Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Árvízi menekültek a Szegedi Vadasparkban

Az elmúlt hónapok rendkívüli időjárása következtében sok fiatal állat – madárfiókák, ragadozókölykök, őzgidák – került a Szegedi Vadaspark Természetvédelmi Mentőközpontjába; többségük még karanténban van, két fiatal nyestkölyköt azonban már a közönség is láthat az egyik árnyas kifutóban.
A nyár eleji időszak kedvezőtlen időjárása, amikor árvíz és jégeső váltotta egymást, nemcsak az embereket, hanem a vadvilágot is sújtja. A nemzeti parkok természetvédelmi őrei mindent megtesznek a vadállatok védelméért az adott élőhelyeken, ha ott azonban már nincsenek biztonságban, a vadaspark fogadja be őket – mondta el Veprik Róbert igazgató csütörtökön.

Június elején a Tiszaalpár közelében lévő ártéri fészkelőhelyekről mentettek ki a Kiskunsági Nemzeti Park szakemberei közel félszáz bakcsó- és tizenöt kis kárókatona-fiókát, valamint egy kis kócsagot. A madarakat a szigorú karanténfeltételek betartása mellett a vadasparkba kerültek. Szerencsére a fiókák egy része már a kezdetektől magától is evett, és bár – főleg a stressz következtében – néhány fióka elpusztult, a legtöbb életben maradt. Valamennyi madár fokozottan védett, az összesített eszmei értékük több mint 12,5 millió forint.

Doboznyi kis kárókatona – egyenesen a Tiszáról
Doboznyi kis kárókatona – egyenesen a Tiszáról.

A június közepén pusztító jégeső után a Körös-Maros Nemzeti Park területéről erdei fülesbagoly- és gólyafiókák, valamint egy fattyúszerkő érkezett Szegedre. A befogadókapacitásának határán álló mentőközpontban ezen kívül nevelnek még borz- és rókakölyköket, egerészölyv-, valamint csókafiókát, s több őzgidát is.

Lejárt már a karanténidőszak annál a két fiatal nyestkölyöknél, amelyek jó eséllyel pályázhatnak a vadaspark állatóvodájának legmókásabb lakója címre. A két tizenegyhetes nőstényt a park egy gondozója nevelte föl, s most már a nagyközönség is láthatja őket egy kifutóban az állatkert terráriuma mellett.

Az igazgató elmondta, az intézmény mentőtevékenységéhez jelenleg nem kap anyagi támogatást, magának kell kigazdálkodnia az állatok gondozási, takarmány és állatorvosi költségeit. A belépőjegyet váltó látogatók ezt a tevékenységet is támogatják, ahogy azok is, akik személyi jövedelemadójuk egy százalékát az állatkertnek ajánlották fel.

Olvasóink írták

  • 1. korcoló 2010. június 24. 19:13
    „Nem akartunk hinni a szemünknek!!!
    2 perccel ezelőtt egy őz szökellt végig a Moszkvai körúton.A Béke utcából jött,és a Petőfi S. sugárút felé tartott.Nagyon meg volt zavarodva,a járókelők megdöbbentek.Reméljük,sikerül épségben befogni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha piros zászlót tűznek töltésre, baj van

Mobilpartfal-mizéria, rekordárvíz, átázó töltések. A gátőr tényleg nem szereti az ürgét, és folyamatosan figyeli a Tiszát. Árvízi riport. Tovább olvasom