárat. Aztán már csak azt láttam, hogy a bámészkodó társaság a helyszíntől távolabb, egy másik panelház sarkán gyülekezett: vártak a jussukra.

Bánatpénz

Kollégánkat ismerőse hívta, menjen el vele egy árverésre Tápéra. Családi házat kínáltak kedvező áron. A zsebben ott lapult a megjelölt vételár 10 százaléka, ennyivel lehetett beszállni a licitálásba. Befordultak az utcába, amelyet két keresztbe állt autó zárt el. Megtermett férfiak érdeklődtek tőlük, hová a nagy igyekezet. Válaszoltak: az árverésre. A kopaszra nyírt szekrényemberek közölték velük, forduljanak vissza, mert a háznak már megvan az új tulajdonosa. Felajánlottak még egy megoldást, vegyenek részt az árverésen, de meg ne próbáljanak licitálni, maradjanak szépen csendben. Utóbbi esetben a vevő hajlandó az összes néma érdeklődő között 200 ezer forint bánatpénzt szétosztani. A kolléga lemondott a házról és a bánatpénzről is, jobbnak látta mielőbb távozni Tápéról.

Nem bűncselekmény az, ami az árverésen történt, ezt a résztvevők pontosan tudják – nyilatkozta Szántó Ágota, az APEH végrehajtási és felszámolási igazgatóhelyettese. Csak akkor számítana annak, ha valakivel szemben erőszakot követnének el, korlátoznák azon jogában, hogy részt vegyen a licitáláson (ekkor hívhatnak rendőrt). Amikor úgynevezett bánatpénz fejében valaki megváltja azt a lehetőségét, hogy ő a törvény által engedélyezett legalacsonyabb vételáron hozzájuthasson az autóhoz – ingóság esetében a kikiáltási ár 25 százalékáig lehet lemenni –, nem követ el bűncselekményt.

A végrehajtónak minderről nincs tudomása, a megegyezés a kulisszák mögött történik. Jogi úton nem lehet gátat vetni a hasonló eseteknek, mert a polgári jogban a szerződéskötési szabadság alaptétel, és ki támadná meg a „szerződést", amikor azzal mindenki elégedett. S hogy bevételtől esik-e el ily módon az állam? Az igazgatóhelyettes szerint ez a helyzet az adósnak a legrosszabb. Az autós példa szerint: még követelnek rajta 1,35 millió forint tartozást. Ezért javasolja az adóhatóság, hogy az adós hozzon egy vevőt, és „becsértéken", kikiáltási áron adja el neki a lefoglalt vagyontárgyat – esetünkben az autót, 1,8 millióért.

Olvasóink írták

  • 1. x 2013. július 02. 23:13
    „www.delmagyar.hu/forum/arveresi_maffiozok__avagy_maffiozok_arveresei/24/2993/?action=kifejt&ord=0&page=0&limit=200”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balogh László a Magyar Televízió kuratóriumi elnökségében

A Magyar Televízió tízfős kuratóriumi elnökségének tagja lett Balogh László, akit a… Tovább olvasom