Délmagyar logó

2018. 08. 17. péntek - Jácint 19°C | 29°C Még több cikk.

Árvízvédelem az újszegedi oldalon

Nem csak a szegedi belvárosi partfal épül, hanem szemben, az újszegedi oldalon is fut egy árvízvédelmi projekt – mondta Kozák Péter, az Ativizig igazgatója.
A több mint 1,2 milliárd forintos, 100 százalékban európai uniós támogatással megvalósuló árvízvédelmi fejlesztés 65 ezer ember élet- és vagyonbiztonságát növeli a Torontáli öblözetben. Kozák Péter szerint ez az Ativizig leghosszabb árvízi védelmi szakasza. A kivitelezők a Tisza és a Maros bal partján, a szerb és a magyar határ között 60 kilométer hosszan dolgoznak.

A Szeged belterületét is védő árvízvédelmi szakaszon zajló munkák csaknem fele elkészült, ezt ma délelőtt jelentették be sajtótájékoztatón. A közvetlenül érintett települések: Szeged I. kerület bel- és külterületi része, Deszk, Kiszombor, Klárafalva, Makó és Nagylak. Másfél kilométeres szakaszon megújul az újszegedi parapetfal, amely a volt Heavytex teleptől a régi mederőr telepig, a Bertalan híd lábág tart. A magassági hiányos töltésszakaszokon – mintegy 15 kilométer hosszan – megemelik a töltés koronaszintjét és azt stabilizálják is.

A projekt tartalmazza a 20–30 éves öreg gátőrházak, összesen 7 ház felújítását, a Maros bal parti hullámtéri, Deszknél található véderdő, 5 vízrajzi monitoring állomás és a kapcsolódó hírközlési hálózat rekonstrukcióját is. Teljesen megújul a szegedi, az apátfalvi, a nagylaki, valamint a makói vízmérce. Míg korábban vízhozamot csak hagyományos csónakos megoldással mérték a vizet, most folyamatosan tudnak adatokat kapni. A kivitelezés idén februárban kezdődött, várhatóan 2015 áprilisában fejeződik be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Embercsempészek rendőrkézen

Három embercsempészt fogtak el Csongrád megye rendőrei a Készenléti Rendőrség egyenruhásaival két… Tovább olvasom