Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 13°C | 27°C Még több cikk.

Ásotthalom pengeélen

Hiába kapott húszmillió forint rendkívüli támogatást Ásotthalom nemrégiben, a gyorssegély csak átmenetileg húzta ki a bajból a települést. Az önkormányzat még működőképes, de október végén akár csődöt is jelenthet.
Ásotthalom a nyáron került nehéz anyagi helyzetbe. Júliusban egy bankkal már előkészítették a hitelfelvételt arra az esetre, ha a belügyminisztériumtól nem kapnak átmeneti segélyt. Nem kellett a pénzintézettől kölcsönt felvenniük, mert két hónappal ezelőtt Petró Ferenc (képünkön) a térség országgyűlési képviselőjétől, Nógrádi Zoltántól, valamint a belügyminisztertől, Lamperth Mónikától kért és kapott segítséget. A Belügyminisztériumtól még a forráshiányos települések által beadott, úgynevezett önhiki-pályázatok elbírálása előtt egy hónappal 5 millió forintos vissza nem térítendő, és 15 millió forint visszatérítendő támogatást kaptak.

Múlt héten újabb felvonásához érkezett az ásotthalmi önkormányzat anyagi mélyrepülésének története. A képviselők akkor ismét elvetették a hitelfelvételt. Pedig a pénzre sürgősen szükség lenne, ugyanis közeleg a gyorssegély visszafizetésének határideje.

– A Belügyminisztériumtól kapott rendkívüli támogatásból október 31-éig kellene visszafizetnünk a 15 millió forintot, azonban nincs miből. Egyelőre halasztást kértünk, reméljük, sikerrel – mondta lapunknak Petró Ferenc. A polgármester úgy érzi, az önkormányzatokat az állam mostohagyerekként kezelte az elmúlt években.

A húszmillió csak átmenetileg húzta ki a bajból a települést. Fotó: Gyenes Kálmán
Ahhoz, hogy Ásotthalom ne váljon fizetésképtelenné, túl sok a „ha". Ha a Belügyminisztérium megadja a halasztást, lélegzethez juthatnak. Ha a pénzhiánnyal küzdő, önhikis településeknek adható támogatás második körében is kedvezően bírálják el a kérelmüket, ismét távolabb kerül a csőd réme. Erre azonban november végéig várniuk kell. Ahogyan várnak egy másik átutalásra is: február óta nem kapták még meg azt a Sapard-pénzt, amelyet egy utófinanszírozásos pályázaton nyertek útfelújításra. A 80 millió forintot akkor még meg tudta előlegezni a falu, de több mint fél év elteltével sem jutottak a pénzükhöz. Ráadásul az iskolai és óvodai gyereklétszám változása miatt további 13 millió forint normatívát vont vissza az állam a falu kasszájából, s az idősekkel foglalkozó intézményhez is kevesebb normatív támogatás érkezett a tervezettnél.

Ásotthalom idei költségvetése 1 milliárd 100 millió forint, ebből 250 milliót nyertek különféle pályázatokon. Hiába tudta azonban a falu vezetése sikeres programokkal gazdagítani a büdzséjét, a dolgok jelenlegi állása szerint október végén kiakaszthatják a falu polgármesteri hivatalára a „Fizetésképtelen" táblát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Katica állami gondoskodásban marad

Már Katica születése előtt eldőlt, hogy állami gondoskodásba kerül, nem haza. Édesanyja minden követ… Tovább olvasom