Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Árvízi Emléknap a szegedi Dóm téren

Szeged - 700 cserkész regisztrált a 9. Árvízi Emléknapra, amely szombat este 8 óráig tart a szegedi Dóm téren. A bográcsokban palóclevest főznek, kézműves foglalkozásokon és tiszai evezésen is részt vehetnek az érdeklődők.
- Palóclevest készítünk, amely szinte ugyanolyan, mint a babgulyás, csak zöldbab van benne. Táborban is könnyen elkészíthető, ezért nevezhetjük hagyományos cserkész ételnek - mondta Gál Mária. Az 519. számú Bálint Sándor Cserkészcsapat örsvezetőjétől megtudtuk, összesen 15 csapat indult a főzőversenyen a 9. Árvízi Emléknap alkalmával. Az ő csapatuk 15 fős, de 25-en laknak jól az elkészített palóclevesből, amely az egyik kis kukta szerint Gordon Ramsay receptje alapján áll össze.

Árvízi Emléknap a szegedi Dóm téren. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Mi a cserkészet?

"A cserkészet önkéntes, vallásos, pártpolitikától független ifjúsági mozgalom, amely nyitott mindenki számára származástól, nemtől, társadalmi és vagyoni helyzettől, valamint vallási meggyőződéstől függetlenül. A cserkészet a világ legnagyobb gyermek- és ifjúsági mozgalma. A világ több mint 200 országában 38 millió cserkész dolgozik egy közös célért: segíteni a gyermekeket és a fiatalokat, hogy aktív és elkötelezett felnőttekké váljanak" - olvasható az egyik sátornál. A Magyar Cserkészszövetség 300 csapatában körülbelül 8000 cserkész tevékenykedik, az ország minden megyéjében.

Az 1879-es szegedi nagyárvízről is megemlékeznek a szombaton 10 órakor indult, és várhatóan este 8 óráig tartó eseményen. 700-an regisztráltak a programra. - Számításaink szerint tavaly legalább háromezren megfordultak a programokon. A dél-alföldi cserkészek által szervezett, a belvárosi plébánia segítségével létrejött rendezvény fő célja, hogy a civilek megismerjék a cserkészeket, illetve hogy a cserkészeknek közös élményt biztosítson - hallottuk Bérdi Pétertől, a rendezvény kommunikációs vezetőjétől. Elmondása szerint Szegeden 200-250 cserkész van jelenleg, a dél-alföldi kerület 90 éves.

A Dóm téren felállított sátrakban elsősorban kézműves foglalkozásokkal várják a látogatókat. A Dömötör torony lábánál élő csocsót tartanak, megmászható a dóm tornya (700 forintért), de akár tiszai evezésre is regisztrálhatnak a vizet kedvelők.

Kacagva szedték ki a plüssjáték belső szerveit a legkisebbek a Teddy maci kórházban, a Magyar Orvostanhallgatók Egyesülete sátránál. A betegségek megelőzéséről beszélnek, elsősegélynyújtást is tanítanak játékosan a gyerekeknek. Mészáros Máté hatodéves orvostanhallgató szerint nagyon szeretik a kicsik a programjaikat. Angolszász mintára terjedt el az a szokás, hogy kijárnak óvodákba, iskolákba, vagy éppen a Somogyi-könyvtárba, és ezáltal is segítenek legyőzni a fehér köpenytől való félelmet.

Árvízi Emléknap a szegedi Dóm téren. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Az íjászattal is megismerkedhetnek a Dóm térre érkezők. Az ősi, tradicionális íjaktól a vadászreflexíjakon át a nyílpuskáig és az olimpiai reflexíjig számos íjat bemutat a szegedi Univerzális Természetjáró Club - Íjász Sportegyesület. Varga Zoltán elnök elmondta, hétéves kor alatt nem fogadnak gyerekeket az egyesületben, mert az íjászat egyoldalúan terheli az izomzatot. Ettől a kortól viszont a határ a csillagos ég: 84 éves tagjuk is volt már. Érdekesség, hogy Magyarországon körülbelül 3500 íjásznak van versenyengedélye, míg Dél-Koreában kétmillió íjászt számlálnak.

Olvasóink írták

  • 1. SP 2013. március 09. 20:56
    „Pisa ferde torony,
    vagy a Dömötör torony látható a képen? A dőlés alapján bizonytalan a dolog

    Vagy csak a fotós teszi lóvá megint az olvasót?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla-díjának kitüntetettje: Penke Botond

Penke Botond 1965-ben került Szegedre, azóta az egyetemen dolgozik. Tovább olvasom