Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Árvízi emléknapot rendeznek Szegeden

Szegeed - Több mint ezer cserkész érkezik a Szegedet romba döntő 1879-es árvíz évfordulója alkalmából rendezett emléknapra a Tisza-parti városba szombaton – közölte Bibók Ágnes, a rendezvény egyik szervezője.
A kommunikációs vezető elmondta, az Árvízi Emléknapot immár tizenegyedik alkalommal szervezik meg a dél-alföldi cserkészek és a Szeged-Belvárosi Plébánia munkatársai. Nyolcszáz cserkész regisztrált eddig, az elmúlt évek tapasztalatai alapján azonban ezerkétszáz résztvevőt várnak összesen, rajtuk kívül pedig több száz szegedi is ellátogat a programokra. Az ország minden részéről, valamint Vajdaságból, Erdélyből, Felvidékről és Bécsből is érkeznek cserkészcsapatok.

A Dóm téren és környékén a kicsiket és nagyokat egyaránt változatos programok várják: főzőverseny, kézműves foglalkozások, kiállítások. Lesz bábelőadás és mesemondás a legkisebbeknek, tánctanítás és arcfestés a nagyobbaknak, kutyás ügyességi bemutatót és látványos, interaktív természettudományi kísérleteket is megtekinthetnek a látogatók.

A programok között újdonság a kerékpáros ügyességi verseny a szegedi közbringákkal, a vízi vetélkedő, valamint első ízben próbálhatják ki a hagyományőrző íjászatot és a csatacsillag-hajítást is a hősök mezején a résztvevők. Az emléknaphoz először csatlakozott a Somogyi-könyvtár, amely gyermekeknek szóló interaktív kiállításon mutatja be az árvíz történetét. A rendezvényt hálaadó szentmise és tábortűz zárja.

Szegedre 1879. március 12-én hajnali 2 órakor tört be a Tisza, amely felbecsülhetetlen anyagi károkat okozott ugyan és döntő csapást mért a városra, ugyanakkor a modern fejlődés lehetőségeit is megnyitotta előtte. A katasztrófa közvetlen oka az volt, hogy a Tisza árja a partokkal párhuzamosan haladó töltéseket Szegedtől északra, mintegy 20 kilométerre, Petresnél átszakította, majd északnyugatról az alföldi vasút töltését is elsöpörve elöntötte a várost. Az árvíz az akkor 75 ezer lakosú városban 146 emberéletet követelt. A víz csak három hónap múlva, a szivattyúzások után kezdett apadni. Több mint ötezer épület omlott össze, mintegy 60 ezer ember vált hajléktalanná.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy kislányt akart megerőszakolni

A 39 éves férfi megvárta a buszmegállóban az enyhén értelmi fogyatékos 13 éves lányt, majd a Kálvária sugárúton egy füves-fás területre húzta. Tovább olvasom