Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Árzuhanás a lakáspiacon

Szeged - Az a lakás, amit 2008-ban vásároltunk, most egyharmadával ér kevesebbet. Ez egy statisztikai átlag: a szuper helyen fekvő, jó minőségű lakás alig veszített az értékéből, míg a hatalmas házak szinte eladhatatlanok.

– Szegeden közel 30 százalékkal is csökkenhettek a lakásárak 2008-hoz képest: azt a panellakást, amit a válság kirobbanása előtt még 7,2 millióért vett meg a tulajdonosa, most 5,2 millió forintért tudná eladni – mondta Sándor Zsuzsanna ügyvéd. Van olyan ügyfele, aki pár éve a közreműködésével vásárolta meg a lakását, majd a közelmúltban eladóként jelent meg nála, és kénytelen volt ekkora értékcsökkenést realizálni.

– A társasházi lakások ára 20-25 százalékkal alacsonyabb, sokan nem tudnak továbblépni az ingatlanukból. Érdekesség, hogy az új építésű, kis alapterületű lakások 300 ezer forintos négyzetméterára viszont alig változott.
 

 Nem elég rázárni az ajtót

Magyarországon a válság kitöréséig szinte minden évben emelkedtek a lakásárak. Aki befektetésnek vett ingatlant, az akkor is nyereséget ért el, ha rázárta az ajtót az üres lakásra. Ez a helyzet mára megváltozott: csak az albérletbe kiadott, jó helyen lévő, gépesített, bútorozott lakások adózott bevétele fedezi az értékvesztést. Mindeközben Nyugat- és Észak-Európában folyamatosan emelkednek az ingatlanárak, Bécsben 2008 óta több mint 30 százalékos volt a drágulás.
 

A KSH nemrégiben adta ki Statisztikai tükör kiadványát, amelyben a 2008-as ingatlanárakat hasonlította össze a 2013-as adatokkal: ebben sajnos régiónként közölnek átlagárakat családi és sorházra, társasházi és panellakásra megyeszékhelyek, városok és falvak csoportosításban, de a megyei bontásból is csak átlag négyzetméterárakat tudunk meg.

A kiadvány szerint 2008 óta „névértéken" 16,6 százalékkal lett alacsonyabb a használt lakások ára, ugyanakkor a reálérték csökkenése ennek közel kétszerese, 32 százalékos. A reálérték kiszámításánál figyelembe vették az inflációt is. Amit 9 millióért vettünk 2008-ban, azt most alig több mint 6 millióért adhatnánk el – átlagosan.

Az ingatlanbazar.hu értékelése szerint Csongrád megyében a 9223 ingatlanhirdetés fele kínál lakást eladásra, 50 százalékuk kevesebbe kerül, mint 10 millió forint. Országos átlagban is főleg az 5-10 milliós ársávban vásárolnak az emberek, a 40-60 négyzetméteres lakások a legkelendőbbek. A vásárlás fő motivációi: az első lakásvásárlás, de megfigyelhető a befektetői jelenlét is, valamint az örökölt ingatlanok értékesítése.

Jelentősen csökkentek a használt lakások árai Kasza Péter, a Home & People Ingatlanügynökség szegedi irodavezetője szerint is. Mivel csak 3 éve vannak jelen a piacon, a korábbi évekről nem tudnak adatokat szolgáltatni, de Kasza Péter szerint a 2011-ben 5 és 8 millió forint között eladott lakótelepi lakások most átlagosan 1–1,5 millió forinttal kerülnek kevesebbe.

Mi változott még az árakon kívül a pénzügyi válság kitörése óta?
 


– Ma már mindenki igyekszik a józan eszét elővenni, amikor ingatlant vásárol – magyarázta Sándor Zsuzsanna –, az emberek nem vesznek hatalmas, többszintes házakat: ezek gyakorlatilag eladhatatlanná váltak. A szülők valaha úgy tervezték, hogy majd ott lakik velük a gyerek a családjával, ehelyett a gyerek kiment Angliába. Mára kijózanodtak a vevők: csak azért nem vásárolnak a kevés pénzükből lepusztult házakat a peremkerületekben, hogy a gyerek kutyát tarthasson, hanem inkább lakótelepre költöznek. Ezért van az, hogy a panel mindig is népszerű marad.

A KSH szerint a lakáspiaci forgalom 2013-ra a 2008-as szint 62 százalékára csökkent: ez 38 százalékos visszaesés. Kisebb mértékű, 27-28 százalékos visszaesést szenvedett el Budapest és a nyugat-dunántúli megyék lakáspiaca, valamint a keleti országrészben Heves. Ugyanakkor alig haladja meg a 2008-as szint felét a lakáseladások száma Komárom-Esztergom, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Fejér megyében.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Reggeli napfényt ígér Szegednek Szili Katalin

Nemcsak polgármesterjelöltet indít és támogat Szegeden a Közösség a Társadalmi Igazságosságért (KTI) Néppárt. Tovább olvasom