Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Árvíz: Szeged is készültségben

Szeged - Hétfő délben elrendelte az Atikövizig Szegednél is az első fokú árvízvédelmi készültséget; a vízszint lassú áradással elérte a 650 centimétert.
Ezzel a Tisza egész hazai szakaszán készültség érvényes. Az előrejelzések szerint Mindszentnél csütörtökön másodfok, azaz 750 centi körül éri el a mostani árhullám a legmagasabb szintjét. Szegednél péntek–szombaton megközelítőleg 670 centivel várható a tetőzés. A jelenleg a Közép-Tiszán haladó árhullám és a Körösök, a Maros vízgyűjtőin várható nagymennyiségű csapadék tovább emelheti a folyó szintjét.

A vasárnapi zivatar hatására több önkormányzat rendelt el belvízvédelmi készültséget, több helyre adott ki a vízügy záporszivattyúkat. Csengele, bár ott vasárnap egy havi esőadag – 38,6 milliméter – zuhant le az égből, nincs még készültségben. Első fokban védekezik viszont Csanytelek, Domaszék, Makó, Székkutas, Tömörkény és Zsombó. Másodfokot tart Bordány, Forráskút, Kistelek, Üllés és Zákányszék. Mórahalomnál és Büdösszéknél a vízügy csatornakotrással gyorsítja a víz útját. Sok a fakadóvíz a töltések mentén, ez táplálja a mély ártéri belvizeket. Az elöntött területek nagysága változatlanul 26 ezer hektár.

Kidőlt fák és elöntött területek miatt hívták a tűzoltókat a megyében

Hódmezővásárhelyen nem az eső, hanem inkább a viharos erejű szél miatt akadt az elmúlt napokban feladatuk a tűzoltóknak. A mindszenti révnél egy fa rádőlt a villanyvezetékre, a vásárhelyi Fekete Sasnál, a Kossuth téren pedig ugyancsak egy letört faágat távolítottak el a tűzoltók. Molnár Péter tűzoltóparancsnoktól megtudtuk, hogy pincéből nem kellett vizet szivattyúzniuk. Makón az elmúlt napok esőzései miatt ötször kellett a tűzoltóknak kivonulniuk azért, mert fa dőlt az úttestre vagy egy épületre – tájékoztatta lapunkat Fejes István parancsnok. Vizet szivattyúzni egyszer, egy mélyen fekvő honvédi ház udvarából kellett. Belterületen nem, viszont külterületre kétszer is riasztották a szentesi tűzoltókat az elmúlt napokban. Vasárnap Fábiánsebestyénben egy fóliás kertészetnél kellett szivattyúzni a vizet, illetve a Szentest Szarvassal összekötő út mentén egy állattartó és egy lakóépületet öntött el a víz, mert az út menti csatorna már nem tudta elvezetni a csapadékot.

Olvasóink írták

  • 2. spagetti 2010. június 01. 20:14
    „Az én tanyámat is elöntötte a belvíz,Három szivttyú dolgozik éjjel nappal.a földtulajdonosok be szántották a víz elvezetö árkokat.Most a tanyám van veszélyben! Hiába van biztosításom ,ilyenesetben nem fizetnek.”
  • 1. ifj. Nagy Gábor 2010. június 01. 12:04
    „"Ezzel a Tisza egész hazai szakaszán készültség érvényes."

    Biztos? A Tisza felső szakaszán Záhonyig elég alacsonyak a vízállások a készültséghez...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyilvánosak a szegedi piac átépítésével kapcsolatos szerződések

Az LB megállapította, hogy a városi tulajdonú és a település vagyonát kezelő cég ebben az esetben önkormányzati feladatot ellátó szervnek minősül. Tovább olvasom