Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Ásotthalom új díszpolgára: Tóth Sándorné

Ásotthalom - 25 év után szakmát váltott, és 20 éve zöldség- és gyümölcsfelvásárlást nyitott a férjével, azóta annak él Tóth Sándorné. Díszpolgári címére a legbüszkébb.
A falunapon – a helybeliek jelölése és a képviselőtestület döntése alapján – az Ásotthalom Község Díszpolgára címmel Tóth Sándornét tüntette ki Petró Ferenc polgármester.

– Meglepődtem, és nagyon örültem az elismerésnek. Úgy gondolom, a munkámnak szól, és hogy a cégünk sok-sok embert foglalkoztat – fogalmazott Icuka, a 63 esztendős új díszpolgár. Kérdésünkre, hogy a munkájából mit emelne ki a legszívesebben, gyorsan rávágja, valószínűleg a kitüntetésre lesz a legbüszkébb. Pedig, amint az a méltatásban elhangzott, a nyugdíjas asszony sok jelentős dolgot tett le az asztalra az elmúlt 45 év során. Ásotthalmon született, Szegeden érettségizett, és lett gyógyszerészasszisztens, majd az ásotthalmi patikában dolgozott. Férjével a községben telepedtek le, és a fia, Gábor nevelése, valamint a munkahelye mellett zöldség- és csemetetermesztéssel foglalkozott. 25 év gyógyszertári munka után Icuka váltott, 20 éve a férjével elindították zöldség- és gyümölcsfelvásárlásukat. Első nagy beruházásuk a hűtőház volt, ahol lehetőség nyílt a gyorsan romló áru tárolására, csomagolására.

Tóth Sándorné átveszi az oklevelet Petró Ferenc polgármestertől.
Tóth Sándorné átveszi az oklevelet Petró Ferenc polgármestertől.


Emlékplakettek, tiszteletbeli díszpolgárok

Emlékplakettet vett át Rózsa József, Arany József, az Ásotthalmi Tömegsport Egyesület és az Ásotthalom Községi Önkéntes Tűzoltó Egyesület. Ásotthalom Tiszteletbeli Díszpolgára címet kapott Ásotthalom testvértelepülésének, az erdélyi Kászonaltíznek a korábbi polgármestere, Barta Gábor és a település jelenlegi első embere, András Zoltán.

1999-ben Tóth Sándorné és családja megalapította az INBA Szövetkezetet, a mozaikszó a családtagok nevének kezdőbetűit rejti. A szövetkezet kitartó munkával országosan elismert felvásárló és értékesítő központ lett. Icukát megismerte a fél ország és a kontinens jó része, hiszen a felvásárlástól az értékesítésig mindent ő intéz. Spárgájuk, csemegekukoricájuk, paprika- és káposztaféléik eljutnak Ausztriába, Romániába, Csehországba, Németországba, sőt még Norvégiába, Svájcba, Dániába, Svédországba, Finnországba, Litvániába és Lettországba is. Termelői összefogással kilenc éve megalakult a Düne Fruct Szövetkezet, amely 100-120 gazdálkodót integrál, és Icuka elnökletével országosan elismert TÉSZ lett. A család most újabb nagy feladat megvalósításán dolgozik: jövőre elkészül az új, modern gépekkel felszerelt csarnokuk a Kissori úton, ahol 100-150-en folytathatják majd a munkát. Az asszony szerint a vállalkozásuk fennmaradásának és töretlen növekedésének titka, hogy a nyereséget visszaforgatják a cégbe. Emellett az is számít, hogy áprilistól novemberig 16 órákat dolgoznak, és mindenre odafigyelnek, a legapróbb részletektől a legnagyobb tételekig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városrészek fóruma: irány Tápé!

Kiskundorozsma, Tarján, Újszeged és Alsóváros után Tápé következik. Küldjék el kérdéseiket Juhász Gyulának! Tovább olvasom