Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Arzén és ammónium Csongrád megye ivóvizeiben

Szeged - Csongrád megye egyik településén sem felel meg maradéktalanul a szigorú uniós előírásoknak az ivóvíz. 44 helységben az arzénszintet kell csökkenteni, a végső határidő: 2012.
Szigorúbbak az Unió ivóvízre vonatkozó előírásai, mint a hazaiak. Az arzénszint plafonja például az eddigi maximum ötöde, az ammónium a negyede lehet. A feltételek javítására hazánk 2009-ig kapott határidőt, a haladék még három év.

– A határértékeken lehet vitatkozni, de a tisztiorvosi szolgálatnak ellenőrző hatóságként a betartatás a feladata – tájékoztatott Ádám József, az ÁNTSZ régiós intézetének közegészségügyi felügyelője. Hangsúlyozta, az ivóvíz minden településen alkalmas emberi fogyasztásra. A határérték túllépése nem azt jelenti, hogy az mindenképpen betegséget okoz. A határértéket ugyanis nagy, százszoros-ezerszeres biztonsági ráhagyással állapítják meg. Olyan rákkeltő anyagok esetén például, mint az arzén, a határérték százezer fogyasztó közül egynél jelentené rákbetegség veszélyét akkor, ha 70 éven keresztül napi 2 litert inna a szennyezett vízből.

Nagytőkén volt már ivóvíztilalom

Megtiltották az ivóvízfogyasztást négy évvel ezelőtt Nagytőkén, mert elszaporodott benne egy vérmérgezéssel fenyegető baktérium. Két hónapig lajtos kocsi vitte a vizet. A falu 150 millió forintra pályázott a katasztrófaalaphoz, hogy megoldja a problémát. Nem nyertek, de a veszélyt elhárították. Szolgáltatót váltottak, egy szolnoki céggel társultak. Most is pályáznak a régiós konzorciumban.

A leggyakoribb szennyezőanyag az arzén, a vas, a mangán, az ammónium és a bór. Csongrád megye területén ezek többsége a földtani adottságok miatt kerül a vízbe. Az ÁNTSZ adatai alapján az új határértéknek megfelelően a régióban 152, a megyében 44 településen kell csökkenteni az arzénszintet. Minden településen gond a trágyázással és állattenyésztéssel megnövekedett ammónium mennyisége. A legtöbb, négyféle szennyezőanyaggal Ambrózfalva, Fábiánsebestyén és Pitvaros ivóvize szennyezett az új határértéket meghaladó mértékben. 19 helyen háromféle szennyezőanyagot kell visszaszorítani.

– A szükséges fejlesztéseket az Unió támogatja. Ehhez a három megye 217 települése közül 211 szerveződött konzorciumba. A tervezésnél tartanak, ami 2 milliárd forintba kerül. Ennek java részét, 1,676 milliárdot az Unió biztosítja, a többit a települések önereje – tájékoztatott Király Zoltán, a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség régiófejlesztési igazgatóhelyettese. Pénzt kérni várhatóan jövő nyártól lehet víztisztító berendezésekre, távvezetékre, hálózatrekonstrukcióra. 2010-ben kötik meg a támogatási szerződéseket. A beruházások teljes összegét 110 milliárd forintra becsülik.

Mindszent a fehér holló

Hat település nem szállt be a közös régiós ivóvízprogramba, jobbára az önerő hiánya miatt, a megyéből Mindszent az. Zsótér István polgármester kérdésünkre a város példátlan helyzetével indokolta távolmaradásukat. Elmondta, 1993 óta egy vásárhelyi társulás működteti az ivóvízhálózatukat, amelyben a település tulajdonos volt, tavalyig. Ezért ha Mindszent most pályázna, azzal kizárólag a költségeket vállalná, miközben egy magántársaság vagyona gyarapodna. Az önkormányzati tárca állásfoglalására várnak, hogy tiszta vizet önthessenek a pohárba.

Olvasóink írták

  • 2. floridaimagyar 2008. november 30. 03:43
    „Tenlyeg - melyik volt az a 44 helyseg amelyik nem felelt meg? Kicsit tobb konkret adat jobb lett volna.”
  • 1. SP 2008. november 27. 17:38
    „Szegedről 1 kicsit több, a minőségre jellemző adatot kellett volna prezentálni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életben tartott ügyek

Szeged - Csongrád megyében a rendszerváltás óta 206 embert öltek meg. Tizenhárom gyilkosság tettesét vagy tetteseit máig nem fogták el. Tovább olvasom